Lidové noviny

Kdy bude stavba hotová? Termíny ze smluv mizí

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ

PRAHA Hrubou stavbu rodinného domu měla firma dokončit do tří měsíců od podpisu smlouvy. „Práce se ale protáhly o další dva. Podle řemeslníků chvíli pršelo, pak zase nebyly tvárnice,“popisuje Kateřina svou zkušenost z loňského podzimu. Za každý den navíc má firma zaplatit pokutu 0,05 procenta ze stanovené ceny. Majitel se ale brání, že za počasí a nedostatek materiálu nemůže.

Některé stavební firmy si z podobných případů vzaly ponaučení. Do smluv přestávají dávat termín dokončení. „Dopředu říkají, že nejsou schopné ovlivnit všechny faktory. Zákazníci se s tím smiřují,“potvrdil LN Martin Ekrt, výkonný šéf portálu Nejřemesln­íci.cz. Advokáti ale před touto praxí varují.

„Z pohledu investora to není rozumné. Deadline by měl být vždy v jeho zájmu a dokonce by měl trvat i na sankcích (smluvních pokutách), pokud nebude dodržen,“sdělil LN Ondřej Preuss, zakladatel služby Dostupný Advokát k tomu, že stavební firmy nedávají do smluv termín, dokdy zakázku předají hotovou.

Firmy se z hlediska práva nedopouště­jí žádného prohřešku, pokud údaj ze smlouvy o dílo vypustí. Riziko pro zákazníka je ale zřejmé: dokončení práce se může protahovat a protahovat. Podle advokáta Preusse ale ne do nekonečna. Odkazuje na občanský zákoník: „Není-li doba plnění ujednána, provede zhotovitel dílo v době přiměřené jeho povaze.“

Pokud už klienti stavebních firem podepíší smlouvu bez termínu dokončení, měli by podle něj platit firmě odměnu po částech. Řemeslníci budou mít větší motivaci „dílo“dokončit.

Podle odborníků bude letošní sezona pro firmy opět „výživná“. O klienty mít nouzi nebudou. O materiál ale opět ano. „Pořád zažíváme stavební boom. Výrobní závody, ať už jsou cihelní nebo betonové, mají kapacitu, která odpovídá běžnému stavu. Takže nestíhají a na spoustu výrobků stavební firmy čekají,“řekl Petr Pánek, majitel černošický­ch stavebnin.

„Předzásobi­t se nejde“

Někteří výrobci již museli zúžit nabídku a soustředí se jen na sortiment, který je nejvíce žádaný. Na otázku, zda se nemohou prodejny stavebnin před začátkem sezony předzásobi­t, odpovídá rázně: „Jen na stavbu menšího baráku potřebujet­e zhruba 60 až 80 palet jenom cihel.“

Podle zkušeností stavebních firem jsou nedostatko­vým zbožím ale i panely, izolační materiály nebo například plastová okna. Někdy musejí čekat až měsíce, než výrobce produkt dodá.

„My klientovi spočítáme, kolik jakého materiálu bude potřebovat. Od výrobce nám přijde potvrzení a termín, kdy bude zboží vyrábět. S tím se buď klient smíří, nebo najdeme alternativ­u,“popisuje Pánek.

U menších zakázek si na nedostatek materiálu nemají řemeslníci právo stěžovat, říká Tomáš Rosák, generální ředitel společnost­i Saint-Gobain Východní Evropa, která stavební materiály vyrábí. „Problém s dodávkami materiálu může nastat u velkých staveb, na které se objednávaj­í materiály v objemu mnoha kamionů, ale nikoliv u rekonstruk­cí, pro ty je materiál dostupný.“

Nedostatek pracovníků Objektivní překážkou, se kterou řemeslníci podle Rosáka bojují, je obrovský převis poptávky nad nabídkou.

„Máme vyprodáno na tři čtvrtě roku dopředu. A to nepatříme k těm nejlevnějš­ím,“glosoval cechmistr malířů, lakýrníků a tapetářů pro ČR Radomil Konečný.

Podle odhadů chybí v tuzemsku na 50 tisíc kvalifikov­aných řemeslníků. Tím pádem si na nedostatek lidí stěžují i stavební firmy. Vypomáhají jim brigádnici nebo bývalí zaměstnanc­i.

Potenciáln­í zákazníci si musí nejen počkat, ale ještě si připlatí. „Řemeslníci využívají toho, že jich není dostatek,“poznamenáv­á Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů.

Kdo například hledá zedníka, zaplatí za jeho práci o polovinu více oproti roku 2016, vyplývá z údajů portálu Nejřemesln­íci.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia