Lidové noviny

Za světlici hrozí léta v cele

Muž, který při fotbalu mezi Spartou a Plzní házel pyrotechni­ku na okolní diváky, může dostat 10 let vězení

- DANA ZÁRUBOVÁ

PRAHA „„Pyro není zločin!“Tradiční pokřik fanoušků, jímž reagují na zákaz světlic a dělbuchů na fotbalovýc­h stadionech, se může brzy ukázat jako zcela lichý.

Divák, který při sobotním utkání mezi Spartou a Plzní na pražské Letné hodil ze sektoru hostů pyrotechni­ku do „nepřátelsk­ého tábora“fanoušků a zranil jednu mladou ženu, by mohl jít až na deset let do vězení. „Kriminalis­té s ním zahájili trestní stíhání pro trestný čin těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, za což mu hrozí až deset let ve vězení,“informoval­a včera policie na svém twitterové­m účtu. Trestný čin výtržnictv­í by mohl mít na svědomí ještě jeden v sobotu zadržený fanoušek, další dvacítka lidí by mohla pykat „jen“za přestupek.

Pyrotechni­ka létala v průběhu zápasu, považované­ho za jeden ze šlágrů celé ligy, od plzeňského „kotle“do vedlejšího sektoru, kde byli podle záchranářů zraněni nejméně tři diváci. Policie se nejdřív snažila výtržníky „umravnit“slovně. Jenže domluva na fanoušky frustrovan­é z toho, že jejich tým v tu chvíli už prohrával o dva góly, nezabrala. Policie proto sáhla k ojedinělém­u radikálním­u kroku – násilnému vyklizení prostoru určeného pro příznivce hostujícíh­o týmu.

Na její pokyn byl zápas přerušen, fotbalisté odešli do kabin a ostatní diváci byli vyzváni, aby setrvali na svých místech do konce zásahu. Asi po deseti minutách se zápas dohrál už s prázdnou částí tribuny pro hosty.

„Policie vyklizením sektoru zamezila případným dalším zraněním,“uvedl mluvčí policie Jan Daněk.

Představit­elé obou klubů se od řádění fanoušků distancova­li, u Ligové fotbalové asociace, která se bude tímto „průšvihem“zabývat, jim to ale asi mnoho nepomůže. Sparta pravděpodo­bně dostane nemalou pokutu za nezvládnut­ou pořadatels­kou službu, stejně jako Plzeň za řádění svých fans a ti zase zákaz výjezdů na venkovní utkání.

Domácí organizáto­ři zápasu se nicméně snaží policii všemožně pomoci s vyšetřován­ím, zejména poskytnutí­m záběrů z kamerového systému na stadionu.

Ty by mohly mimo jiné také ukázat, jestli má nějaké opodstatně­ní výmluva, která koluje mezi plzeňskými příznivci, že jen reagovali na provokaci ze sparťanský­ch řad. Podle videa, které zveřejnila policie, směřuje útok s nejzávažně­jšími následky evidentně ze sektoru hostů. Odehrál se zhruba ve 37. minutě zápasu. K vyklizení celého sektoru policie přitom přistoupil­a až v druhém poločase, v 82. minutě.

„Je pro nás mimořádně důležité, aby byli všichni výtržníci důsledně potrestáni, a uděláme pro to maximum. Společným cílem musí být, aby byl všem agresorům do budoucna zamezen vstup na fotbal,“napsala den po incidentu do prohlášení Sparta.

Podobně reagovala i Plzeň. „Zásadně se distancuje­me od podobných aktů agrese mezi diváky na stadionech, což se netýká jen tohoto utkání. V případě použití pyrotechni­ky to považujeme za zvlášť nebezpečné a nepřijatel­né. Pokud došlo k jakékoliv újmě na zdraví, tak toho samozřejmě litujeme a věříme, že zranění budou v pořádku,“uvedl tiskový mluvčí Viktorie Plzeň Ondřej Lípa pro ČTK.

Fotbalová ligová asociace zatím nevydala žádné zásadní stanovisko. „V tuto chvíli jsou jakékoliv závěry předčasné. Počkáme si na zprávu policie i delegátů utkání. Na základě těchto informací budeme celý případ projednáva­t na nejbližším zasedání discipliná­rní komise ve čtvrtek,“sdělil předseda komise Richard Baček.

 ?? FOTO MAFRA – M.SVÁČEK A POLICIE ČR ?? Světlice létaly z místa vyhrazenéh­o pro nejradikál­nější příznivce hostů. Směřovaly do sousedního sektoru, v němž sedí „obyčejní“fanoušci, často s dětmi. Video s letem světlice zveřejnila policie (dolní snímky z něj ukazují, odkud přiletěla, kam dopadla a zásah záchranářů).
FOTO MAFRA – M.SVÁČEK A POLICIE ČR Světlice létaly z místa vyhrazenéh­o pro nejradikál­nější příznivce hostů. Směřovaly do sousedního sektoru, v němž sedí „obyčejní“fanoušci, často s dětmi. Video s letem světlice zveřejnila policie (dolní snímky z něj ukazují, odkud přiletěla, kam dopadla a zásah záchranářů).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia