Lidové noviny

V Etiopii spadlo letadlo, 157 mrtvých

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Zřícení letadla společnost­i Ethiopian Airlines nedaleko Addis Abeby včera nepřežil nikdo z pasažérů ani členů posádky. Mezi mrtvými jsou i čtyři Slováci včetně třech příbuzných poslance Antona Hrnka.

ADDIS ABEBA / PRAHA Měl to být rutinní let na pravidelné lince spojující etiopskou metropoli Addis Abebu s keňským hlavním městem Nairobi. Cesta stroje společnost­i Ethiopian Airlines, která započala startem v 8:38 hodin včera ráno místního času (6:44 SEČ), však záhy tragicky skončila. O šest minut později byl přerušen kontakt s posádkou a letadlo se poté zřítilo na zem v okolí města Bishoftu, asi 60 kilometrů jihovýchod­ně od etiopské metropole.

Na palubě cestovalo celkem 157 lidí včetně osmičlenné posádky a neštěstí nikdo nepřežil. Příčina pádu letadla nebyla do uzávěrky LN známá. Švédský server flightrada­r24, který sleduje letecký provoz na celém světě, oznámil, že letadlo nemělo po startu „stabilní vertikální rychlost“.

Na palubě nebyli žádní Češi Podle informací letecké společnost­i je mezi mrtvými 32 Keňanů, 17 Etiopanů a občané dalších 33 zemí včetně řady západních států. Mezi nimi jsou i čtyři Slováci: manželka a dvě děti poslance vládní Slovenské národní strany Antona Hrnky a jedna pracovnice charity. Podle vyjádření českého Ministerst­va zahraniční­ch věcí Češi na palubě nebyli.

Úřad etiopského premiéra vyjádřil na sociální síti soustrast rodinám obětí. „Úřad předsedy vlády chce vyjádřit nejhlubší soustrast rodinám, které ztratily své blízké, kteří byli dnes ráno v letadle společnost­i Ethiopian Airlines při pravidelné­m letu do Nairobi,“stojí ve zprávě.

Společnost Ethiopian Airlines patří k největším v Africe a leteckými odborníky je považována za seriózní a bezpečnou firmu. Pochybnost­i ale vzbuzuje, že se jednalo o typ Boeing 737 MAX-8, tedy stejný model, jaký se loni na podzim zřítil do Jávského moře se 189 lidmi na palubě.

Včerejší letecké neštěstí patří mezi nejhorší za posledních deset let. Co do počtu obětí nejtragičt­ější leteckou katastrofo­u posledních let bylo sestřelení malajsijsk­ého Boeingu 777 z letu MH17 s 298 lidmi na palubě na východě Ukrajiny v roce 2014. Incident, který ukrajinské úřady připisují proruským separatist­ům, tehdy nikdo nepřežil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia