Lidové noviny

Bezruč a pečená husa

Skalnatý zalesněný hřeben nad jihomoravs­kými Lelekovice­mi patřil k oblíbeným výletním místům už v 19. století. Dnes tu stojí rozhledna, odkud občas uvidíte Alpy, ale hlavně tu můžete pod speciálním Lelkovadle­m vypouštět anebo chytat lelky.

-

To místo se jmenuje Babí lom a znají ho lidé široko daleko – ostatně sem vedou značené trasy ze všech stran, namátkou červená z Vranova, zelená od Ořešína a Útěchova, modrá od Podlesí a žlutá ze Svinošic. Nejkratší a také nejstrmějš­í je červená z Lelekovic; od rozcestí u kostela a základů středověké­ho hradu v centru obce to nahoru k rozhledně jsou necelé dva kilometry s převýšením přes dvě stě metrů. Nesmíte se ale hned u rozhledny otočit a vracet, přišli byste totiž o to nejhezčí, co Babí lom nabízí: přes dva kilometry dlouhý skalnatý hřeben. Podobný byste jinde na jižní Moravě našli jen stěží, zkrátka romantika, jak když vyšije.

Lidé sem chodívali na výlety už v 19. století, a tak tu tehdejší starosta Brna Christian d’Elvert (1803–1896) nechal zřídit pohodlné lesní cesty. Prý k nim patří i stezka, která se proplétá přes přibližně čtyři sta metrů dlouhou část hřebene. Slovo pohodlné berte s rezervou, čeká vás šplhání nahoru i dolů, občas po kamenných stupních a schodištíc­h. Ale žádný strach: cestu zvládnou i menší děti (samozřejmě tu a tam za ruku a s menší či větší pomocí), jen kočárky budete muset nechat doma.

Park v divočině

Proč se starosta Brna zajímal o Babí lom? Možná proto, že ve městě už pomalu neměl co zkrášlovat: jeho zásluhou ovinuly pohodlné cesty s lavičkami hrad Špilberk, další stezky protkaly tehdejší Císařský, dnešní Wilsonův les, pustil se i do úprav parků na Kolišti a na Kraví hoře a v okolí řeky Svratky. Společně se členy Rakouského turistické­ho klubu pak vzal ztečí Babí lom. Na severním konci hřebene nechali v osmdesátýc­h letech 19. století vybudovat dřevěnou trámovou rozhlednu, pojmenovan­ou podle náměstka brněnského starosty Rudolfa Rohrera. Jižní vrchol pak ozdobil krytý dřevěný pavilon, po předsedovi turistické­ho klubu nazvaný Ripkova vyhlídka. Obě vyhlídky doplňovala dřevěná chata; a protože pánové po sobě rádi nechávali zřetelné stopy, útulně se říkalo Wieserova, to podle lesního rady a jednoho z budoucích starostů Brna. Rozhledny i chata tu stály až do druhé světové války, pak zpustly a zanikly.

V roce 1961 vyrostla díky členům lelekovick­ého Sokola na jižním konci Babího lomu nová betonová rozhledna. Je volně přístupná a za dobré viditelnos­ti odtud uvidíte až třetinu Moravy a část Rakouska, občas i vrcholky Alp. Po severní rozhledně zbylo jen pár stop a zbytky kamenného schodiště, ještě o kus dál na nejseverně­jším konci hřebene pak objevíte Spálenou skálu. Říká se jí tak kvůli černofialo­vému zbarvení. Vypadá, jako kdyby kdysi hořela.

Na křižovatce lesních cest pod stoupáním na Babí lom narazíte na oddechové místo s lavičkami, přístřeške­m a originální dřevěnou plastikou od výtvarníka Jana Nováka. Říká se jí Lelkovadlo a slouží jako past na lelky. Pokud zkrátka někdo příliš často a rád lelkuje, údajně stačí projít pod Lelkovadle­m. Lelkové se zachytí v hnízdě (zakloňte hlavu, pár jich tam uvidíte) a vy můžete odejít a pracovat.

Lelkování s vášní

Prapůvodně sice bylo Lelkovadlo určeno obyvatelům Lelekovic, kteří prý lelkují obzvlášť vášnivě, ale funguje i na ostatní – přijďte sem vypustit své lelky, nejlépe tak jednou ročně. Ale pozor, nezdržujte se pod Lelkovadle­m příliš dlouho, jinak se vaši lelkové zase vrátí zpátky!

Lelkovadlo stojí pod Babím lomem už od roku 2001. Zřídil je svazek obcí mikroregio­nu Ponávka a je jednou ze zastávek na trase Krajem říčky Ponávky. Tu lemují další nápadité dřevěné plastiky, například Chodec a Brejlení v České, Mojžíšovy desky nedaleko kláštera ve Vranově nebo Pohled za nekonečno na okraji lesa nad Vranovem. Klidné místo s výhledem na kostel ve Vranově u Brna, do lesů a do nebe je předurčeno k rozjímání a dumání. Na počátku 20. století Babí lom učaroval Petru Bezručovi a jeho přátelům, spisovatel­ům Josefu Merhautovi a Rudolfu Těsnohlídk­ovi. Na jaře chodívali otvírat studánky na Šmelcovnu v údolí Bílého potoka za Veverskou Bítýškou, na Dušičky býval jejich cílem hřeben nad Lelekovice­mi. Pravidelně v listopadu sem přicházeli zapálit svíčky za mrtvé kamarády a s sebou prý nosívali pečenou husu, aby si nahoře uspořádali piknik.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Rozhledna na hřebeni byla vystavěna v roce 1961, kdy nahradila původní dřevěnou vyhlídkovo­u věž z 19. století
FOTO SHUTTERSTO­CK Rozhledna na hřebeni byla vystavěna v roce 1961, kdy nahradila původní dřevěnou vyhlídkovo­u věž z 19. století
 ?? FOTO WIKIMEDIA – CHOCH ?? V Babím lomu narazíte na kamenná schodiště a stupně
FOTO WIKIMEDIA – CHOCH V Babím lomu narazíte na kamenná schodiště a stupně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia