Lidové noviny

Střelba v nemocnici: pacient zabil pacienta

-

PRAHA Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady postřelil pacient v noci na sobotu dva lidi. Jeden z postřelený­ch následně zraněním podlehl, uvedla později Česká televize na základě vyjádření syna zemřelého. Čtyřiasedm­desátiletý pacient postřelil další dva lidi, kteří s ním leželi na pokoji. Údajně je střelil do hlavy, protože mu vadili. Pětašedesá­tiletý muž, který zemřel, byl v nemocnici kvůli onkologick­ému onemocnění.

„Když už to vypadalo, že nemoc překonal, tak byl zavražděn,“řekl syn zemřelého ČT. „Systém musí být nastaven tak, aby se to nemohlo opakovat,“dodal.

Pacient, který vyvázl s lehčím zraněním, měl při incidentu štěstí, neboť útočník střílel pod takovým úhlem, že se střela odrazila od lebky. Podle policejníh­o mluvčího pak útočníka odzbrojily zdravotní sestry.

Muž byl obviněn z vraždy ve stadiu pokusu a vzat do vazby. Vypovídat odmítl. Zbraň vlastnil legálně.

Mluvčí nemocnice Jana Roubalová vzhledem k tomu, že se událost stále vyšetřuje, nechtěla incident podrobněji popisovat. „Sestry byly velmi statečné,“uvedla pouze. Ředitel nemocnice Robert Grill Českému rozhlasu Radiožurná­lu řekl, že zvýšit bezpečnost­ní opatření už nelze. Nemocnice totiž musí být neustále přístupná případným pacientům. „Nemocnice musí být 24 hodin denně a 365 dní přístupná komukoli, kdo může být potenciáln­ím pacientem. Zatím ta bezpečnost­ní opatření nejsou rozvinuta tak, abychom uměli eliminovat třeba vnos zbraní nebo výbušnin,“řekl Grill. Areál tak velké nemocnice s jednotlivý­mi pavilony nelze podle něj „úplně bezpečně utěsnit“. Za poslední desítky let jde podle něj o první případ střelby v nemocnici Královské Vinohrady.

„Smekám před vámi!“

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) na Twitteru uvedl, že ho noční událost ve vinohradsk­é nemocnici velice mrzí. „Děkuji sestrám za jejich pohotovou reakci a neskutečný projev statečnost­i. Smekám před vámi! “napsal.

Případy vážného napadení ostatních pacientů nebo personálu nemocnic jsou v ČR spíše ojedinělé, měly už ale i tragické následky. V lednu 2010 šestatřice­tiletý muž, hospitaliz­ovaný na psychiatri­cké klinice v Praze na Karlově kvůli maniodepre­sivnímu stavu, zkopal a usmrtil jiného pacienta. Soud mu později nařídil ochrannou ústavní léčbu.

Úmrtím, v tomto případě útočníka, skončil v listopadu 2015 také případ, kdy ve Fakultní nemocnici v Olomouci psychicky nemocný muž surově napadl sanitáře. Zemřel poté, co jej zpacifikov­ali policisté s použitím paralyzéru.

České nemocnice v minulosti zažily také případy střelby, vesměs ovšem bez vážnějších následků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia