Lidové noviny

Dražší naftu pumpy hned tak nezlevní

Ceny pohonných hmot rostou. Celou zimu je výhodnější tankovat benzin a ani v nejbližší době diesel řidiče moc nepotěší

- MIROSLAV PETR

PRAHA Je to přesně jeden měsíc, co se v Česku zastavil pád cen na stojanech čerpacích stanic, který trval od loňska. Benzin od prvních dnů února podražil v průměru za celé Česko o 30 haléřů na aktuálních 30,6 koruny, nafta skoro o 40 haléřů na 31,4 koruny.

Ukazuje se tak, že si nafta i na konci zimy udržuje vyšší cenu než benzin. Dokonce se mu i mírně vzdálila. Do roku 2015 totiž zdražovala nad Natural 95 jen po dobu zimních měsíců, po zbytek roku byl dražší benzin. Pak si ale řidiči dieselů tři roky soustavně užívali nižší cenu bez zimní přestávky.

To se změnilo loni v říjnu a od té doby je nafta opět dražší. A zatím nic nenasvědču­je, že by se na tom mělo v nejbližší době něco změnit. „V nejbližším týdnu předpoklád­áme další mírný růst cen benzinu i nafty o několik haléřů. Nicméně větší zdražování zatím nehrozí,“uvedl ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

Výraznější­mu růstu ceny samotného benzinu na rotterdams­ké burze, podle které se kalkulují u nás i v celé Evropě velkoobcho­dní ceny pro pumpaře, nic nenasvědču­je. A na dohled tedy ani není přiblížení nebo případně i prohození cen obou druhů pohonných hmot. Aktuální průměrná cena benzinu a nafty za litr

Jedním z důvodů pokračujíc­í cenové nevýhody nafty oproti benzinu je její v celé Evropě vytrvale rostoucí spotřeba. Jak dokládají nejnovější údaje Českého statistick­ého úřadu, loni u nás vzrostl meziročně prodej dieselu o 1,1 procenta na 5,877 miliardy litrů. Zatímco odbyt benzinu vzrostl o sotva viditelná 0,2 procenta na 2,126 miliardy litrů.

Dlouhodobě oproti roku 2003 je však spotřeba benzinu o téměř 26 procent nižší, zatímco odbyt nafty roste vytrvale od roku 2010 a do loňska se zvýšil o 24 procent. „Roste ekonomika a HDP, které mají na spotřebu nafty zásadní vliv, rostou přepravní silniční výkony a kamionová doprava, ale i dovoz ojetých vozů i v dieselovém provedení,“vyjmenováv­á důvody stále vyšší spotřeby nafty expert České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu Václav Loula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia