Lidové noviny

Porazí rozjetá Sparta i Plzeň?

Fortuna liga – 24. kolo

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Velký náboj bude mít dnešní šlágr 24. kola první ligy mezi fotbalisty Sparty a Plzně. V dresu hostí se představí odchovanec Sparty Jakub Brabec, jemuž letenští fandové vyhlásili válku. Plzeň by se zase chtěla výhrou dotáhnout na vedoucí Slavii.

PRAHA Na Letné se čeká třaskavý souboj. Narazí na sebe totiž nejlepší týmy jara. Omlazená Sparta vyhrála všechny čtyři duely, Plzeň ztratila body jen za remízu v Mladé Boleslavi, k tomu zapsala i výhru nad vedoucí Slavií. Do Prahy navíc jede plna sebevědomí.

Jestli si někdo v posledních letech na Spartu věří, tak to jsou právě Západočeši. Z posledních devíti duelů slavili triumf sedmkrát, Letenští se radovali jen před dvěma lety, kdy pod vedením Petra Rady vyhráli na Letné 2:0.

V posledním vzájemném měření sil pak slavili Plzeňští, kteří doma zvítězili 1:0, když si míč do vlastní branky smolně srazil obránce Sparty Radakovič.

Západočeši pak mají ještě motivaci navíc, Slavia hraje s Baníkem až v neděli, a pokud by na Letné vyhráli, bodově by se na lídra dotáhli a dostali ho pod tlak.

„Titul nemáme úplně ve vlastních rukách, musíme čekat na zaváhání Slavie. Ale uděláme všechno, abychom Slavii neustále tlačili, neustále je honili,“nechal se slyšet plzeňský kouč Pavel Vrba pro klubový web.

„Zápasy se Spartou, Slavií a dneska už i s Baníkem jsou trošku jiné. Jsou vyprodané stadiony, má to úžasnou fotbalovou atmosféru. Doufám, že i na Spartě uhrajeme takový výsledek, který nás na konci zápasu bude těšit,“věří plzeňský lodivod.

Ví ale, že jeho tým nečeká nic snadného. „Sparta má na jaře dobrou formu, získala 12 bodů. Začíná budovat mužstvo trošku jiným způsobem než před dvěma lety, kdy vsadila na zahraniční hráče. Teď sází spíš na odchovance. Osobně se mi víc líbí tato cesta. Doplnit to top cizinci určitě ano, ale cesta českých hráčů mi přijde přirozeněj­ší,“dodal Vrba.

Poprvé s Dočkalem a Kangou? To sparťanský kouč Zdeněk Ščasný řeší v sestavě jeden otazník. Zda vedle sebe poprvé postavit dvojici tvůrců hry Bořka Dočkala a Guélora Kangu. V prvních dvou jarních duelech hrál v základu gabonský záložník, po návratu Dočkala do Sparty se ale už na trávník nepodíval. Proti Plzni by ale měli nastoupit oba.

„Kanga v žádném případě není a nebude odstaven. Že bude hrát s Dočkalem, je pro mě osobně velmi reálná varianta,“uvedl sportovní šéf klubu Tomáš Rosický.

„Je to pan fotbalista a teorie, že ho někdo odepsal, je pitomost,“přidal Ščasný minulý týden po výhře

Vedle zápasu Sparty s Plzní, tedy

třetího a druhého celku tabulky se proti sobě postaví také vedoucí Slavia a čtvrtý Baník Ostrava.

Zatímco domácí půjdou do zápasu posíleni remízou 2:2 z prvního osmifinále Evropské ligy na půdě favorizova­né Sevilly, hosté se potřebují nutně chytit. Na jaře dosud vyhráli pouze jeden ze čtyř duelů a před víkendovým kolem ztrácí na třetí Spartu už šest bodů. Zabere v Edenu, kde bude nejspíše ligový lídr šetřit některé opory?

Pátek: Jablonec - Teplice 2:1

(Branky: 53. Vatajelu, 74. Sobol 47. Moulis.)

Sobota: 15.00 Karviná Bohemians

■ 1905, Mladá Boleslav Příbram, Opava - Slovácko, Zlín Dukla, 17.30 Sparta - Plzeň.

Neděle: 17.30 Slavia - Ostrava.

Pondělí: 18.00 Olomouc Liberec.

v Liberci. „Za mě je to fotbalista mimořádnýc­h kvalit, na tréninku si rozumíme. S každým dobrým fotbalisto­u se hraje skvěle,“přiznal i kapitán Sparty Dočkal.

„Nic nebalíme. Je to přímá konfrontac­e s někým, komu můžeme sebrat body, a ještě se k němu přiblížit. Musíme ho jednoznačn­ě zvládnout a vyhrát,“podotkl Dočkal k faktu, že Sparta ztrácí na Plzeň 11 bodů.

Bude to po víkendu o tři méně?

 ?? FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC ?? Emoce na hřišti i v hledišti. Duely mezi Spartou a Plzní bývají extrémně vyhrocené.
FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC Emoce na hřišti i v hledišti. Duely mezi Spartou a Plzní bývají extrémně vyhrocené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia