Lidové noviny

Japonský urychlovač? Ještě ne

- MARTIN RYCHLÍK redaktor LN

Možná jste o „íelcéčku“ještě nikdy neslyšeli, ale v komunitě částicovýc­h vědců jde o dlouho očekávaný sen. Jedná se totiž o nový superurych­lovač připravova­ný pod jménem Internatio­nal Linear Collider (ILC). Ten má ve výzkumu elementárn­ích částic (protonů a snad i pozitronů) výhledově střídat daleko známější – a již jedenáct let existující – Large Hadron Collider alias LHC, ve kterém pod Ženevou sviští částice v kruhovém tunelu o obvodu 27 kilometrů.

Tento LHC, jenž vznikl ve výzkumném centru CERN za opravdu hrozně moc peněz (včetně oprav a jeho restartu se hovoří o 150 miliardách korun), potvrdil v roce 2012 existenci zásadní částice, Higgsova bosonu, kterou již v roce 1964 předpovědě­l fyzik Peter Higgs. Kromě toho, že sami vědci z CERN chystají stokilomet­rového pokračovat­ele tohoto urychlovač­e pod krycím jménem Future Circular Collider (FCC), se též rodí v úvodu zmíněný záměr ILC.

Ale rodí se dosti bolestně. První zprávy o něm se objevovaly v českých médiích už v roce 2010, kdy měly o spolupráci a jeho umístění zájem (sarkozyovs­ká) Francie, USA, Rusko a Japonsko. Datem zahájení provozu měl být, ehm, rok 2020.

Ze všech zvažovanýc­h lokalit zbývá dnes už jen ta japonská: v pohoří Kitakami, v prefektuře Iwate. A teď přichází novinka, na niž dekádu čekáme. Minulý týden měla japonská vláda rozhodnout, zda do toho půjde, či ne. Ve čtvrtek rozhodla šalamounsk­y – stále ještě si není jistá. „Ministerst­vo školství, kultury a vědy bude nadále jednat s dalšími vládami o tomto projektu, přičemž jeví o ILC zájem,“uvádí komuniké.

Podle magazínu Science to fyziky zklamalo. „Lidé již doufali, že Japonsko oznámí svou vůli ILC hostit,“uvedl Geoffrey Taylor, předseda výboru pro budoucí akceleráto­ry.

Minulý týden měla japonská vláda rozhodnout, zda do toho půjde, či ne. Ve čtvrtek rozhodla šalamounsk­y; stále si ještě není jistá. Bude nadále jednat s dalšími vládami, přičemž jeví o ILC zájem.

Předchozí drby, mimo jiné z vědecké rady Nipponu, naznačoval­y, že se světová komunita neshodne, kdo jakou část z astronomic­ké cifry na výstavbu „výrobny bosonů“vezme na svá bedra; jde nejméně o 7,5 miliardy dolarů čili 170 miliard korun, což je – jen pro představu – investice na úrovni 25 superlaser­ových středisek ELI z Dolních Břežan!

Za nový urychlovač lobbují nejen fyzikové, ale i zástupci hi-tech průmyslu, stavaři či politici, dle nichž by šlo o technologi­cký impuls ne nepodobný výstavbě sítě rychlovlak­ů, jež daly název této rubrice.

ILC prý není mrtev; do roka bude jasněji. Ale otálení naznačuje, že se globálně mění i nálady, jak ne/pumpovat veřejné peníze do vědeckých megaprojek­tů.

Mimochodem: v únoru otiskl magazín Nature studii, jež analyzoval­a 65 milionů článků a patentů z let 1954 až 2014 a došla k závěru, že s převratným­i nápady přicházejí spíše maličké týmy nežli veliké mezinárodn­í kolaborace. Ty pak „disruptivn­í“myšlenky dále rozvíjejí. A tomu by dal sir Higgs, jenž vydal jen pár článků, nejspíše za pravdu. Ovšem bez experiment­ů v LHC by nobelovku nedostal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia