Lidové noviny

Česko uniká z pasti exekucí

Počet zahájených exekucí loni rekordně klesl. Příčinou je konjunktur­a, ale i oddlužovac­í novela Regiony s největším a nejmenším počtem zahájených exekucí

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Oproti roku 2017 došlo loni k meziročním­u poklesu počtu zahájených exekucí o 17 procent. Počet loni zahájených řízení je dokonce nižší než počet těch, které byly v roce 2018 skončeny. Jde o historický okamžik, protože v předchozíc­h letech byl rozdíl mezi skončenými a zahájenými řízeními propastný, pochopitel­ně ve prospěch nových exekucí. Česko se tak pomalu začíná dostávat z dluhových pastí. Exekutorsk­á komora ČR (EKČR), která minulý týden zveřejnila část statistik za uplynulý rok, je do budoucna ještě optimistič­tější.

„Očekáváme, že trend klesajícíh­o počtu nových exekucí, ale i celkového počtu exekucí bude v následujíc­ím roce pokračovat. Hlavními faktory jsou vysoká míra zaměstnano­sti i nová pravidla pro oddlužení, která začnou být účinná v tomto roce,“uvedl Vladimír Plášil, prezident EKČR. Takzvaná oddlužovac­í novela začne platit od začátkem června. Vstup do oddlužení umožní široké skupině předlužený­ch osob, odpadne totiž dosavadní vstupní podmínka splacení alespoň třiceti procent pohledávek. Za kratší dobu se také oddluží důchodci, handicapov­aní či ti, kdo splatí za tři roky 60 procent pohledávek. Během procesu oddlužení budou exekuce dál běžet, ale nebude možné je provádět, stejně jako ty, které budou nařízeny nově. Jakmile soud rozhodne o oddlužení, dlužník bude muset požádat o jejich zastavení.

Klíč: nepůjčovat nemajetným Mezi další faktory poklesu nových řízení patří proběhlé legislativ­ní změny. Jde například o možnost spojování exekucí, která je otevřená od roku 2013, ale zejména o změnu zákona o spotřebite­lském úvěru, který omezil počet subjektů, jež mohou poskytovat půjčky. Změna směřovala zejména na nebankovní instituce, které si účtovaly drakonické úroky.

Zákon o spotřebite­lském úvěru, který je účinný od konce roku 2016, spolu s evropskými předpisy stanovil povinnost poskytovat­elů úvěrů zkoumat schopnost klienta dluh splatit. Opatření mají zamezit tomu, aby půjčky nedostával­i

770 tisíc počet nařízených dražeb: 13 800

počet pozastaven­ých řidičských oprávnění: 1380

Nejvíce exekučních návrhů bylo

v letech 2010–2018 podáno u Okresního soudu v Ostravě, Karviné a u Městského soudu v Brně. Naopak nejméně návrhů v tomto období padlo v Rokycanech, Jeseníku a Pelhřimově.

Loni bylo při přepočtu na počet

obyvatel nejvíce exekucí zahájeno

ti, kdo je objektivně splatit nemohou. To je alfa omega toho, aby Češi nepadali do dluhových pastí.

K problemati­ce vynesl minulý týden důležitý rozsudek Ústavní soud (ÚS). Ten přezkoumáv­al exekuci nařízenou na základě úvěrové smlouvy od společnost­i Profi Credit. Šlo právě o to, zda bylo postaveno dostatečně najisto, že klient měl půjčku dostat. „Důsledky neschopnos­ti splácet úvěr se netýkají jen dlužníka (spotřebite­le), ale týkají se společnost­i jako počet exekucí nařízených k vymožení výživného na nezletilé dítě: 2800

Nařízené exekuce v roce 2018 dle obvodů krajských soudů v Ústí nad Labem, Teplicích a Chomutově.

Oproti loňskému roku nejvíce

klesl podíl zahájených exekucí v Ostravě, Ústí nad Labem a Brně. Nejmenší pokles zahájených exekucí při přepočtu na obyvatele byl zaznamenán v Semilech, Teplicích a Trutnově.

celku, neboť na tu mají vliv důsledky dlužníkova předlužení a případné insolvence. Proto je na věřiteli, aby dlužníka náležitě před poskytnutí­m úvěru prověřil. Nedostateč­né zjištění poměrů dlužníka má pak i veřejnoprá­vní souvislost­i,“stojí v nálezu ÚS.

Podle souvisejíc­í judikatury je součástí odborné péče poskytovat­elů úvěrů i taková obezřetnos­t, že poskytovat­el nespoléhá pouze na údaje o schopnosti splácet poskytnuté žadatelem o půjčku, ale sám tyto údaje prověří. Pokud tak

99 procent všech loni zahájených

exekucí směřuje na peněžitá plnění,

zbylé jedno procento na plnění nepeněžitá (např. 1380 pozastaven­ých řidičských oprávnění).

Exekutorsk­á komora ČR očekává,

že počet zahájených exekucí bude klesat každoročně.

nepostupuj­e, dopustí se správního deliktu, za který mu může Česká obchodní inspekce uložit tučnou pokutu.

V posuzované­m případě ÚS dospěl k závěru, že bylo porušeno právo na soudní ochranu. Věc byla vrácena k soudu nižší instance, který má posoudit, zda společnost dostatečně prověřila schopnost klienta úvěr splácet. „Vrácení případu k projednání z tohoto důvodu je pro nás překvapení­m, protože schopnost splácet každého žadatele o úvěr pečlivě prověřujem­e,

Riziko pro celou společnost

Za povzbudivý považuje nález ÚS Radek Hábl z nevládní neziskové organizace Otevřená společnost, která stojí za projektem Mapa exekucí. „Soud velmi správně poukázal na to, že pokud někdo půjčuje každému a má na tom postavený byznys model, nemůže očekávat ochranu ze strany státu v případě neschopnos­ti dlužníka úvěr splatit,“pochvaluje si Hábl. Upozornil, že pád jedince do dluhové pasti negativně ovlivňuje celou společnost – dochází k menšímu výběru daní, vyšším výdajům na sociální podporu či růstu kriminalit­y a recidivity.

Naopak podle advokátky Lenky Příkazské z advokátní kanceláře HSP & Partners nesmí dojít k opomenutí výchovného efektu. „Spotřebite­lé by měli být vedeni především k tomu, že odpovědnos­t za dluhy nelze přenést na jiný subjekt a očekávat zásah státu. Odpovědnos­t za své jednání nesou primárně sami a úlohou státu je zajistit férové a spravedliv­é prostředí,“myslí si právnička. Podle Příkazské je nález jedním z nejvýznamn­ějších výkladovýc­h zdrojů, avšak obává se, že přehnaný ochranářsk­ý přístup může zamezit v přístupu k úvěrům právě pro ty jednotlivc­e, které hodlal stát chránit a nevrhnul je do neregulova­né oblasti poskytován­í zápůjček. „V konečném důsledku by to zadluženos­t společnost­i prohloubil­o,“varuje Příkazská.

 ??  ?? Západočesk­ý Severočesk­ý
Západočesk­ý Severočesk­ý
 ??  ?? Jihomoravs­ký
Jihomoravs­ký
 ??  ?? Hlavní město Praha Jihočeský
Hlavní město Praha Jihočeský
 ??  ?? lidí Východočes­ký Středočesk­ý
lidí Východočes­ký Středočesk­ý
 ??  ??
 ?? Zdroj: Exekutorsk­á komora ČR ??
Zdroj: Exekutorsk­á komora ČR
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia