Lidové noviny

Vítr lámal stromy, ničil střechy

-

PRAHA Už druhý den řádil včera nad územím Česka silný vítr, podle varování meteorolog­ů pro dnešní noc a ráno by měl stále místy dosahovat až síly orkánu.

Během včerejška začala kvůli větru razantně přibývat práce hasičům. Jezdili odstraňova­t následky odvátých střech i stromů popadaných na silnice, železnici a elektrické vedení.

Asi nejvíc lidí pocítilo rozmary počasí právě na výpadku elektřiny. Společnost ČEZ Distribuce evidovala včera večer asi 20 tisíc odběrných míst bez proudu. Nejvíce poruch bylo v Plzeňském a Karlovarsk­ém kraji. Jejich nejčastějš­í příčinou byl pád stromů a větví do vedení, přetrhané vodiče i praskání izolátorů. „Dispečink ČEZ Distribuce aktuálně eviduje na tři desítky poruch na vedení vysokého napětí a další desítky poruch na vedení nízkého napětí,“uvedla včera večer mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerov­á.

Výpadky elektřiny byly časté také v jižních Čechách. S problémy se tam potýkala i železniční doprava. K večeru zastavily spadlé stromy provoz na trati z Českých Budějovic směrem do Rakouska.

Kvůli dešti a tání sněhu stouply na Šumavě hladiny řek. První povodňový stupeň začal odpoledne platit na Teplé Vltavě v Lenoře a na Blanici.

Výstraha meteorolog­ů před velmi silným větrem platí pro celou republiku do dnešního dopoledne. Vítr může mít v nárazech rychlost přes 85 kilometrů v hodině, na horách i kolem 125 kilometrů.

 ?? FOTO ČTK ?? Vichr utrhl část střechy finančního úřadu v Ostrově na Karlovarsk­u. Spadla na zaparkovan­é auto, nikomu se při tom nic nestalo.
FOTO ČTK Vichr utrhl část střechy finančního úřadu v Ostrově na Karlovarsk­u. Spadla na zaparkovan­é auto, nikomu se při tom nic nestalo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia