Lidové noviny

Žluté vesty ztrácejí dech, protesty slábnou

-

PAŘÍŽ/PRAHA Již sedmnáctý víkend v řadě proběhly v sobotu v Paříži i na jiných místech Francie protesty tzv. žlutých vest. Demonstrac­e, které započaly loni v listopadu původně proti plánovaném­u zvýšení cen pohonných hmot a postupně přerostly v protest proti politice prezidenta Emmanuela Macrona a francouzsk­é vlády, však slábnou: do ulic vyšlo v uplynulou sobotu podle ministerst­va vnitra pouze 28 600 lidí. To je jen asi desetina v porovnání s první demonstrac­í, která proběhla 17. listopadu loňského roku.

Protesty byly tentokrát více různorodé než v předchozíc­h týdnech. Vedle tzv. žlutých vest byly v ulicích k vidění též růžové vesty, které oblékly učitelky mateřských škol; ty chtěly vlastní akcí vyjádřit nesouhlas s reformou podpory v nezaměstna­nosti, která má údajně mnohé z nich existenčně ohrozit. Souběžně se konal také pochod žen, které manifestov­aly proti údajné nerovnosti žen a mužů; žádné důkazy pro toto tvrzení však nedodaly. Letiště Charlese de Gaulla zase zažilo taneční happening proti privatizac­i pařížských letišť.

Představy pořadatelů o tom, že sobotní demonstrac­e budou „rozhodujíc­ím dějstvím“protivládn­ích protestů, se tak nenaplnily. Patnáctého března se totiž uzavře celonárodn­í debata o směřování země, kterou vláda vyhlásila právě v reakci na protesty žlutých vest. „Neustoupím­e,“uvedli i před nízkou účast pořadatelé na sociálních sítích.

Podle řady účastníků provázela sobotní demonstrac­e nedostateč­ná koordinace mezi jednotlivý­mi protestním­i proudy. Vliv mohlo mít i špatné počasí: například v Paříži vytrvale pršelo. vst, čtk

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Růžové vesty doplnily již tradiční víkendové protesty žlutých vest
FOTO ČTK/AP Růžové vesty doplnily již tradiční víkendové protesty žlutých vest

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia