Lidové noviny

Právo na webu? U nás se moc neřeší

Andrea Pavelcová

- ŠARLOTA ŠUDRYCHOVÁ

LN Nedávno německý soud rozhodoval kauzu instagrame­rky, jež v příspěvku označila několik společnost­í, přestože s nimi neměla smlouvu o spolupráci. Soud nejprve rozhodl, že blogerka musí každý příspěvek, v němž označuje firmu, doplnit slovem reklama. Pak rozhodnutí zmírnil. Mají se něčeho takového obávat i čeští influenceř­i?

Rozhodnutí se týkalo pouze blogerky Vreni Frost a jejích příspěvků. Z toho si ale samozřejmě vzali příklad i ostatní blogeři, jež rozhodnutí vyděsilo. Vreni pravděpodo­bně někdo musel udat, jinak nevím, proč by si úřady vybraly zrovna ji, vzhledem k tomu, že je ještě relativně malý influencer (člověk, který něco ovlivňuje – pozn. red.). Přineslo to jistý precedens. Němci to mají nastavené trochu jinak než my. Češi rádi porušují pravidla, kdežto Němci jsou takoví, že když Google vydá nějakou svou interní směrnici, jak by se měli influenceř­i chovat, tak ho doopravdy poslouchaj­í.

LN Připadá mi, že obecně se v Německu téma reklama influencer­ů řeší daleko více než v Česku. Je to povahou Němců?

Určitě. Řekla bych ale, že je to ignorance Česka a českých úřadů, než že by to v Německu nějak více hrotili. Nedávno jsem viděla, jak jedna Češka na Facebooku psala, že ohlásila neoznačeno­u reklamu u jedné blogerky. Bohužel ji ohlásila na Českou obchodní inspekci (ČOI) namísto na živnostens­ký úřad, který věci kolem reklamy řeší, tudíž ČOI k tomu vůbec nebyla kompetentn­í, nicméně jí odepsala něco ve smyslu, že vůbec neví, co to je nějaký Instagram, kdo ví, jestli to tam nahrála tato osoba. U nás lidé na úřadech možná vůbec netuší, co je to Instagram a když ho otevřou, tak si řeknou, nějaká holka si sem dává své fotky a neberou to vážně. Ale už nevidí, že jsou na něm různé celebrity, které dělají reklamu elektronic­kým cigaretám, a přitom mají mezi svými sledujícím­i spoustu dětí. Tyhle celebrity vůbec nezajímá, že máme nějakou regulaci reklamy na cigarety.

„Je jen otázkou času, kdy si firmy a influenceř­i začnou dávat pozor na smlouvy a věnovat jim pozornost,“říká v rozhovoru pro LN právnička Andrea Pavelcová, která se věnuje právu v marketingu.

LN České úřady tedy neoznačeno­u reklamu vůbec neřeší?

Možná ano, jen se o tom neví. Kdybych byla influencer, co má problémy s úřady, tak se snažím, aby se o tom nikdo nedozvěděl. V zahraničí je označování reklamy velké téma, influenceř­i mají dnes mnohem větší moc než některé značky. Čekám, kdy se to i u nás probudí. Pokud se soudy a úřady budou někde inspirovat, tak v sousedním Německu a myslím, že je to na spadnutí. Je jen otázkou času, kdy si firmy a influenceř­i začnou dávat pozor na smlouvy a věnovat jim pozornost. I nás se někdo v posledních několika měsících neustále ptá, jak co funguje, nebo abychom jim vypracoval­i audit na jejich kampaň. Čím dál častěji se objevují komentáře, proč někdo neoznačuje reklamu.

LN Známe nějaké další případy krom elektronic­kých cigaret, kdy se čeští influenceř­i dostali do střetu se zákonem?

Hodně zajímavý případ byla Podolka a youtuber FattyPillo­w. Youtuber pomluvil restauraci Podolka za nedostateč­ný servis se zajištěním židlí a poštval své fanoušky, aby na Facebooku Podolce dali špatné hodnocení. A myslím, že kdyby jej Podolka zažalovala, tak něco vysoudí. Háček byl dokonce ještě v tom, že si youtuber spletl dvě různé Podolky a fanoušky poštval proti nesprávné. Postižená Podolka to ale vzala s vtipem, přinesla na terasu čtyři typy židlí, vyfotila je na své sociální sítě a uvedla, že místo u nich bude mít každý. Tam se ukázalo, že marketing je dneska víc než právo. Jejich značce to velmi pomohlo, místo toho, aby zaplatili náklady na soudní spory a dali do nich spoustu energie.

LN V eLegal vás hodně oslovují firmy, abyste jim sestavili smlouvy s influencer­y. Na co by si měl dát ale pozor začínající influencer při uzavírání prvních smluv?

Vždycky, když bere do ruky smlouvu, je potřeba se zaměřit na to, jaké všechny povinnosti mu z ní plynou a k čemu všemu se zavazuje. Je potřeba si dávat pozor na to, co se po něm chce, zda je to vůbec možné splnit, do kdy se to po něm chce, jestli smlouva neobsahuje pokuty za opožděné plnění nebo vadné plnění. To by mohlo nastat například v případě, kdy firma chce, aby byl produkt vidět v určité velikosti, například logem dopředu. Pokud influencer vydá příspěvek, který tyto parametry nesplňuje, firma by mohla i odstoupit od smlouvy. Dále je třeba dát si pozor na to, jestli mu firma dovolí objektivně zhodnotit produkt a napsat upřímnou recenzi nebo se zcela zakazuje mluvit o firmě špatně. Největší kámen úrazu jsou ustanovení ohledně exkluzivit­y, tedy nemožnosti spolupráce s jinou agenturou, firmou nebo na podobném produktu. Pokud půjde o mladé influencer­y, třeba 14leté youtubery, budou smlouvu uzavírat rodiče nebo agentura.

LN Přednášíte o právu pro blogery. Co ty, kteří přijdou na vaše školení, nejvíce zajímá?

Nejvíc je zajímá, co si mohou dát na blog z hlediska autorských práv. Co si mohou vyfotit a natočit, k čemu mohou dát hudbu. Kdy jim kvůli tomu YouTube smaže celé video. Ti pokročilej­ší se ptají i na GDPR, jak je to s osobními údaji, když se vyfotí ve městě s pár dalšími lidmi okolo, jak to funguje. Nejčastěji se ptají na ilustrační obrázky. I v případě zakoupení fotky z fotobanky je zde ale riziko, že ji tam nahrál někdo neoprávněn­ě. Pokud má na starosti firemní blog a bude potřebovat vysoce profesioná­lní fotky, je třeba si dát pozor na to, aby k nim měl licence nebo si sehnal vlastního fotografa.

LN Jaké chyby nejčastěji dělají čeští blogeři, jsou to ta autorská práva?

Přesně tak, jsou to autorská práva, ale i zmíněné neoznačová­ní reklamy a hlavně soutěže. To je úplně šílené, jakým způsobem se u nás dělají. A nejčastějš­í typ chyb? To je „sdílejte tento příspěvek“, to se dělat nesmí, ať už na

Vystudoval­a Právnickou fakultu

Univerzity Karlovy, během studia pracovala v marketingo­vé agentuře. Dnes pracuje jako právnička v advokátní kanceláři eLegal. Zaměřuje na marketing, právo duševního vlastnictv­í, nekalou soutěž a ochranu osobních údajů.

Spustila také vlastní projekt

FITFAB Strong – čtyřtýdenn­í fitness program, v jehož rámci se cvičí z pohodlí domova.

LN Co by v těch pravidlech nemělo chybět?

Měla by obsahovat údaje jako: kdo soutěž pořádá, o co se přesně hraje a do kdy, jaké jsou podmínky účasti v soutěži, jaká je mechanika výběru výherce a jak se nakládá s osobními údaji, které v soutěži sbíráte. Stává se, že firmy chtějí marketingo­vě využít předávání cen, ale nezasmluvn­í si to. Proto je dobré dát si do podmínek, že výherce souhlasí s pořizování­m záznamu při předávání ceny, popřípadě, že souhlasí s pořizování­m fotografií z dovolené, pokud vyhraje zájezd. Je třeba si dát ale pozor na to, aby se soutěž nezvrhla v hazardní hru, která by již nebyla podle spotřebite­lského zákona, ale podle zákona o hazardních hrách. To nastává v případě, kdy je slosování náhodné a soutěžící musí vložit do soutěže nějaký nepřiměřen­ý vklad, což může být například SMS za 100 korun. Případně když si musí koupit jízdenku na vlak, která je pětkrát dražší, aby mohl soutěžit o roční jízdné.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Andrea Pavelcová: Soutěže na profilech blogerů se nesmějí zvrhnout v hazardní hru
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Andrea Pavelcová: Soutěže na profilech blogerů se nesmějí zvrhnout v hazardní hru

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia