Lidové noviny

Jak na... knedlíčky momos

Knedlíčky připravova­né na páře se v krajích pod Karákórame­m a Himálajem připravují nejčastěji ve vegetarián­ské verzi s mangoldem či zelím. Zkusit můžete ale i skopovou variantu se sekaným masem.

-

Na severu Indie, v Kašmíru, mají přísloví, které říká „Gesmo met nang, gesmo dzat te don“. Tedy „Byť možná toto jídlo není tím nejohromně­jším, užijte si ho co nejvíc a jezte je s potěšením“.

Málokterá věta tak dobře vystihuje horskou kuchyni z regionu na hranici s Pákistánem a Tibetem. Pokrmy, jež se tu připravují, jsou proti jiným indickým receptům puristické co do koření i počtu přísad. Ale právě díky tomu si v nich můžete vychutnat subtilní půvab jindy nenápadnýc­h ingredienc­í, jako je obyčejné bílé zelí nebo čerstvý sýr z mléka zvířat pasených na vysoko položených loukách.

Strávila jsem na severu Indie dvě dlouhá a krásná léta a kromě zmíněného přísloví mě výpomoc v kuchyních tamních tetiček a babiček naučila ještě jednu velkou pravdu: zdánlivě jednoduché věci jsou někdy složité – a naopak. Ach, kolikrát jsem si na tahle slova věkem scvrklé Čimi vzpomněla, když jsem se snažila vytvořit dokonalý dekor na spoji knedlíčků momos. Zatímco místním létal od ruky jeden dokonalý kousek za druhým, ty moje byly i po dlouhých týdnech mezi ostatními vždycky trochu poznat.

na náplň: 500 g zelí 2 stroužky česneku 2 cm zázvorovéh­o kořene 100 g měkkého ovčího sýra řepkový olej

Z polí a luk

Momos – v anglické transkripc­i severoindi­ckého ladackého jazyka někdy též mok-mok – jsou vlastně nejpřesněj­ším ztělesnění­m místní kuchyně. Těsto z mouky a vody, plněné tím, co vysoko položená pole a luka dala. Nic víc, nic míň. Je tedy jenom logické, že žádné jídlo se tu nevaří tak často jako momos.

Původ těchto prostých knedlíčků je nejspíš v nedalekém Tibetu, tamní obyvatelé jsou ostatně blízkými příbuznými Ladačanů. Zatímco Tibeťané patřili léta k nomádským národům, Ladačané ■ ■ ■ ■ ■

na těsto 500 hladké mouky 300–360 ml studené vody

■ ■

Zeleninu nasekáme na malé kousky. Chvilku ji restujeme v pánvi na rozpáleném oleji. Když začne vonět, dochutíme solí a pepřem, troškou česneku a zázvoru. Necháme zchladnout a pak smícháme s měkkým sýrem. Mouku nasypeme do mísy a postupně do ní přidáváme studenou vodu, dokud nevznikne pevné, ale pružné těsto. Pak z něj děláme hady, ty krájíme na kousky a z nich vyválíme placičky o průměru asi 8 cm. Nemusí být příliš silné, jde o to, aby udržely náplň. Do každého kolečka dáme lžící trochu náplně, pak je zmáčkneme v měšečky či jinak tvarované taštičky. Na dno napařovací­ho hrnce vyskládáme momos tak, aby se nedotýkaly. Do spodního patra nalijeme vodu, další patra natřeme lehkou vrstvou oleje a naskládáme knedlíčky. Necháme je asi 10 minut vařit v páře. Podáváme s chili omáčkou.

 ??  ?? Aby jídlo bylo dokonalé, někdy stačí maličkost; třeba drobná změna v postupu. Prostě fígl, jaké mívají v kapse špičkoví šéfkuchaři, ale i zkušené domácí kuchařky. Nápady a rady, jak si pohrát s oblíbenými pokrmy, přináší gastronomi­cká novinářka PETRA TAJOVSKÝ POSPĚCHOVÁ
Aby jídlo bylo dokonalé, někdy stačí maličkost; třeba drobná změna v postupu. Prostě fígl, jaké mívají v kapse špičkoví šéfkuchaři, ale i zkušené domácí kuchařky. Nápady a rady, jak si pohrát s oblíbenými pokrmy, přináší gastronomi­cká novinářka PETRA TAJOVSKÝ POSPĚCHOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia