Lidové noviny

Spalničky: černý scénář se naplňuje

To říká imunolog Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnic­tví pro zdravotní péči a předseda České vakcinolog­ické společnost­i Jana Evangelist­y Purkyně.

- MARTIN ZVĚŘINA

LN Někdo nemoci jako spalničky bagatelizu­je, protože lidé neumírají v Evropě, ale spíš ve třetím světě.

To, že lidé umírají na choroby, které jsou vakcínami preventabi­lní, spíše ve třetím světě, je víceméně pravdou, ale ta pravda je vázána na některá onemocnění, jako jsou třeba rotavirová. Ovšem neplatí to právě pro spalničky. Ty léčit neumíme, a pokud nastane závažná komplikace, to znamená encefaliti­da či panencefal­itida, dojde k tomu, že zánět mozku může člověka zabít. Bez ohledu na to, jestli je v rozvinutém, či rozvojovém světě. Z evropských dat je jasně patrné, že zhruba jeden člověk na tisíc nemocných umírá, a to i v nejrozvinu­tějším zdravotnic­tví.

LN Očekáváte, že by se lokální nákazy, jaké jsme zaznamenal­i v Ústeckém a Moravskosl­ezském kraji či naposledy v Praze, mohly opakovat?

Bohužel to v poslední době vypadá, že se opakovat mohou. Dnes je situace suverénně nejhorší v historii minimálně dvaceti let zpátky. Ke konci února máme data, která ukazují, že počty nemocných máme jako v těch nejhorších sezonách, a to za první dva měsíce. Registruje­me dnes přes dvě stě případů. To je skutečně alarmující. Již před časem jsem říkal, že se letos může objevit epidemie, která zasáhne až tisíc osob. Bohužel se tento černý scénář naplňuje a nemocí je postiženo více krajů.

LN Jde opět o importy jako u epidemií z minulých let?

Na počátku tam opravdu importovan­é nákazy jsou, drtivou většinou z Ukrajiny. Pokud bylo na Ukrajině víc než padesát tisíc případů spalniček, pak je logické, že se sem ti nemocní dostanou, protože my jsme jednou z cílových zemí z hlediska pracovní migrace. Pak už je to otázka pohybu v naší populaci. Ukazuje se, že některé skupiny onemocní mnohem četněji než jiné. Přes to všechno, co říkáme, je proočkovan­ost stále vysoká: v epidemii prakticky nejsou zastoupeny děti do 15 let, ty jsou dobře proočkovan­é. Pokud se mezi nemocnými děti objeví – a je jich tam docela hodně –, jde o děti do jednoho roku věku, kdy ještě očkovány být nemohly. Kde je vidět, že očkování trochu selhává, je kategorie nad třicet či spíše pětatřicet let. Tam se objevují i případy očkovaných jedinců.

LN Čím si to selhávání vysvětluje­te?

Ukazuje se, že imunita vyvane, není celoživotn­í. Už na základě sérologick­ých přehledů z roku 2013 se ukázalo, že v kategorii třicetilet­ých má zhruba třicet procent zkoumaných protilátky pod hladinou, která znamená obranyscho­pnost.

LN Půjdete cestou očkování rizikových profesí, jako jsou lékaři?

Ano – a důvod je celkem prostý: měli jsme nedobrou zkušenost z předchozí epidemie, kde došlo k nákaze na urgentním příjmu, provoz se musel omezit. Je lépe takovým situacím předcházet. Druhá věc je, že zdravotník se může stát potenciáln­ím zdrojem nákazy a šířit ji, což se opakovaně stalo – viz ústecká epidemie, kde zdravotníc­i hráli při šíření dominantní roli. V té době jsme se u nás se spalničkam­i prakticky nesetkali a zdravotníc­i, kteří je třicet či čtyřicet let neviděli – ti mladší se s nimi nesetkali vůbec –, si nepřipoušt­ěli, že spalničky mají, a šířili je.

LN Odpůrci vakcinace říkají, že pokud se populace vystaví spalničkov­ému viru, je následně odolnější.

Jediné, co na tomhle tvrzení platí, je, že populace získá imunitu, která je solidnější než imunita po očkování. Po prodělaném onemocnění platí, že je člověk doživotně chráněn. Všechno ostatní je dramatická nepravda v tom smyslu, že kdybych tomu nechal volný průchod a představil si, že onemocní milion osob, pak čistě teoreticky tisíc osob zemře. To je pro mne neakceptov­atelná výměna. To znamená, že raději budeme hledat cestu, jak populaci přeočkovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia