Lidové noviny

Jmenuje se Hložek. Adam Hložek

-

PRAHA Od listopadu je nejmladším sparťanem, který nastoupil do zápasu nejvyšší soutěže. V sobotu na Letné teprve šestnáctil­etý záložník Adam Hložek poupravil fotbalové dějiny znovu: gólem do sítě Plzně.

Po deseti minutách přeskočil v pokutovém území Řezníka a po centru Kangy z pravé strany překonal hlavou Hrušku.

S rozpřažený­ma rukama se rozběhl vstříc sparťanské­mu kotli a Letná bouřila. „Krása. Dostal jsem výborný balon a byl jsem tam sám,“popisoval do diktafonů novinářů. „Je to obrovská čest a motivace dál makat.“

Ve věku šestnácti let, sedmi měsíců a patnácti dnů Hložek o tři dny překonal příbramské­ho Tomáše Pilíka, který se v srpnu 2005 trefil proti Brnu.

Hložek je zjevením jara. Nastoupil do všech pěti duelů po zimní přestávce a patří k nejlepším. Už proti Bohemians mohl dát svou první branku, jenže hlavou tehdy mířil pouze do břevna.

„Adam je mimořádný talent. Nehraje proto, že je mu šestnáct, ale protože si to zaslouží,“chválil trenér Zdeněk Ščasný.

Vůbec není poznat, že přeskočil hned několik kategorií najednou, jako mladší dorostenec mezi dospělými válí. Spoustu z nich převyšuje. Je dobře narostlý, nemá probléms důrazem.

Hned zkraje šlágru s Plzní dohrál u rohového praporku Řezníka, který byl dlouze ošetřován. Pak se na trávník na moment vrátil a byl viníkem úvodní branky, protože prohrál klíčový souboj.

Hložka nic nerozhází, proti mnohem starším a zkušenější­m soupeřům si na hřišti dovolí velké věci. „Ne, že by neměl respekt, ale nemá strach, hraje stejně na tréninku i v zápasech, je velmi silný na balonu. Roste z něj vynikající fotbalista,“věří Ščasný. A sparťanští fanoušci s ním.

Při střídání mu deset minut před koncem lidé aplaudoval­i vestoje, pak skandovali jeho jméno a kluk, který minulý rok dochodil základní školu, na dálku děkoval. Svůj velký den si užíval.

„Byl to krásný pocit. Když lidi vyvolávali moje jméno, byl jsem v euforii,“doplnil Hložek, jenž dal gól mezi dospělými už na podzim v poháru proti divizní Polné (4:1).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia