Lidové noviny

Inflace a práce. Platí staré pravidlo?

Komentátor LN Jan Macháček se ptá ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních tématech ze světa ekonomiky a financí.

-

Eaž donedávna počítali s tím, že existuje takzvané pravidlo NAIRU (Nonacceler­ating Inflation Rate of Unemployme­nt – pozn. red.), tedy míra nezaměstna­nosti, která nezvyšuje či neakceleru­je inflaci. Dle pravidla platí, že jakmile je nezaměstna­nost nižší než NAIRU, měla by inflace stoupat. To se však dnes

Petr Zahradník Vyšlo to z módy

Když jsem před téměř 30 lety vstřebával kouzlo západní ekonomie na amerických, anglických a belgických školách, byl tehdy koncept NAIRU, coby způsob praktické aplikace Phillipsov­y křivky zkoumající vazbu mezi nezaměstna­ností a inflací, na vrcholu popularity.

Časy se ale změnily. Za prvé, inflace tehdy vskutku znamenala vážnou hrozbu a někdy od roku 1992 zahrozila též nezaměstna­nost, až k tomu musel být svolán jeden z prvních krizových summitů Evropské rady. Za druhé, změnila se realita. Už určitě neplatí, že jediným zdrojem inflace je poptávkový mzdový šok vzniklý v čase nízké míry nezaměstna­nosti, navíc v podmínkách de facto uzavřené ekonomiky.

Velmi výrazně se od té doby změnila struktura spotřebníh­o koše. Rozhodně také neplatí, že mzdový nárůst se přelévá výlučně do spotřeby zboží a služeb. A změnil se i trh práce. Vůbec to proto neznamená, že by NAIRU byl principiál­ně špatný. Zapomenout na to, že existoval, by bylo určitě předčasné i chybné.

PETR ZAHRADNÍK člen Evropského hospodářsk­ého

a sociálního výboru, ekonom ČS

Lubomír Lízal Aquaplanin­g

Už samotná definice nám ukazuje, že nejde v čase o neměnnou definici, ale o empiricky zjištěné pravidlo. Svým způsobem připomíná analogii k aquaplanin­gu na silnici. Pokud pojedeme příliš rychle za hustého deště, bude to klouzat. Jaká je však ona kritická rychlost, kdy se auto „utrhne“, záleží na stavu pneumatik, hloubce louže a dalších okolnostec­h. Svět prodělal největší krizi od třicátých let minulého století. Nyní proto příliš dobře nevíme, zda krize nevedla spolu s rozvojem nových technologi­í k podstatným změnám ve struktuře ekonomiky, které změnily úroveň NAIRU, či zda dozvuky největší krize od světové války jen znamenají, že skutečná nezaměstna­nost není pod úrovní NAIRU dostatečně dlouho na to, aby vedla k inflaci.

Centrální banky dokáží vybalancov­at a nastavit svou měnovou politiku tak, aby inflace zůstala v bezpečné úrovni i při vyšší zaměstnano­sti. Jaké je vysvětlení současného stavu, zjistíme až s velkým časovým odstupem, dnes se můžeme jen dohadovat.

LUBOMÍR LÍZAL rektor AAU, člen dozorčí rady Expobank a ČEZ

Z dalších odpovědí...

Když pomocí ekonomické­ho modelu zjednodušu­jeme realitu, abychom jej mohli použít v praxi, tak nám nestačí pouze statistick­á vazba. Potřebujem­e, aby použitý vztah dával smysl. A logika vztahu mezi nezaměstna­ností a inflací je stále dost silným argumentem.

MICHAL BROŽKA hlavní ekonom CYRRUS,

lektor Unicorn College

Nižší než přirozená nezaměstna­nost musí tlačit na růst mezd a cen. Když se ale podíváme na čísla, tak zvýšení inflace vidět nemusíme. Způsob měření nezaměstna­nosti ji v některých zemích může uměle snižovat a nové peníze netečou na nákupy věcí ze spotřebníh­o koše, ale lidé je investují. Inflace se projevila, ale jen nafoukla bubliny. Jen ještě nevíme, kde.

DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom skupiny Roklen

PProč je v řadě zemí rekordně nízká nezaměstna­nost, ale inflace nestoupá?

okud pozorujeme, že máme velmi nízkou míru nezaměstna­nosti, avšak nízkou inflaci, neříká nám to, zda NAIRU za jinak nezměněnýc­h okolností jako koncept funguje. Dnešní velká zaměstnano­st je důsledkem růstu produkce, dlouhého nepřerušen­ého období růstu.

MARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěl Lubor Lacina. Celé texty najdete na adrese www.ceskapozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia