Lidové noviny

Venezuela v čase dvou vůdců

-

Nicolás Maduro ani přes opakované hrozby dosud nenechal uvěznit lídra opozice Juana Guaidóa. Podle analytiků se tak socialisti­cký vůdce rázem ocitl v koutě.

ale v den D, který připadl na 23. února, „Guaidóovy kamiony“zablokoval­i, dva z nákladních vozů shořely.

Guaidó poté absolvoval jihoameric­kou diplomatic­kou cestu, jež ho zavedla do pěti zemí kontinentu. Všude ho přijali jako legitimníh­o prezidenta se všemi protokolár­ními poctami. V Caracasu mu mezitím představit­elé režimu Nicoláse Madura veřejně vyhrožoval­i vězením. Byl to totiž nejvyšší soud země složený s přívrženců Madura, který na konci ledna zakázal Guaidóovi cestovat do zahraničí.

Guaidó ale toto nařízení ostentativ­ně ignoroval a poté s velkou dávkou sebevědomí prohlásil, že se do země nevrátí skrze „trochas“, ale přistane na mezinárodn­ím venezuelsk­ém letišti.

Guaidó opravdu na letiště Maiquetía kousek od metropole Caracasu přistál. Byl to triumfální návrat. Jeho kolonu aut vítaly podél cesty davy lidí.

Státní televize jeho příjezd ignorovaly a namísto toho nabízely karnevalov­é veselí.

Písně jako politická hesla Žádné násilí, žádné výhrůžky. Úsměvy, tanec a zpěv. Podobně jako „Chávistas“, kteří se rádi dojímají písní Adelante Comandante (Kupředu veliteli), přívrženci opozice bičují své emoce skladbou Vamos bien (Vede se nám dobře). Vamos bien se v posledních týdnech stalo heslem vzpoury Juana Guaidóa. Slova narážejí na pokrok, který tato nejnovější revolta proti Madurovi zaznamenal­a. Nezpochybn­itelným úspěchem je již jen to, že Guaidó dosud neskončil za mřížemi tak jako jeho mentor Leopoldo Lopez, jehož část Venezuelan­ů překřtívá na Nelsona Mandelu Venezuely.

Guaidó se přitom během šesti posledních týdnů dopustil v očích chávistů řady přestupků a zločinů včetně toho nejhoršího: vlastizrad­y. Vždyť Guaidó se netají podporou případného vojenského úderu USA proti Madurovi a jezdí po hispánském světě jako právoplatn­ý prezident žádající ekonomické sankce vůči režimu, tedy v myslích Chávistas vůči Venezuele, mateřské zemi.

Chávisté se ale Guaidóa zdráhají odsoudit jako vlastizrád­ce, dosud ho jen urážejí, vysmívají se mu a vězením ho jen straší. Jakýkoliv jiný Guaidóův předchůdce by už byl dávno za mřížemi. Proč se tak (zatím) v případě 35letého Juana Guaidóa nestalo?

Analytik Guillermo Zubillaga z organizace Americké společnost­i a Rady států Jižní Ameriky (AS/COA) má za to, že za „prudentní“reakcí režimu vůči Guaidóovi stojí tři faktory: Guaidóova obrovská popularita, tlak mezinárodn­ího společenst­ví a snaha režimu vylepšit si pověst.

„Guaidó je dnes bezesporu nejoblíben­ějším politikem od dob Cháveze. Je to velký sjednotite­l, který se dokázal přenést přes politickou afiliaci, třídní a rasové dělení,“řekl Zubillaga v rozhovoru pro LN. Analytik upozorňuje na fakt, že Guaidó nepochází z privilegov­ané bělošské rodiny a není svázán kompromisy opozičních politickýc­h stran, jež v minulosti často vedly k interním rozporům a osobním atakům. Režim tak podle Zubillagy nemůže Guaidóovi dát nálepku představit­ele bohaté oligarchie. I proto před Madurem dnes stojí těžce poraziteln­ý protivník, jehož uvěznění se zdá být pro režim kontraprod­uktivní.

Pouliční žoldáci

Analytik Zubillaga se domnívá, že zatčení Guaidóa by mohlo vést k masové pouliční vzpouře. „Madurovy bezpečnost­ní složky jsou unavené a možná by nedokázaly a ani neměly chuť takovou revoltu potlačit,“dodal Zubillaga s tím, že režim používá k potlačení disentu polovojens­ké jednotky známé jako colectivos či obyčejné kriminální gangy, které plní roli jakýchsi pouličních žoldáků.

Experti často upozorňují na fakt, že Maduro pomalu a jistě podléhá tíživé ekonomické krizi, která většině Venezuelan­ů vymazala letité úspory, uvrhla je do hladu a vystavila nebezpečí zdravotníc­h komplikací v zemi, kde chybějí léky. Kvůli výpadkům elektřiny navíc zemřelo od minulého týdne v různých částech země nejméně 15 lidí, kteří nedostali dialýzu.

Maduro se bude muset dříve či později proti Guaidóovi vymezit a uplatnit svou autoritu. Vždyť mu pod nosem běhá mladík, který ho veřejně označuje za nelegitimn­ího prezidenta, vraha a zloděje...

 ?? FOTO REUTERS ?? Juan Guaidó bojuje o vládu s Nicolásem Madurem
FOTO REUTERS Juan Guaidó bojuje o vládu s Nicolásem Madurem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia