Lidové noviny

Chytré hrátky s Čapky

-

nebo snad skrytý portrét manželky Jarmily a dcery Aleny, které na něj doma čekaly...

Autorky nemají v úmyslu děti ani jejich rodiče nebo jiné dospělé, kteří jim s četbou pomohou, vyučovat. Naopak. Dávají impulzy, podle nichž mohou dojít k vlastnímu úsudku. Nabídnou třeba dva portréty – oba vytvořil Josef. Z typické kresby Minda čili O chovu psů hledí z křesla Karel se psím klubíčkem u nohou, u kubisticky stylizovan­ého autoportré­tu Mr. Myself je rozpoznání těžší. Děti by měly odpovědět na jednoduché otázky: Jakou povahu měl Karel a co by ještě mělo být na ilustraci, aby bylo jasné, že je povoláním novinář; podle čeho je na autoportré­tu poznat, čím se zabýval Josef, co potřebuje ke své práci; jaké tehdy pánové nosili oblečení, co měl na obličeji Josef a co neměl Karel...?

Procházka životem a dílem obou slavných bratří přináší fakta, časové osy životopisn­é i historické, slovníček pojmů, jimž dnešní dítě možná už nemusí rozumět, a učí čtenáře se všemi těmi fakty pracovat. Jsou k dispozici odkazy, nápovědy, otázky. A také druhý sešit dvojknihy – pracovní skicák, do nějž lze psát, kreslit, malovat, luštit hlavolamy, pátrat, je možné v něm stříhat, lepit, plnit úkoly, ale hlavně dávat informace do souvislost­í. Mimochodem, kdyby v rodině bylo víc dětí, které by s Josefem a Karlem (ano i s Robotem a Fantomasem) chtěly myslet a tvořit, je možné – aby se nehádaly – k základní knize pořídit náhradní skicák samostatně. Vlastně i kdyby se jim do práce nechtělo, což by bylo překvapivé, zůstanou doma dobře vybrané reprodukce i ukázky z tvorby Josefa a Karla Čapků.

Karin Vrátná Militká a Monika Švec Sybolová: Čapek & Čapek, Hravě světem velkých umělců Josefa a Karla; ilustroval­i Lenka Jasanská a Jakub Hrdlička, vyd. Versone 2018,

108 + 70 str.

 ?? REPRO LN ?? Fantomas a Robot. Kreslené postavy za účasti čtenáře rozjímají nad otázkami, jež Josefovy obrazy a ilustrace a Karlovy texty probouzejí.
REPRO LN Fantomas a Robot. Kreslené postavy za účasti čtenáře rozjímají nad otázkami, jež Josefovy obrazy a ilustrace a Karlovy texty probouzejí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia