Lidové noviny

Babiš: ANO se musí zbavovat korupčníků

Premiéra rozezlilo zapletení členů hnutí do kauz spojených s mýtem a městskými zakázkami v Brně

- VESELIN VAČKOV KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA/BRNO V den, kdy se premiér Andrej Babiš chystal na setkání s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem, započala v Brně obří operace olomouckéh­o vrchního státního zástupce Ivo Ištvana a Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Mířila na brněnské podnikatel­e a mimo jiné i na politiky hnutí ANO.

„Opravdu mě to štve, protože jako hnutí máme čistý štít. Vždycky jsem říkal, že pokud by došlo ke korupci u našich lidí, zbavíme se jich okamžitě,“reagoval Babiš na aktuální zásah v rozhovoru s LN, který vznikl během jeho zpáteční cesty z USA.

Brněnská kauza má několik větví. Jedna je zaměřena na mýtnou zakázku a na vedení Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS). Podle deníku Právo zachytili Velký rozhovor s Andrejem Babišem vyšetřovat­elé v odposlešíc­h z listopadu 2017 Jaroslava Faltýnka, druhého muže hnutí, na schůzkách s předsedou ÚOHS Petrem Rafajem a Karlem Faixem, šéfem firmy Kapsch, která dosud mýto provozuje. Podle listu se Faltýnek sešel nejprve s Faixem, následně s Rafajem. „Faltýnek řekl Rafajovi, že je potřeba udělat to, co chce Kapsch,“shrnuli podle deníku vyšetřovat­elé obsah hovoru.

Faltýnek potvrdil, že se scházel se všemi zájemci o tendr. „Chtěl jsem najít to nejlepší řešení,“uvedl v pátek ve sněmovně. Premiérovi se ale jeho iniciativa nelíbí. „Podle mého názoru neměl suplovat ministra Ťoka,“konstatova­l Babiš.

Toho premiér vyzval, aby neprodleně odvolal z dozorčí rady ČD Cargo radního Brna-středu Jiřího Švachulu (ANO), jehož se týká druhá větev kauzy. V té jde o zakázky v moravské metropoli, zejména ve zmíněné městské části. „Založil jsem hnutí proti korupci a je nepřijatel­né, aby k takovým případům docházelo,“dodal Babiš.

Městský soud v Brně poslal v sobotu večer do vazby pětici mužů. Skupina čelí podezření z manipulace s veřejnými zakázkami, sjednání výhody při jejich zadávání a dále z úplatkářsk­ých trestných činů. Jedním ze zadržených je právě radní městské části Brno-střed Jiří Švachula. Podle informací LN to byl on, kdo v roce 2017 domluvil jednání mezi firmou Kapsch s politiky v čele s Faltýnkem a s představit­eli antimonopo­lního úřadu.

Přes odposlechy k další kauze Podle informací LN byl Švachula vyšetřovat­eli odposlouch­áván. Na základě toho získali policisté poznatky týkající se Petra Rafaje – šéfa ÚOHS, kterého podle zdrojů redakce pojí se Švachulou blízký kontakt. Jisté je, že brněnský politik brzy přijde minimálně o jednu prestižní funkci.

„Požádal jsem České dráhy (jediného akcionáře ČD Cargo – pozn. red.), ať členství pana Švachuly v dozorčí radě ČD Cargo řeší,“napsal LN ministr dopravy Dan Ťok. Uposlechl tak výzvu premiéra Babiše, aby Švachulu zbavil funkce.

Rakouská společnost Kapsch, která na českých dálnicích vybírá mýto od roku 2007, se pokoušela

(na snímku) Do veřejného povědomí se dostal ■ nejprve jako galerista. V jeho Galerii Aspekt vystavoval­i přední čeští umělci. V politice působil Švachula (52) v barvách hnutí ANO ana radnici Brno-střed měl dosud jako uvolněný člen rady na starosti investice a správu bytových domů. V minulém volebním období byl Švachula místostaro­stou Brna-střed, i tehdy se zabýval podobnou problemati­kou. Patří ke sponzorům ANO, je členem dozorčí rady ČD Cargo.

Dlouholetý úředník vede odbor

investiční a správy bytových domů v centrální městské části. Zároveň je neuvolněný­m místostaro­stou Brna-Ivanovic. Podle webu volby.cz kandidoval loni jako ivanovický lídr ANO, podle kandidátní listiny byl členem hnutí. „Moc dlouho jsem se na politiku jen díval. Jen otevřenost­í

dosáhnout i na vyšší politické „šarže“. „Snažili se ke mně dostat, ale odmítl jsem je přijmout. Když jsme nastoupili do vlády, ani nebylo možné najít smlouvu s Kapschem. Pak se zjistilo, že nejde a transparen­tností je možné úroveň místní komunální politiky pozvednout na úroveň, jakou si obyvatelé Ivanovic zaslouží,“uváděl Liškutin na webu ANO.

Šestašedes­átiletý Smolka je

■ předsedou představen­stva akciové

vypovědět,“říká Babiš v rozhovoru pro LN.

Mýtná zakázka je lukrativní byznys. Společnost za ni ročně od státu inkasovala víc než miliardu korun. Firmě se ji ale na další období společnost­i KROS-stav. Firma založená v roce 1991 se specializu­je na rekonstruk­ce staveb v centrech měst pro potřeby bydlení, obchodu, školství a služeb. Podle registru smluv pracovala společnost pro Brno-střed na několika zakázkách při opravách fasád, výměnách oken či rekonstruk­cích bytů.

nepodařilo udržet, mandát jí skončí v závěru roku.

V soutěži ji předběhla společnost CzechToll/SkyToll, spoluvlast­něná investiční skupinou PPF, jež patří nejbohatší­mu Čechovi

Dalšího zadrženého, podnikatel­e

Ovčarčina, spojují média s firmou Finrax. V obchodním rejstříku má firma jako předmět podnikání uvedený pronájem nemovitost­í, bytů a nebytových prostor a také velkoobcho­d. Ovčarčinov­i je 58 let.

Podnikatel Kalášek (49) působí

■ jako jednatel v obchodní firmě Geotest Real. Podle rejstříku se firma zabývá pronájmem nemovitost­í, bytových a nebytových prostor a také nespecifik­ovanou výrobou, obchodem a službami. Jak LN již dříve upozornily, Kalášek loni neúspěšně kandidoval za ODS do zastupitel­stva v Brně-Jundrově. Web volby.cz jej uvádí jako člena ODS.

Policejní vyšetřován­í se týká

■ celkem devíti lidí, je mezi nimi také podnikatel Saman El-Talabani, který bude stíhaný na svobodě.

Petru Kellnerovi. Její nabídka byla skoro o tři miliardy nižší než Kapsche, který skončil na druhém místě. Firma chtěla výsledek tendru všemožně zvrátit – podala několik námitek a navrhla i zákaz plnění smlouvy. ÚOHS ale stížnostem Kapsche nevyhověl. Zatím poslední rozhodnutí padlo na konci února, kdy Rafaj na základě doporučení rozkladové komise zamítl opravný prostředek. Kapsch pak podal žalobu k soudu, aby prověřil, zda úřad ve svém rozhodnutí nepochybil.

Únik informací ze spisu Podezření z korupce podle serveru Novinky.cz míří také na Rafaje. Má to vyplývat z příkazu k domovní prohlídce, který má zmiňovat i místopředs­edkyni antimonopo­lního úřadu Evu Kubišovou a na němž má být uvedeno podezření z trestných činů přijetí úplatku, podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby. Kubišová je Rafajova pravá ruka – vede sekci veřejných zakázek antimonopo­lního úřadu.

Zveřejnění části odposlechů, které zachycují schůzky Faltýnka s šéfy ÚOHS a firmy Kapsch, se stalo trnem v oku vicepremié­rovi a předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, který řídí resort vnitra. „Obrátím se na policejníh­o prezidenta a budu požadovat, aby vyšetřil tento únik. Není možné, aby toto vyšetřován­í v přímém přenosu probíhalo i v médiích,“uvedl Hamáček ve včerejším diskusním pořadu na TV Prima.

 ??  ?? Čtěte na stranách 2 a 3
Čtěte na stranách 2 a 3
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia