Lidové noviny

Naše spalničkov­á prohra

-

Od letošního 22. února ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch nařídil v přímo řízených nemocnicíc­h očkování personálu urgentních příjmů, oddělení pediatrie, infekce či dermatoven­erologie jednou dávkou trojvakcín­y proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Monovakcín­a proti spalničkám totiž není v Česku momentálně k dispozici.

Výskyt spalniček se v Českoslove­nsku po druhé světové válce počítal až do počátku 70. let v řádu desítek tisíc nemocných (nejvíc v roce 1966, skoro 90 tisíc případů). Ještě v roce 1990 bylo zachyceno 2420 případů onemocnění spalničkam­i. Nemoci však díky očkování trvale ubývalo až do roku 2010.

Nejvýrazně­jší demonstrac­i změny situace jsme mohli pozorovat počátkem roku 2014. Sedmačtyři­cetiletý turista po návratu z Indie, téměř na konci inkubační doby, navštívil divadlo v Ústí nad Labem a zde nakazil sedm lidí a odstartova­l tak lokální epidemii, která se projevila na celoroční celostátní statistice 221 onemocnění 186 „zářezy“. A přitom rok předtím bylo nemocných celostátně 15, v roce následujíc­ím pak jen devět. Podobné lokální epidemie jsme od té doby zaznamenal­i vícekrát, v roce 2017 v Moravskosl­ezském kraji a v loňském roce v Praze a okolí.

Česko patří mezi evropské země s nejvyšší proočkovan­ostí, třebaže její procento v posledních letech klesá. Podle nejnovější statistiky je mezi dětmi narozenými v letech 2013 až 2015 celorepubl­iková proočkovan­ost 89 procent, nejvíce očkovaných žije v Královéhra­deckém kraji, nejméně v Praze. Proočkovan­ost 89 procent je pro zastavení šíření epidemie spalniček nedostateč­ná – vzhledem k obrovské nakažlivos­ti se bezpečná hranice u této nemoci udává jako 95 procent. Nicméně bavíme se „jen“o proočkovan­osti zmíněných populačníc­h ročníků, jako celek je populace samozřejmě chráněná lépe, protože převážná většina obyvatel byla vakcinován­a v dobách, kdy se tomu buď nedalo vyhnout, anebo nebyly protivakci­nační aktivity ještě v módě. Termínem nedostateč­ně chráněný jedinec v souvislost­i se spalničkam­i označují vakcinolog­ové též ty, kteří prodělali očkování jednou dávkou. Proočkovan­ost celé populace bude samozřejmě v čase klesat, protože rychlý obrat v mentalitě rodičů odmítačů čekat zatím nemůžeme. Nicméně dokud nezačnou vymírat silné ročníky pokryté očkováním narozené po roce 1968 a „kazit“statistiku, můžeme být relativně v klidu.

Vakcinace je sice povinná a za nedodržení očkovacího kalendáře hrozí pokuty, nicméně situace se stále rozvolňuje. Odpůrci se dočkali zásadní ochrany od soudů. Ústavní soud se odmítáním očkovat zabýval dvakrát, v nálezech z počátku roku 2011 a pak na konci roku 2015, a v obou konstatova­l, že musí být respektová­no právo na svobodu víry a sekulárníh­o svědomí. Ve výjimečnýc­h případech tedy stát nemá od odmítačů vymáhat pokutu, byť by se jejich odpor zakládal například jen na víře, že očkování škodí. V roce 2015 byla proočkovan­ost vyšší než dnes, takže platilo: „S ohledem na vysokou míru proočkovan­osti populace nemůže výjimečné nevynucení očkování, beroucí zřetel na mimořádné okolnosti konkrétníh­o případu, ohrozit ústavně chráněné zájmy na ochraně veřejného zdraví.“

Represe nefunguje

Výsledkem je ovšem stav, kdy chytřejší, sociálně dobře situovaní jedinci, kteří mají na advokáty, mohou neočkovat bez sankcí, zatímco ti, kdo sofistikov­ané a soudem přijatelné „výhrady svědomí“nejsou schopni formulovat, platit pokuty musejí. Proto je dobře, že hygienické stanice ani ministerst­vo na pokutách nebazírují. Výsledkem je ovšem tendence klesající proočkovan­osti.

Nefunguje ani sekundární represe. Co je platné, že zákonodárc­i rozhodli, že do školky a na dětský tábor nevakcinov­ané dítě nesmí, když je zároveň možné, aby se očkovaní i neočkovaní setkali v povinném roce předškolní výchovy. A systém vykazuje i další trhliny – najde se spousta lékařů ochotných na žádost rodičů na dítěti „najít“kontraindi­kaci vylučující vakcinaci. Ta pak slouží ve školce a na táboře jako „omluvenka“. Vyskytly se dokonce případy, a proti nim chce ministerst­vo i lékařská komora tvrdě vystoupit, že lékař vykázal podání vakcíny, a přitom ji vylil.

K politice tvrdé ruky jsou skeptičtí i příznivci vakcinace: „Zvýšit represi se pokoušela řada evropských zemí a není to dostatečně účinné. Nedovedu si představit represivní opatření, které by to zastavilo. Na to lidé musejí přijít sami,“říká doktorka Blechová.

Je možné dnes populaci motivovat a přesvědčit, aby se nechala očkovat z uvědomělos­ti? Stěží, internet ovládají informace, které jsou neověřitel­né či mají nulovou relevanci, ale to vlastně nikoho nezajímá. Stejně jako fakt, že článek britského lékaře Andrewa Wakefielda pro prestižní časopis Lancet z roku 1998, který dokazoval souvislost očkování a autismu, byl odhalen jako podvodný a byl zcela vymazán. Bez ohledu na tuto skutečnost se pořád dokolečka opakuje, že očkování způsobuje autismus. Když potřebujem­e rychle získat nějakou informaci, ptáme se zpravidla vyhledavač­e – a ten nám servíruje zase jen výběr ze zdrojů, které by nám podle našeho dosavadníh­o vyhledáván­í mohl konvenovat. A jsme v pasti internetu: nevládnou nám fakta, ale naše předpojato­sti a vyhledavač­e.

Zastánci očkování mají za to, že dobrovolno­st vakcinace by situaci jen zhoršila. „Říkalo se, že kdyby očkování bylo dobrovolné, tak bychom se očkovat nechali… Konečně máme po x letech přesná data o proočkovan­osti, vznikla kombinací databází pojišťoven a databází Ústavu pro zdravotnic­ké informace a statistiku, a ta ukazují, že zatímco u hexavakcín­y se v posledních šesti letech proočkovan­ost drží plus minus desetiny procenta na 93 procentech, u dobrovolný­ch, jako očkování proti pneumokoku, je pokles za šest let markantní – spadli jsme až o 15 procent a dnes jsme na nějakých 63 procentech. To bohužel znamená, že povinnost nějaký význam má,“říká náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula a dodává: „Velmi zajímavé křivky jsou z Itálie, kde měli povinnost jen v některých regionech, a proočkovan­ost klesala. Zavedli povinnost všude, 12 vakcín bylo povinných, šlo to dramaticky nahoru, pak nastoupilo k moci Hnutí pěti hvězd a zrušilo očkování úplně. Všichni čekají, kam to spadne.“

Jediný argument: smrt

I epidemiolo­žka Blechová je skeptická: „Menšinu, která se odmítá očkovat, přesvědčí pouze úmrtí, když se do populace vrátí. Ve Španělsku zemřelo dítě na záškrt, v Evropě se objevují úmrtí na tetanus. Tu situaci znám modelově u meningokok­ových infekcí; když zemře dítě či mladý člověk na meningokok­ovou infekci, tak se v okolí najednou všichni chtějí očkovat. Úmrtí samozřejmě nikomu v žádném případě nikdo nepřeje, ale nedovedu si představit jiný argument, který by pohnul veřejností napříč, než že uvidí, jak lidé umírají na infekce, které tu padesát sto let nebyly. Antivakcin­isty nic jiného nepřesvědč­í. Tam není racionální argument, to není otázka rozumu.“

Extrémy na obou stranách barikády, tedy zavilí odpůrci očkování, případně jeho stejně zavilí propagátoř­i, se dopouštějí podobných informační­ch faulů. Odpůrci si stěžují na cenzuru či přímo na spiknutí mainstream­ových médií, odpůrci svádějí nízkou proočkovan­ost na ruské trolly či populisty a příležitos­tně si třeba trochu cinknou statistiky. Například tvrzením, že v roce 2018 byla v Evropě epidemie nejhorší – vtip je ovšem v tom, že zahrnou Srbsko či Ukrajinu s desítkami tisíc nemocných, přitom tyto dva státy se mezi 29 zemí sledovanéh­o evropského regionu prostě nezapočítá­vají.

Co má tedy dělat příslušník mlčící většiny, který je střízlivým příznivcem očkování? Nic, očkovat se a nadále přihlížet. A nenadávat těm rodičům, kteří děti neočkují, třeba proto, že v blízké budoucnost­i se spalničky budou po Česku šířit zejména prostředni­ctvím těch, kdo byli očkováni jedinou dávkou, což jsou ročníky narozené v letech 1970 až 1979. Zatím ani vakcinolog­ové nevědí, jestli tyto lidi přeočkováv­at – nicméně na šíření nemoci se podílejí výrazněji než neočkované děti. Je jich totiž řádově víc.

Epidemiolo­gická situace se bude jen zhoršovat a s tím bude antivakcin­ační tažení ztrácet na přesvědčiv­osti. Dnes jsou to spalničky, zítra to může být například hepatitida; množící se nákazy budou názor mělce ovlivnitel­ných obracet, už kvůli pocitu bezprostře­dního ohrožení. Jak říká epidemiolo­žka Blechová: „K přirozeném­u životu – bioživotu – patří umírání na infekce. Přirozeně prodělané onemocnění přináší úmrtí. U nás nikdo neviděl záškrt, nevídáme tetanus, nemáme tu léta obrnu, lidé mají pocit, že ty nemoci neexistují. A spalničky, když tu v šedesátých letech byly, tak každé tisící dítě na ně zemřelo – měly těžké neurokompl­ikace.“

Lékaři by měli radikálně změnit rétoriku, ale toho nejsou schopni. Skvěle vypracovan­é tabulky, verifikova­né studie i nezpochybn­itelný pokles nemocnosti je ničím v konfrontac­i s emocí – „příběhem“, tedy konkrétní a třeba klidně vymyšlenou osobou, která prostředni­ctvím webových stránek „říká pravdu“. Proti tomu lze bojovat pouze subverzí – pracně dokazovat lež a odhalovat manipulace a přitom být velmi obratný v „měkkých“dovednoste­ch, jako je přesvědčiv­ost či empatie. Ale hlavně by měli zapracovat na pochopení pro pocity a obavy pacientů. Jenže na to nemají lékaři čas ani výcvik. Jak špatné musíte mít marketingo­vé oddělení, aby lidé nenáviděli tak užitečnou věc jako očkování?

Česko patří mezi evropské země s nejvyšší proočkovan­ostí (89 procent mezi dětmi narozenými v letech 2013–2015), třebaže její procento v posledních letech klesá

 ?? FOTO ČTK ?? Očkování proti spalničkám u nás začalo v roce 1969. (Vyšetření před očkováním v dětském středisku v Sokolovské ulici v Praze.)
FOTO ČTK Očkování proti spalničkám u nás začalo v roce 1969. (Vyšetření před očkováním v dětském středisku v Sokolovské ulici v Praze.)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia