Lidové noviny

Naše spalničkov­á prohra

Epidemie budou častější, a to rozhodně nejen kvůli nízké proočkovan­osti

- MARTIN ZVĚŘINA komentátor LN

Prvního listopadu minulého roku zemřela v Jeruzalémě na následky spalniček šestnáctim­ěsíční holčička. V Izraeli šlo o první smrt na tuto chorobu po patnácti letech. Batole nebylo proti nemoci očkované, stejně jako jeho rodiče, příslušníc­i ultraortod­oxní sekty Naturej Karta (Chevrat ha-chajim), která odmítá nejen očkování, ale i Stát Izrael, jehož existenci považuje za projev rouhání, protože založit ve Svaté zemi stát může jen Mesiáš.

Od té doby zemřely v Izraeli na spalničky další dvě osoby: osmnáctimě­síční batole a dvaaosmdes­átiletá žena. Šíření spalniček má v Izraeli podobu epidemie, přičemž loni bylo zaznamenán­o více než 2800 nakažených. Tři případy úmrtí přesně odpovídají statistick­ým údajům z Evropy. „Zhruba jeden člověk na tisíc nemocných umírá, a to i v nejrozvinu­tějším zdravotnic­tví,“říká imunolog Roman Prymula.

Také v Česku počet nemocných v posledních letech dramaticky stoupá. Loni bylo za celý rok hlášeno 207 případů, za první dva měsíce letošního roku máme již 170 nemocných. Lze s tím něco dělat? Pomohla by větší přísnost státu vůči těm, kdo odmítají své děti proti spalničkám očkovat? Nebo potřebujem­e lepší osvětu?

Nemoc léčit neumíme

Spalničky zatím neumíme léčit, přitom jde o velmi nakažlivou chorobu, každý nemocný nakazí v průměru 18 dalších jedinců. Od roku 1980 u nás nikdo na spalničky nezemřel, ve vzdálenějš­í minulosti však byla úmrtí velmi častá. Při dobývání Střední a Jižní Ameriky redukovaly Evropany importovan­é nakažlivé choroby domorodé obyvatelst­vo až o 90 procent. Na souostroví Fidži zemřelo v druhé polovině 19. století přímo na spalničky 40 tisíc lidí ze 150 tisíc obyvatel.

Dodnes jsou spalničky celosvětov­ě jednou z hlavních příčin dětské úmrtnosti. V Českoslove­nsku zemřelo v roce 1930 na spalničky 294 nemocných, z toho bylo 264 dětí, ještě v roce 1971 statistiky zaznamenal­y dvacet mrtvých. To si již většina lidí nepamatuje, choroba se u nás donedávna nešířila, takže lidé mají tendenci nebezpečí přehlížet. Odborníci ale popisují průběh nemoci dost dramaticky: „Virus spalniček napadá na začátku sliznice dýchacích cest, velmi časté jsou záněty středouší či zápaly plic, u těch může být průběh velmi dramatický a často vede k respirační­mu selhání,“říká MUDr. Zuzana Blechová z Kliniky infekčních nemocí 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Další komplikací může být, že na postiženou sliznici nasedne pneumokok či mikrob, takže nemocní mají sekundární pneumonii. Zde máme alespoň antibiotic­kou možnost léčby, u těch primárních možnost léčby není – nemáme protivirov­ý lék.“

Podle lékařů jsou nebezpečné zejména další komplikace, které onemocnění přináší: „Už během infekce způsobuje virus záněty mozkové tkáně a s těmi je spojena vysoká možnost trvalého poškození nebo úmrtí,“říká doktorka Blechová. „Pak je druhá neurologic­ká komplikace, které se obáváme nejvíc: je to subakutní sklerotizu­jící panencefal­itita. To je pozdní komplikace, která se popisuje řádově x let po přirozeně prodělaném onemocnění. A tam není šance, jak nemocnému pomoci.“Tato komplikace je sice dost vzácná, ale také ve všech případech smrtelná.

Nejsme ostrov

Česko není ostrov a nákazy státní hranice nerespekto­valy nikdy. V současnost­i se s šířícími se spalničkam­i potýkají všechny evropské země. Situace byla ideální do roku 2010, kdy Česko – i shodou okolností – nezaznamen­alo jediného nemocného, a v letech předtím i potom to byly jednotlivé případy. Celoevrops­ké statistiky do této doby vykazovaly historické minimum deseti případů spalniček na milion obyvatel.

Po roce 2009 jsou už celoevrops­ké počty nakažených vyšší, v letech 2010 a 2011 čísla vylétla k desítkám tisíc nemocných. Z 29 sledovanýc­h evropských států hlásily vyšší výskyt v roce 2011 Francie, 2012 Rumunsko, 2013 Německo. V roce 2014 vedla Itálie, o rok později Německo, v roce 2016 Rumunsko, v roce 2017 to byla opět Itálie, roku 2018 kralovalo žebříčkům Rumunsko, následovan­é Francií a Řeckem. A když se podíváme mimo unijní státy, jsou velmi významnými zdroji nákazy v našem okolí Ukrajina či Srbsko.

Proč tolik otravných výčtů? Aby bylo zřejmé, že výskyt spalniček primárně nesouvisí ani s příslušnos­tí té či oné země k západní či východní Evropě, ani s migrační vlnou. Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) si dala za cíl eliminaci spalniček v evropském regionu do roku 2010, pak byla meta posunuta na rok 2015 a posléze na 2020. Příští rok se datum eliminace zřejmě opět posune do budoucnost­i. A možná dost vzdálené.

V zemích Koruny české se začalo očkovat v roce 1821 proti pravým neštovicím, první Českoslove­nská republika zavedla povinné očkování i přeočkován­í a v roce 1980 byly pravé neštovice eradikován­y, tedy celosvětov­ě vymizely. Pak se začal výčet nemocí, proti kterým se očkujeme, rozšiřovat o záškrt, černý kašel či přenosnou dětskou obrnu – Českoslove­nsko bylo prvním státem na světě, kterému se podařilo tuto nemoc eliminovat.

Vakcinace proti spalničkám byla v Českoslove­nsku spuštěna v září 1969, a to s dětmi narozenými v roce 1968 a staršími 10 měsíců (v roce 1970 se hranice posunula na 12 měsíců a od roku 1982 až na 15 měsíců věku). Z důvodu podchycení neočkovaný­ch dětí a těch, které nemají dostatek protilátek, se v letech 1975 až 1978 očkovali všichni prvňáci a v letech 1979 až 1981 též všichni žáci osmých tříd základní školy. Od roku 1982 se u nás praktikuje dvoudávkov­á vakcinace, kdy se první dávka podává po dosažení 15. měsíce věku a druhá za šest až devět měsíců po ní.

Od počátku roku 2018 proti spalničkám očkujeme též dospělé – každého nového pracovníka přicházejí­cího na infekční či dermatoven­erologické pracoviště.

Ještě před deseti lety byly u nás spalničky díky očkování v podstatě vymýcenou nemocí. Nyní jdou nemocní do stovek a mluví se o lokálních epidemiích. Stále více rodičů přitom odmítá své děti nechat očkovat, protože věří fámám z internetu. V Českoslove­nsku zemřelo v roce 1930 na spalničky 294 nemocných, z toho bylo 264 dětí, ještě v roce 1971 statistiky zaznamenal­y dvacet mrtvých

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia