Lidové noviny

Sparta zavětřila šanci

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Pro domácí Spartu drtivá výhra 4:0 po nejlepším výkonu sezony, pro hosty z Plzně naopak zřejmě největší propadák ligového ročníku. Po šlágru 24. kola první ligy navíc sparťané vycítili šanci na postup do předkola Ligy mistrů.

PRAHA Necelých devatenáct let čekali fotbalisté Sparty na to, až porazí Plzeň čtyřbranko­vým rozdílem. I s úroky tak vrátili Západočech­ům fakt, že se jim v posledních letech proti rivalovi vůbec nedařilo. Vždyť v předchozíc­h devíti vzájemných zápasech vyhráli Letenští jen jednou, kdežto Plzeň hned sedmkrát.

V sobotu večer na Letné to byl zcela jiný příběh. Sparta od úvodu soupeře přehrávala, mimo jiné í díky prvnímu gólu duelu Adama Hložka už z 9. minuty.

Populární „Standa“se v 16 letech, 7 měsících a 15 dnech stal historicky nejmladším střelcem české nejvyšší fotbalové soutěže.

Výborný výkon předvedl i navrátilec do sestavy Guélor Kanga, který Hložkovi parádním centrem na první gól přihrál a ve 29. minutě proměněnou penaltou zvýšil na 2:0. Svým kritikům tak ukázal, že dokáže být platným hráčem navzdory tomu, že na hřišti působí spolu s dalším tvůrcem hry – letenským kapitánem Bořkem Dočkalem.

„Vím, že spolu mohou hrát. Proč by taky nemohli? Jak Kanga pracoval, jak se na hřišti choval... Sám přišel, že chápe, že o sestavě rozhoduju já. A že bude pracovat a chce se tam dostat zpátky. Já bych chtěl vyzdvihnou­t výkon kolektivu, podpořeným­i výbornými individuál­ními,“liboval si po zápase kouč Sparty Zdeněk Ščasný.

Den mladých sparťanský­ch odchovanců potvrdil gólem na 3:0 22letý Michal Sáček, který se trefil v lize rovněž poprvé, navíc po faulu na něj byla zahrávána penalta. Skóre v 10. minutě nastavení druhé půle završil o rok mladší útočník Matěj Pulkrab.

„Ideální výkon. Čtyři góly, tyč, další šance. Překvapili jsme Plzeň taktickým záměrem s Dočkalem vpravo, Kangou na nahoře a vysunutým presinkem,“vypočetl Ščasný důvody triumfu Sparty.

Letenští jsou tak i nadále na jaře stoprocent­ní, v lize vyhráli všech pět duelů, s přípravným­i duely mají na kontě už 12 výher. Není se tak čemu divit, že její fanoušci vycítili šanci na druhé místo, které patří právě Plzni. Na ni nyní Sparta ztrácí 11 kol (i s play off) před koncem už jen osm bodů, navíc se s Plzní ještě jednou utká.

„Pokud se šance na druhé místo naskytne, byli bychom blázni, kdybychom ji nechtěli využít,“burcuje Ščasný.

To Plzeň po výhře Slavie 4:0 nad Ostravou ztrácí na vedoucí slávisty už šest bodů. „Když neudržíme s takovými soupeři výsledek do poločasu, je to složité,“poukázal kouč Plzně Pavel Vrba (na snímku vpravo) na trpkou skutečnost: Všechny duely s týmy top 4 na jejich hřištích skončily pro obhájce titulu potupou – na Slavii prohrála také 0:4, v Jablonci 0:3.

 ?? FOTO MAFA – MICHAL SVÁČEK ?? Radost na Letné. Fotbalisté Sparty slaví třetí ze čtyř gólů v síti Plzně v zápase, který jasně proti obhájci titulu opanovali.
FOTO MAFA – MICHAL SVÁČEK Radost na Letné. Fotbalisté Sparty slaví třetí ze čtyř gólů v síti Plzně v zápase, který jasně proti obhájci titulu opanovali.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia