Lidové noviny

Nesmrtelná svědectví z pekla

- MARTIN RYCHLÍK

Od loňského října do března probíhá v Památníku Auschwitz poblíž polské Osvětimi unikátní výstava. Premiérově byly na jednom místě shromážděn­y práce malíře Davida Ol`ereho, jenž po osvobození lágru skicoval a maloval výjevy zla, které mělo být zapomenuto... Zůstávají tu však i výjimečné knihy, které připomínaj­í, že před 75 lety došlo k nejmasověj­ší vraždě Čechů.

Lidé, čtěte: Pojď ke mně, ty šťastlivý občane světa, jenž žije v zemi, kde štěstí, radost a potěšení stále ještě existují, a já ti povím, jak zločinci moderní doby proměnili lidské štěstí ve zmar, radost v ustavičný žal a navždy lidem zničili spokojenos­t... Pojď ke mně, ty svobodný člověče ze světa, který je strážen lidskou morálkou a tvé bytí zaručeno zákonem, a řeknu ti, kterak moderní kriminální­ci a hanební zločinci pošlapali mravnost života a anihiloval­i právo na bytí. Přistup ke mně, svobodný občane světa, kdož jsi měl štěstí nepoznat osobně vládu ukrutných pirátů dnešní doby, a sdělím ti i ukážu, jakýmpak způsobem zavraždili miliony duší náležející­ch lidem, mučedníkům, tak začínají osvětimské paměti Zalmana Gradowskéh­o.

Od stovek jiných svědectví, jež naštěstí podali světu po lednu 1945 přeživší z koncentrač­ního tábora Auschwitz-Birkenau, se tohle velice liší. Gradowski, jenž se narodil asi roku 1909 v obci Suwałki, byl do Osvětimi odvlečen s celou rodinou v prosinci 1942. Zatímco jeho matku, ženu i dvě sestry poslali esesáci ihned po příjezdu do plynu, silného Gradowskéh­o určili k „práci“ve smutně proslulém sonderkomm­andu, tedy ve sboru židovských vězňů, kteří museli vykonávat tu nejhorší myslitelno­u činnost v nám zatím známém vesmíru: vytahovat hrůzou zkroucené mrtvoly z plynových komor, vytrhávat jim zlaté zuby a pálit lidi po desítkách v pecích – jako otop.

Na rozdíl od výpovědí dalších takových nešťastník­ů, Shloma Venezii či Filipa Müllera (jehož vzpomínky vyšly česky teprve loni jako Sonderbeha­ndlung neboli zvláštní zacházení), nebyly Gradowskéh­o texty psány až po válce, nýbrž již během ní. Potajmu, skrytě – ba přímo v pekle. A to až do října 1944, kdy se členové komanda pokusili o vzpouru, během níž vesměs zahynuli anebo byli následně popraveni. Gradowski byl jedním z organizáto­rů vzdoru, ovšem ani on osudné datum památné revolty nepřežil.

Zakopaný i odložený poklad

Přežila však jeho slova, jež v jidiš zapisoval do lístků ukrytých pod základy Krematoria III. Rukopis nesmírné výpovědní ceny se našel nadvakrát. První část objevili již 5. března 1945 pracovníci sovětské dokumentač­ní komise, jimž pomohl někdejší člen sonderkomm­anda Shlomo Dragon. Ten tušil, kde mohl Gradowski hliníkovou plechovku s papírky zakopat. Obsahovala 81 stran textu hlavně o perzekucíc­h Židů v oblasti Grodna, popis transportu i příjezdu do Osvětimi a dvoustránk­ový dopis; vše psané v jidiš. Sověti zápisky odvezli do leningrads­kého (petrohrads­kého) muzea, kde dokumenty zůstaly světu skryty až do šedesátých let. Až roku 1962 se dostaly coby mikrofilmy do Polska, byly profesorem Bernardem Markem přeloženy do polštiny, ale vydány jen v bulletinu Židovského historické­ho ústavu. V původním znění vyšly v izraelském sborníku až v roce 1977.

Druhý Gradowskéh­o manuskript byl objeven rovněž v roce 1945, ale měl ještě pohnutější osud. V ruinách lágru poničený notýsek našel místní Polák (anebo sovětský důstojník, verze se liší), načež byl nabídnut k prodeji Chaimu Wolnermano­vi – jednomu z nemnoha přeživších Židů přímo z města Osvětimi. Ten usoudil, jakou hodnotu dílo má, a odkoupil jej. Dva roky nato se rozhodl k emigraci do Izraele. Den před odjezdem a po rozlučce se svými přáteli, jak vzpomínal, byl jeho byt vyloupen – a prakticky všechny Gradowskéh­o texty zmizely! Zachovalo se jen pět stran originálu; naštěstí si však z něj Wolnerman již předtím pořídil kopii.

Poté, co si v Jeruzalémě zajistil živobytí, začal v padesátých letech pomýšlet na vydání pamětí, jež se týkají strašlivé práce mezi komorami a pecemi, selekcí jeho kamarádů z komanda, nacistické bestiality a života v žalu... Jenže v té době svět nevěděl o onom prvním manuskript­u, takže překlad opisu byl přijímán s pochybami; rokovalo se o autenticit­ě. Spis Ze samého srdce pekla vydal Wolnerman až na konci života, v prosinci 1977. Hebrejsky vyšel rok nato, anglicky roku 1985. Loni pak publikoval­i historici z Osvětimi souborné vydání obou částí s předmluvou i komentáři v polštině, angličtině, němčině, francouzšt­ině, španělštin­ě a italštině. A to tak, jak si Gradowski sám přál – nikoliv anonymně, pokud možno s vlastní fotkou a s věnováním svojí rodině, „spálené v Birkenau-Auschwitz“, tedy manželce Soně, matce Sáře, sestře Ester-Ráchel, druhé sestře Lubě, tchánovi Raphaelovi a švagrovi Wolfovi.

Pro nás, české čtenáře, je to zásadní text, který z první ruky popisuje i nejmasověj­ší vraždu Čechoslová­ků, již nacisté vykonali právě před 75 lety, v noci z 8. na 9. března 1944. Tehdy zemřelo přes 3500 obyvatel tzv. rodinného tábora, původně z Terezína. Gradowski, jenž s dalšími členy komanda věřil v zahájení společné vzpoury s Čechy, popisuje, jak maminky při cestě do plynových komor bez ustání líbaly své děti v náručí, jak lidé jdoucí na smrt zpívali hatikvu a českoslove­nskou státní hymnu. „Nyní pějí hymnu zotročenéh­o českoslove­nského lidu. Byli občany tohoto národa. Žili v míru a bezpečí, než přišli barbaři a zbídačili je (...) Z hlubin hrobky posílají vzkaz českému národu, aby se chystal do bitvy. Píseň upomíná, že brzy již budou národy celého světa osvobozeny a mezi nimi bude i Českoslove­nsko,“věřil nadaný Polák.

Takových bezprostře­dních a ihned sepsaných svědectví není mnoho. Kromě Gradowskéh­o zápisků byly v letech 1945 až 1980 ještě nalezeny tajné poznámky dalších „otroků“ze sonderkomm­anda, a sice kolegů Zalmena Lewentala, Leiba Langfusse, Marcela Nadjaryho, Chaima Hermanna a také neznámého vězně. A to je vše, jak vypočítává další nová osvětimská knížka, ilustrovan­é kompendium Auschwitz from A to Z (2018). „Zápisky se liší, některé mají formu dopisů na rozloučeno­u, jiné popisují život v ghettu, deportaci do Osvětimi a práci v sonderkomm­andu včetně likvidace specifikov­aných transportů a pálení mrtvol,“charakteri­zuje nemnohá přímá svědectví autoritati­vní encykloped­ie. Nechybí v ní chmurná, ale příkladně zpracovaná hesla jako plynové komory, vlasy, popisy vězeňských bloků, Brünn/Brno (kde byla „pobočka“KL Auschwitz, jíž jako první velel násilník Gerhard Palitzsch), spalovací jámy, děti (do lágrů jich bylo přivezeno nejméně 232 tisíc a asi 700 dětí se tam i narodilo!), Češi, zubní zlato (z obětí bylo v roce 1944 „vytěženo“odhadem deset kilogramů kovu měsíčně), útěky a pokusy o útěk, exemplární popravy, homosexual­ita, špitály, Freddy Hirsch i Rudolf Vrba, práce, tetování, „medicínské“pokusy na lidech, smrtící injekce fenolu i petroleje, hudební orchestry (v nichž hrávala i řada krajanů), selekce, samozřejmě i sonderkomm­ando a – David Ole`re.

Ze tří nových knih je stěžejní ta třetí, katalog k aktuální výstavě francouzsk­ého malíře polsko-židovského původu Davida Ole`reho, jenž zvěčnil výjevy z pekla. Kromě několika slavných, potajmu pořízených fotografií ze spalování mrtvol, o něž se postarali v srpnu 1944 členové komanda v čele s Řekem Albertem Errerou, jde o ojedinělé zobrazení dění, jež si ani sami Němci nefotili...

Malíř nevypovědi­telných hrůz

David Ole`re, narozený ve Varšavě roku 1902, byl talentovan­ým umělcem, který už od roku 1923 žil v Paříži. Maloval, vytvářel i filmové plakáty pro hollywoods­ká studia. V únoru 1943 jej francouzsk­á policie zatkla, vždyť byl Žid, načež o měsíc později dorazil do Osvětimi. Na rampě prošel selekcí. Dostal práci v sonderkomm­andu, kde zprvu kopal jámy na spalování lidí. Pak v peci pálil nepotřebný „odpad“(rodinné fotky, pasy či modlitební knížky), musel i vytahovat zavražděné ženy, muže a děti z komor, jejichž torza bez přestání mířila do hučících pecí. Po evakuaci lágru, po lednu 1945 prošel ještě koncentrač­ními tábory v Mauthausen­u, Melku a Ebensee. Vše přežil.

A začal po paměti nejprve skicovat, později i malovat to, co spatřil. U čeho osobně byl. Jeho díla, jichž je kolem sedmi desítek a jež jsou prvně společně vystavován­a v Osvětimi, jsou pro nepřiprave­né diváky jakýmsi chrstnutím kýble lidské krve do tváře. Není to horor; je to holá pravda, jak postupně dokázala srovnání jeho obrazů s nákresy pecí, krematorií i s dalšími popisy poprav fenolovými injekcemi, lékařskými „operacemi“, stříháním vlasů, vytrhávání­m zubů kleštěmi anebo nekonečným taháním zemřelých ke kremaci... Kdo jednou viděl Ole`reho kresbu esesáka, který bere z káry živé děti, mimina, a hází je do hořící jámy, už nikdy neuvidí svět stejně.

„Příliš mnoho se (svět) věnuje stupidnímu nonsensu, přišla chvíle věnovat alespoň trochu času pravdě. Vytvářím toto svědectví, veškerou a čistou pravdu, aby další generace byly uchráněny hrůz, jichž jsem seznal za války, a měly mír,“zní Ole`reho úvodní citát ve skvěle vypraveném katalogu k výstavě s podtitulke­m Ten, který přežil Krematoriu­m III. Podíleli se na ní jak Památník Auschwitz, tak pařížské instituce, izraelský Jad vašem, kurátoři a též Ole`reho vnuk Marc.

„Jeden jediný z přeživších vězňů v sonderkomm­andu byl umělcem. Jeden jediný přenesl na papír či plátno to, co spatřil na vlastní oči. Tou osobou byl David Ole`re. Jeho díla, ta, jež dokumentuj­í exterminač­ní proces, i ta, jež přinášejí emoce až za hranicí představit­elných extrémů, jsou jedinými hmatatelný­mi zobrazením­i toho, co se v Birkenau dělo v zákulisí,“píše v předmluvě editor a ředitel osvětimské­ho muzea Piotr M. A. Cywiński.

Kdo by snad nenašel sílu tam vyrazit, může využít osvětimský eshop. Funguje příkladně, byť příchozí balík ze „sklepu Auschwitz“(obchodu) zarazí i otrlé. Uhýbat pohledy před minulostí však není možné. Nesmíme. I kvůli statečnému malíři, jenž nosil tetované číslo 106 144.

Ole` reho díla jsou pro nepřiprave­né diváky chrstnutím kýble krve do tváře. Není to horor; je to holá pravda, jak dokázala srovnání obrazů s nákresy pecí či krematorií...

Autor je etnolog. Věnoval se též dějinám tetování či zneužívání vlasů v Osvětimi.

 ??  ?? V oddíle zvláštního určení (sonderkomm­andu) sloužil až do října 1944 též
(asi 1909–1944), jenž si do plechovky schovával své zápisky. Podobných textů „ze středu pekla“existuje jen pár – ještě od kolegů Lewentala, Langfusse, Nadjaryho, Hermanna a neznámého vězně.
V oddíle zvláštního určení (sonderkomm­andu) sloužil až do října 1944 též (asi 1909–1944), jenž si do plechovky schovával své zápisky. Podobných textů „ze středu pekla“existuje jen pár – ještě od kolegů Lewentala, Langfusse, Nadjaryho, Hermanna a neznámého vězně.
 ??  ??
 ??  ?? Nalezené Gradowskéh­o zápisky
Nalezené Gradowskéh­o zápisky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia