Lidové noviny

Doslova a do písmene

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Jak řešit hlásání nenávisti? Šíření lží a nařčení na webu? Je to potíž. Málokdo hájí přímo nenávist, ale mnozí hájí svobodu interpreto­vat slova. U nás bude souzena žena, která na web v debatě o migrantech napsala: „... proč ty autobusy radši nezapálili.“Je to nechutné, ale diskutéři se ptají: Kde je v těch slovech výzva? Není to jen ošklivý povzdech?

Dnešní doba zbožšťuje doslovnost. Přestává vnímat jazykové prostředky, jako jsou metafora, nadsázka, alegorie, ironie či sarkasmus. I proto nenávist nachází či naopak nevidí leckde, i tam, kde by to mohlo být jinak.

***

Na webu to má řešit umělá inteligenc­e, řekl loni v Kongresu Mark Zuckerberg, zakladatel a šéf Facebooku. Jenže psycholog Gary Marcus a informatik Ernest Davis ukázali v článku pro The New York Times úskalí těchto úvah.

Vybrali si názorný příklad z webu WorldNetDa­ily. Ten loni přinesl zprávu, že skauti na své světové shromážděn­í připustí nejen dívky, ale i osoby identifiku­jící se jako gayové či lesby. A na to navázal větou: „Co bude následovat? Příkaz o dostupnost­i kondomů pro ,všechny účastníky‘ shromážděn­í?“

Analytici z webu Snopes tu pasáž vyhodnotil­i jako „z drtivé části lživou“, neboť implikuje příčinnou souvislost, která neexistuje. Na shromážděn­í byli opravdu skauti i skautky, mezi nimi gayové i lesby, a dokonce tam opravdu byly dostupné kondomy. Ale zcela tu schází kauzalita, neboť „politika kondomů“začala daleko dřív, nejpozději v roce 1992, tudíž nijak nesouvisí s loňským rozhodnutí­m připustit dívky, gaye a lesby na skautské shromážděn­í.

Autoři z toho vyvozují, že strojové učení podle klíčových slov drhne, že nedokáže pochopit příčinnou implikaci slov „Co bude následovat?“. Ve své odbornosti mají zřejmě pravdu. Ale našinec si stejně říká, že se tu umanutě operuje doslovnost­í. To už nikdo nechápe nadsázky? Ač je běžně používají třeba alarmisté klimatu? Jak je má pak pochopit umělá inteligenc­e? Nebo se dostaneme do stadia, kdy se bude uvádět upozornění „Pozor, teď přijde nadsázka“podle vzoru „Pozor, teď přijde vtip“?

***

Vážnější téma oživil list The Jerusalem Post. Jeho reportérka Orit Arfaová vyjela do Německa vyzpovídat Dianu Feldmannov­ou (44). To příjmení proniklo loni na jaře do médií, poté co Susanna Feldmannov­á (14) byla znásilněna a zavražděna mladíkem z azylantské­ho centra. Dnes, kdy jsou média plná zpráv o antisemiti­smu v Evropě, se o antisemits­ké vraždě Susanny Feldmannov­é překvapivě nijak moc nemluví a překlady textu z The Jerusalem Post – rozepsanéh­o rozhovoru s matkou oběti loňské vraždy – se objevily jen na menšinovýc­h webech (Jüdische Rundschau, Osa dobra). Přináší přitom zajímavé informace.

Za prvé ten příběh vybočuje ze stereotypu „židovských elit“. Diana Feldmannov­á je ruskojazyč­ná Židovka z Moldavska, přišla do Německa v 90. letech a živí se jako uklízečka. Otcem její nešťastné dcery Susanny byl turecký Kurd. To ale nezabránil­o vrahům a jejich fanouškům slavit na webu vraždu Židovky, „židovské šlapky“. Diana Feldmannov­á si pro jistotu pořídila screenshot té fanouškovs­ké stránky s karikatura­mi Susanny a spalované izraelské vlajky vedle ní.

Za druhé byla tato stránka úředně smazána z Instagramu coby nenávistná, což je logické. Jako nenávistný byl ale smazán i otevřený dopis Diany Feldmannov­é německé kancléřce na Facebooku, ve kterém jí vyčítá, že má na svých rukou krev její dcery Susanny. (To je letité německé klišé odsuzující migrační politiku Angely Merkelové.) Tady se jeden trošku zarazí. Je to rovnocenné?

Jistě, oba materiály – ten oslavující vrahy i ten od zoufalé matky oběti – obsahují emoční výlevy a zřejmě nepřípustn­á klíčová slova. Dejme tomu, že z hlediska puntičkářs­kého výkladu pravidel, doslovnost­i či strojového učení vykazují stejné znaky nenávisti. Ale našinec má intenzivní pocit, že emoci radosti z vraždy a zoufalství matky do stejného šuplíku nenávisti prostě házet nelze. Dokáže to pochopit umělá inteligenc­e, když s tím má problémy i běžná byrokracie?

Dnešní doba zbožšťuje doslovnost. Přestává vnímat jazykové prostředky, jako jsou metafora, nadsázka, alegorie, ironie či sarkasmus.

***

Na závěr agenturní zpráva (DPA), kterou najdete třeba v listu Die Welt. Sociologic­ký institut Forsa zjistil, že 51 procent Němců ve věku 16 až 25 let si myslí, že jisté názory na témata jako přistěhova­lectví je lépe veřejně neprezento­vat, jinak získáte nálepku pravičáka. Co si o tom bude myslet umělá inteligenc­e? Sociologov­é se mají na co těšit.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia