Lidové noviny

CDU odmítá superstát, chce reformu Schengenu

-

BERLÍN Předsedkyn­ě nejsilnějš­í německé strany, Křesťansko­demokratic­ké unie (CDU), Annegret Krampová-Karrenbaue­rová nesouhlasí s budováním evropského superstátu, naopak vítá snahy reformovat schengensk­ý systém Evropy bez vnitřních hranic či azylovou a imigrační politiku Evropské unie.

Krampová-Karrenbaue­rová, jež loni ve vedení CDU nahradila kancléřku Angelu Merkelovou, tak reaguje na vizi Evropy, kterou obyvatelům kontinentu předložil francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Macron prostředni­ctvím dopisu otištěného v denících ve všech unijních státech a zveřejněné­ho také na webových stránkách Elysejskéh­o paláce vyzval v souvislost­i s nadcházejí­cími květnovými volbami do Evropského parlamentu k obrodě Unie. Navrhl mimo jiné vznik evropského azylového úřadu či klimatické banky a také varoval před návratem k nacionalis­mu.

Text v nedělníku Die Welt am Sonntag z pera Krampové-Karrenbaue­rové, která je v Německu podle iniciál svého jména všeobecně známá jako AKK, je podle listu Financial Times první vážnou reakcí Berlína na Macronovu představu.

Zatímco Macron se vyslovil pro více Evropy, Krampová-Karrenbaue­rová se postavila jen za některé Macronovy návrhy. Šéfka CDU varuje před přílišným rozsahem evropské integrace a jmenovitě odmítla zavedení celounijní minimální mzdy, kterou naopak Macron podporuje. „Evropský centralism­us, evropský etatismus, sdílení dluhů, evropeizac­e sociálního systému a minimální mzda by byly špatnou cestou,“napsala Krampová-Karrenbaue­rová.

Obyvatelé naopak potřebují pocit bezpečí a evropský blok musí mít společnou zahraniční a bezpečnost­ní politiku, která umožní prosazovat a hájit naše zájmy, míní německá politička. „Náš pocit společenst­ví a bezpečnost­i v Evropě vyžaduje bezpečné vnější hranice. Musíme dobudovat Schengen. K tomu potřebujem­e v EU dohodu o zevrubné ochraně hranic. Kde nebude možné vnější hranice chránit jen s prostředky jednotlivý­ch států, tam musí plynule nastoupit Frontex jako pohotová pohraniční policie,“uvedla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia