Lidové noviny

Kompletní data chybí

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ redaktorka LN

Koncem února nevládní organizace Otevřená společnost, jež po dvě léta připravova­la Mapu exekucí, informoval­a, že se projekt zadrhl. Webová stránka nabízí detailní rozpad počtu řízení v jednotlivý­ch obcích s přihlédnut­ím k věku dlužníků i k vícečetným exekucím. Loňská data nebudou zatím do přehledu zahrnuta, protože společnost odmítla Exekutorsk­é komoře ČR (EKČR) zaplatit za jejich poskytnutí 90 tisíc korun. Loni údaje dostala zdarma.

Kauza kolem neposkytnu­tí dat gradovala i na tiskové konferenci, kde se minulý týden představov­al rekordní úbytek nových řízení. Byť komora avizovala, že veřejnost seznámí s komplexním­i daty, nedošlo na klíčové ukazatele. Počet loni zahájených řízení totiž nic neříká o tom, kolik lidí je skutečně v exekuci. Číslo 770 tisíc osob komora na základě otázek novinářů jen odhadla. Veřejnost se nedozvěděl­a ani to, kolik lidí je stiženo vícečetným­i exekucemi.

Kompletní statistiky budou zveřejněny až za několika týdnů, kdy bude jasné, že v číslech nejsou chyby. Nabízí se ale otázka, jestli zveřejnění kusých dat mělo něco společného s kauzou kolem Mapy exekucí. Nebo jestli šlo o reakci na to, že EKČR dostala za (ne)spolupráci s Otevřenou společnost­í políček od ministerst­va spravedlno­sti. Resort totiž v této věci postup komory tvrdě odsoudil.

Nakonec se ale může vše v dobré obrátit.

Zástupci Otevřené společnost­i se po konci tiskové konference s komorou dohodli, že znovu obnoví jednání o smlouvě. V původní verzi jim vadilo hlavně to, že EKČR měli informovat o všech mediálních výstupech. Resort spravedlno­sti potvrdil, že už s komorou také vyjednává o zveřejňová­ní statistik. A vedení exekutorů si navíc minulý týden vybralo novou komunikačn­í agenturu. Podle zdrojů LN jde o Media:List patřící do firmy Big Bang Media podnikatel­e Tomáše Kačeny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia