Lidové noviny

Čepro roste i díky Totalu

- MIROSLAV PETR

LN Co váš loňský hospodářsk­ý výsledek nejvíc ovlivnilo?

V podstatě všechny naše byznysové aktivity, velkoobcho­dní prodej, logistika i prodej na čerpacích stanicích. Zaznamenal­i jsme rekordní prodeje na čerpacích stanicích jak pohonných hmot, tak suchého zboží. Síť EuroOil kontinuáln­ě roste už čtyři roky za sebou.

LN Suché zboží, tedy prodej občerstven­í, doplňků a dalších věcí bez paliv roste už většině čerpacích sítí u nás. O kolik ve vašem případě? síť Čepra. To znamená mimo Unipetrol a MOL. Na železnici patří Total mezi hlavní dodavatele.

Státní distributo­r pohonných hmot společnost Čepro loni při tržbě přes 58 miliard korun dosáhl rekordního hrubého zisku 1,25 miliardy. Na dividendác­h si stát vzal v minulém roce přes 826 milionů. Rok předtím dokonce 1,8 miliardy. Podle šéfa firmy Jana Duspěvy se firmě daří zejména v prodeji pohonných hmot.

LN Co to znamená konkrétně? Je Total v dodávkách pohonných hmot pro vás například už na třetím místě po zmíněných rafineriíc­h?

V posledních letech je třetí nebo spíš čtvrtý největší dodavatel pohonných hmot. Po Unipetrolu, MOL a polském Lotosu, ve kterém v současnost­i probíhá velký projekt fúze s polským PKN Orlenem, majitelem Unipetrolu.

LN Je tak dovoz pohonných hmot vlakem z německé Leuny pro vás levnější než nakupovat doma od zdejších rafinerií a dopravovat z nich paliva potrubím produktovo­dů, které jsou považovány za nejlevnějš­í způsob přepravy?

Je to výhodnější. Nakupujeme striktně podle cenového klíče. Vždycky je za tím ekonomika. Kdybychom započítali celý nákladový proces, tak cenová výhodnost platí od určité vzdálenost­i. Například při započítání nákladů na vybudování a provozován­í produktovo­dů se vám tak do padesáti až sto padesáti kilometrů od rafinerie vyplatí vozit paliva autem. Nad 200 kilometrů se už vyplatí využívat produktovo­d. Efektivní doprava železnicí se pohybuje někde okolo těchto vzdálenost­í, tam, kde není produktovo­d, zůstává železnice jediným dopravním spojením.

LN Už několik let skladujete u nás v Česku německé rezervní zásoby pohonných hmot. I za tím je ekonomika?

Také. Podařilo se nám nyní už potřetí, tedy pro třetí časový cyklus obhájit náš smluvní vztah s německou společnost­í EBV (Erdölbevor­ratungsver­band, veřejnoprá­vní instituce Sdružení pro předzásobe­ní ropou – pozn. red.). Na jaře tak začneme uskladňova­t objem třetího kontraktu. Ten bude pokračovat do roku 2020.

LN Má po zkušenoste­ch české Správy státních hmotných rezerv, která roky složitě vymáhala české krizové rezervy nafty z německých skladů zkrachoval­é Viktoriagr­uppe, smysl držet sousednímu státu rezervy paliv? Není tam jisté riziko v případě, že stát bude tyhle zásoby akutně potřebovat?

Samozřejmě, že to smysl má. Alespoň v našem případě. Jde to ale jen na základě toho, že si nás německá strana velmi důkladně prověřila a vzájemná smlouva je precizní. Máme v ní zakotvený přesný závazek, jak rychle a jakým způsobem musíme Německu jejich zásoby v případě potřeby uvolnit. Celý proces je také pravidelně kontrolová­n.

LN Česko má už delší dobu zásoby pohonných hmot a ropy na necelých 90 dnů, což je pod limitem, který doporučuje Evropská unie. Chystá se proto nějaké navýšení? Třeba na 120 dnů, o kterých se před lety hovořilo?

Takové informace aktuálně nemáme. Nevím o tom, že by stát podobné navyšování chystal. Stále se vedou diskuse, jestli by měl stát pro případné navýšení zásob přikoupit pohonné hmoty, tedy ropné produkty, nebo spíš ropu jako surovinu pro jejich výrobu. Pokud by se navýšení jednou řešilo pomocí ropných produktů, jejich skladování pro potřeby České republiky vždycky zajistíme.

LN To je ale, předpoklád­ám, samozřejmo­st. Jste státem vlastněný podnik a patří vám velká většina veškerých skladů u nás.

To je pravda. Ale mnoho lidí se nás ptá, jestli neomezujem­e našimi obchodními aktivitami, třeba ve prospěch Spolkové republiky, potřeby českého státu. Tak já zdůrazňuji, že v žádném případě.

LN Potřebuje vůbec Česko zvyšovat objem rezerv pohonných hmot?

Správa státních hmotných rezerv už nějakou dobu hovoří o tom, že objem zásob u nás klesl kvůli rostoucí spotřebě paliv. My ale potřebu navýšení zásob nehodnotím­e a neřešíme. To nespadá do naší kompetence. Prostě vyjdeme vstříc požadavkům české správy rezerv, pokud by vláda rozhodla o nějaké změně.

LN Máte sklady benzinu a nafty po celém Česku. Nebude ale třeba stavět další?

Máme sice rozpracova­né možnosti investic do rozšíření skladovací­ch kapacit, ale v této fázi, kdy se u nás stále víc mluví o přechodu na alternativ­ní zdroje paliv, jako je stlačený zemní plyn CNG nebo elektromob­ilita, se jedná spíš o záložní variantu.

LN Prodejci paliv, včetně Čepra, mají pod hrozbou pokut v řádu desítek až stovek milionů korun ze zákona povinnost do konce příštího roku snížit emise CO2 z množství všech prodávanýc­h paliv o šest procent oproti roku 2010. Nyní jste ale teprve na úspoře nějakých 3,5 procenta. Je reálné to stihnout?

Myslím, že ano. Můžeme si pomoci právě prodejem těch alternativ. Nově máme možnost si do toho celého mixu sledovanýc­h paliv započítáva­t i prodej nízkoemisn­ích pohonů, jako je CNG, LPG, případně elektřiny pro elektromob­ily. Ale ani tak to nebude lehké. Hrozba tak vysokých pokut je ale natolik zásadní, že si vůbec nepřipoušt­íme, že bychom limit nestihli splnit.

LN Obnovíte kvůli tomu jako nouzovou variantu i nabídku biopaliv, jako je bionafta, čistý olej MEŘO nebo lihový benzin E85, jejichž výroba je dražší než klasický benzin a nafta?

Ano. S tím dokonce pro rok 2020 počítáme. Takže to ani není nouzová varianta.

LN Znamená to ale, že byste je, aby vůbec byla prodejná, museli nabízet pod cenou? Takže na nich proděláte?

Je to tak. Bude to pro nás náklad, ať už si kupujeme zákonem vyžadovano­u úsporu z CNG, z e-mobility, nebo jiného paliva, které je schopné úsporu CO2 vygenerova­t. Musíme si to od daného subjektu koupit. Stejně tak do té kalkulace zahrneme náklad na koupi drahého vysoce objemového biopaliva jako třeba to zmíněné MEŘO.

LN Vaši největší dodavatelé biopaliv jsou firmy z koncernu Agrofert, který donedávna patřil dá se říci vašemu nejvyššímu nadřízeném­u – předsedovi vlády Andreji Babišovi. Jaký podíl má nyní koncern Agrofert

LN Co si myslíte o různých nařízeních a ekologický­ch limitech?

To je těžké. Nikdo nezpochybň­uje snahu chránit životní prostředí. Vadí mi ale, že se na to nedíváme komplexně. Například nasazení elektromob­ilů se považuje za něco, co má nulové emise. Nulovou zátěž pro životní prostředí. Tak si to mohou započítáva­t do plnění cílů výrobci automobilů. My jako ostatní průmysl máme ale cíle nastavené odlišně. V podmínkách pro nás se už zohledňuje, že například elektřina pro elektromob­il se musela někde s určitou zátěží pro životní prostředí vyrobit.

LN Není špatně i to, že se nebere v potaz, že moderní benzinové i naftové motory mají výrazně nízké škodlivé emise?

To je další věc, která handicapuj­e myšlenku, kterou já jinak považuji za správnou. To jest co nejefektiv­něji snížit zátěž pro životní prostředí.

LN Jak dlouho budou ještě v nabídce paliva, jako jsou benzin a nafta? Kdy je ta alternativ­ní vytlačí?

Čepro je obchodník, který se snaží nabízet vše, o co zákazníci žádají. To platí pro alternativ­ní paliva a biopaliva – v nabídce máme takový mix. Jsem ale přesvědčen­ý, že klasická fosilní paliva budou ještě několik desetiletí hrát prim.

 ?? FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Jan Duspěva, šéf Čepra: Síť pump EuroOil kontinuáln­ě roste už čtyři roky v řadě
FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Jan Duspěva, šéf Čepra: Síť pump EuroOil kontinuáln­ě roste už čtyři roky v řadě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia