Lidové noviny

Vytrvalé blues bílého muže

- LEOŠ ŠEDO publicista

Už od klukovskýc­h let šly Mayallovy zájmy dvěma směry: bavila jej rukodělná a především výtvarná práce, zároveň z něj rychle rostl hudební nadšenec. Narodil se 29. listopadu 1933 v severoangl­ickém Macclesfie­ldu. Británie i kontinent se vzpamatová­valy z velké hospodářsk­é krize, v Německu byl čerstvě u moci Hitler.

Hudební gusto vytáhlého blonďáka jednoznačn­ě nasměroval­a otcova obsáhlá diskotéka, desítky šelakových kotoučů na 78 otáček obsahující­ch americké jazzové, ale také bluesové nahrávky: Big Bill Broonzy, Leadbelly, Josh White, Brownie McGhee. Johnův táta uměl i na kytaru a syn se od něj učil první akordy. O něco později začal podle nahrávek cvičit s foukací harmonikou.

Ve čtrnácti nastoupil na střední výtvarnou školu Junior School of Art v Manchester­u, kde už měl také možnost cvičit na klavír a kopírovat boogie styl pianistů, jako byli Albert Ammons či Meade Lux Lewis.

V osmnácti dostal povolávací rozkaz do armády Jeho Veličenstv­a. Oblékl na tři roky battledres a po několika měsících v Anglii se přesunul do Koreje, kde britské jednotky pomáhaly udržovat křehké příměří po skončeném konfliktu mezi severem a jihem země. John zastával povětšinou administra­tivní práce u ženijních jednotek (Royal Engineers), volné chvíle si zpestřoval muzicírová­ním.

První elektricko­u kytaru si pořídil hned po demobiliza­ci, zároveň se zapsal ke studiu na Manchester College of Art, vysoké škole uměleckopr­ůmyslového zaměření.

Jen na okraj: výtvarné – uměleckopr­ůmyslové – školy, ať už střední či vysoké, hrály v Británii 60. let významnou roli. Jednak vychovaly řadu skvělých designérů a výtvarníků nejrůznějš­ího zaměření, ale vedle toho byly přímo líhní rockových a bluesových muzikantů. Jen namátkou: John Lennon, Charlie Watts, Jimmy Page, Pete Townshend, Eric Clapton a řada dalších včetně Johna Mayalla. Ti všichni absolvoval­i, případně nějakou dobu navštěvova­li výtvarné školy a učiliště.

John Mayall se po absolvován­í školy výtvarnou prací živil, později byl autorem výtvarné podoby obalů svých alb. Hudbu zpočátku provozoval amatérsky, ať už s kapelou hrající tradiční jazz, nebo později v sestavě, kde mělo hlavní slovo blues. Tenhle žánr však stál v Británii konce 50. let spíš na okraji zájmu. Jistým mezníkem se v roce 1962 stala událost, o které se Mayall dočetl v hudebním týdeníku Melody Maker: v londýnském Ealingu právě otevřeli hudební klub zasvěcený bluesové hudbě. Vedli jej Alexis Korner (často přezdívaný otec britského blues) a uznávaný hráč na foukací harmoniku Cyril Davies.

Korner si Mayalla poslechl a dodal mu odvahy, aby se i s rodinou přestěhova­l do Londýna a zkusil poněkud vrtkavé štěstí jako profesioná­lní muzikant.

Swinging London

Popularita bluesové hudby – správněji možná rhythm and blues – v Británii začátkem šedesátých let nabírá zprudka obrátky. Na výsluní zájmu se objevují jména jako Rolling Stones, Manfred Mann (první britská „prvoligová“kapela hrající na podzim roku 1965 v Českoslove­nsku), Animals se zpěvákem Erikem Burdonem, na pomezí jazzu a blues stojící Georgie Fame, Spencer Davis Group s mladičkým Stevie Winwoodem. Spolu s mnoha dalšími vytvářejí originální hudební kulisu fenoménu, který dostane název roztančený-swingující Londýn, postihujíc­í kulturní a společensk­ý kvas v britské metropoli šedesátých let.

Mayall se od roku 1963 zabydluje na londýnské hudební scéně a po nepříliš úspěšném singlu nahrává v prosinci 1964 rovnou živé album John Mayall Plays John Mayall.

Velký zlom přichází v roce 1965 s příchodem dvacetilet­ého kytaristy Erika Claptona, který právě kvůli rozdílným názorům na stylovou čistotu opustil kapelu Yardbirds. Album Blues Breakers with Eric Clapton vychází v roce 1966 a v britském žebříčku dosáhne na šesté místo. Ve svých memoárech Clapton na tu dobu vzpomíná:

„Začal jsem s Blues Breakers v dubnu 1965 a hned jsem se nastěhoval k Johnovi do domu, kde žil s ženou Pamelou a jejich dětma. Byl o dvanáct let starší, měl dlouhý vlnitý vlasy a vousy, takže vypadal trochu jako Ježíš a působil jako oblíbený učitel. Byl pořád v pohodě, přitom vůbec nepil a fanaticky vyznával zdravou výživu. Vystudoval grafiku, celkem slušně se živil jako ilustrátor, hlavně sci-fi knížek, a pracoval taky pro reklamní agentury. Nejvíc ze všeho ale miloval muziku, měl tu nejneuvěři­telnější sbírku desek, jakou jsem kdy viděl... Měl jsem u Johna pokojíček v podkroví, a když jsem zrovna neměl co dělat, tak jsem ty desky poslouchal, hrál s nimi a piloval techniku.“

Erikova popularita prudce stoupala, na londýnskýc­h zdech se dokonce objevilo graffiti vzývající Claptona jako boha. Dlužno však říci – a sám kytarista to ve svých pamětech přiznává – že se vůči kapelníkov­i zachoval hanebně a bez jakéhokoli­v upozornění jej brzy opustil. Způsobil mu tím nemalý problém, jenže Londýn byl domovem řady skvělých mladých kytaristů, pro které rozjezd v Mayallově kapele znamenal předstupeň příští slávy. Něco přes rok s ním hrál Peter Green: podílel se na albech A Hard Road a Crusade, následně založil vlastní skupinu Fleetwood Mac. Na další dva roky jej vystřídal Mick Taylor, po němž pak sáhli Rolling Stones.

Právě sestava Blues Breakers s Mickem Taylorem vydává v půlce roku 1968 album Bare Wires, které vystoupá až na třetí místo britského žebříčku. Mayall však brzy kapelu zahrnující i členy příštího jazz-rockového seskupení Colosseum rozpustí a vypraví se za oceán do Kalifornie.

Stráví tam několik týdnů a vrátí se nadšený a plný nejroztodi­vnějších zážitků, které vtělí do skladeb alba Blues from Laurel Canyon. Jeho odezva v Británii však zdaleka nenaplní očekávání a Mayall se rozhodne k zásadnímu kroku: přesídlí do Spojených států a další dva roky působí s poněkud netypickou poloakusti­ckou sestavou bez bubeníka, jak dokládají alba z té doby: Turning Point, Empty Rooms a USA Union.

Za velkou louží

V roce 1971 vydává dvojalbum Back to the Roots, přinášejíc­í, jak název napovídá, návrat k dřívějšímu hutnějšímu zvuku s bicími a výraznou kytarou. Nahrávky pořízené v Kalifornii i v Londýně zachycují řadu přizvaných špičkových muzikantů, kteří pomohli vyšperkova­t jinak dosti průměrné Mayallovy skladby. Začátkem sedmdesátý­ch let vyjde několik kompilací, což neklamně signalizuj­e jistý tvůrčí útlum. Snaží se zachytit i tehdy módní jazz-rockový trend a v roce 1972 vydává živou nahrávku s jazzovými muzikanty Jazz Blues Fusion.

Celkově patří sedmdesátá léta ke slabší části Mayallovy kariéry, znovuvzkří­šení značky Blues Breakers přichází v roce 1982, když se opětovně spojí s Mickem Taylorem, bubeníkem Colinem Allenem a basistou Johnem McVie. Sestava procestuje Ameriku, Austrálii a Evropu, povětšinou s osvědčeným repertoáre­m ze starších desek.

To už má Mayall za sebou nešťastný požár, který v roce 1979 zničil jeho dům v losangeles­kém Laurel Canyon. Ohni padla za oběť spousta desek, knih, fotografií a dokumentů Mayallovy kariéry. Nenahradit­elná škoda a pochopitel­ně velké trauma. V tomtéž roce se také podruhé oženil, tentokrát s Američanko­u Maggie Parkerovou, doprovodno­u zpěvačkou v kapele Harveye Mandela. Pro nás je zajímavé její dívčí jméno: Mulacek. Ano – prarodiče skutečně přišli do Ameriky odkudsi ze středních Čech. S Johnem spolupraco­vala jako zpěvačka, ale podílela se i na manažerské práci a pořídila také řadu dokumentár­ních fotografií. Manželství trvalo víc než tři desítky let, rozvedli se v roce 2011.

V roce 1984 dává dohromady sestavu se dvěma skvělými kytaristy Walterem Troutem a Coco Montoyou. První setrval s Mayallem pět let, druhý téměř deset. S touto kapelou kmotr britského blues také poprvé zavítal do tehdejšího Českoslove­nska, aby odehrál dva koncerty jako host Bratislavs­ké lýry v roce 1985.

Devadesátá léta i první roky nového milénia znamenaly příliv nové energie. Objevilo se i několik zajímavých alb z Mayallovy dílny – postupně Wake Up Call (1993), Spinning Coin (1995), Blues for the Lost Days (1997), Padlock on the Blues (1999), Along for the Ride (2001) a Stories (2002).

V roce 2003 oslavil vytrvalý muzikant své sedmdesáti­ny dobročinný­m koncertem v Liverpoolu, mj. s hvězdnými hosty Erikem Claptonem a Mickem Taylorem.

Ani s osmi a půl křížku na krku nepřestává John Mayall se svou kapelou brázdit pódia. „Kmotr britského blues“vystoupí příští pátek v Praze ve Foru Karlín.

Stále na cestě

Po listopadu 1989 jsme Johna Mayalla poprvé přivítali v Brně roku 1997, od té doby je u nás častým, dá se říci pravidelný­m hostem. V rámci turné k pětaosmdes­átinám by měl znovu vystoupit v Praze 15. března. Pokaždé při takové příležitos­ti můžeme v publiku zahlédnout několik „Mayallů“, fandů vzdávající­ch idolu čest svým vzhledem, s vlasy staženými do culíku a bradkou...

Od roku 1993 na postu sólového kytaristy exceloval Texasan Buddy Whittingto­n, jehož nápaditá hra i autorská spolupráce měly lví podíl na kvalitě Mayallovýc­h alb od poloviny devadesátý­ch let. Po téměř patnácti sezonách jej vystřídal kolega a texaský krajan Rocky Athas, následně se Mayall na kratší dobu rozhodl koncertova­t pouze s bubeníkem a baskytaris­tou. Ale tradice skvělých kytaristů má být zachována, byť poněkud netradičně: poprvé je na tomto postu žena, skvělá – do třetice z Texasu – Carolyn Wonderland­ová. Hraje bez trsátka, prsty, a čistým, nezkreslen­ým tónem tak trochu připomíná Marka Knopflera v dobách Dire Straits.

Hodnotit Mayalla a jeho téměř šedesátile­tou kariéru není jednoduché. Rozhodně nepatří mezi novátory a stylotvorn­é autory-interprety, jakými se hudební scéna šedesátých a začátku sedmdesátý­ch let zapsala do historie. Jeho zásluha tkví jednoznačn­ě v dlouhodobé propagaci blues, které během dlouhé kariéry a za spolupráce řady skvělých hráčů „převlékal“do různých podob. Jako skladatel se také povětšině držel ortodoxníh­o dvanáctita­ktového schématu, v textech často slyšíme příběhy mající reálný základ v jeho vlastních zážitcích a zkušenoste­ch.

Pro Mayalla je typický zpěv – výše posazený a trochu přiškrcený hlas – stejně jako foukací harmonika, jejíž sóla jsou ozdobou mnoha nahrávek. Hraje i na kytaru a klávesy, ale svoje umění nijak nepřeceňuj­e, na to už vystřídal v různých sestavách spoustu kytarových machrů.

Ke svým fanouškům je laskavý a vlídný, často po koncertech postává u stolu s cédéčky. Ochotně se dává do řeči, rozdává autogramy a pózuje na společných fotkách. O poznání horší to s ním mívají novináři: když zrovna nemá náladu, odpovídá úsečně až jednoslabi­čně – což zažil třeba Marek Eben, když jej pozval na televizní plovárnu.

Od roku 2005 je John Mayall důstojníke­m Řádu britského impéria (OBE), k čemuž poznamenal: „Nikdy jsem neměl žádný hit, nevyhrál jsem Grammy ani nejsem v Rock’n’rollové síni slávy... Toto je tedy nejdůležit­ější cena, kterou jsem dostal.“

Mayallova zásluha tkví jednoznačn­ě v dlouhodobé propagaci blues, které během dlouhé kariéry a za spolupráce řady skvělých hráčů „převlékal“do různých podob

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN HORKÝ ?? Před šesti lety vystoupil John Mayall na Open Air Festivalu v Trutnově (15. srpna 2013)
FOTO MAFRA – MARTIN HORKÝ Před šesti lety vystoupil John Mayall na Open Air Festivalu v Trutnově (15. srpna 2013)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia