Lidové noviny

Vítkovice čeká Sparta, Boleslav vyzve Zlín

V hokejové extralize dnes startují prvními zápasy předkola play off boje o mistrovský titul, který obhajuje brněnská Kometa

-

PRAHA To, nač se těší fanoušci celou základní část, je zde. Vítkovice, sedmý tým po základní části, dnes hostí desátou Spartu v prvním duelu předkola play off. Bojovat se bude také na ledě Mladé Boleslavi, kam přijede Zlín. Zítra budou série na tři vítězná utkání pokračovat na stejných stadionech.

Ostravanům utekla první šestka a s ní spojený přímý postup do čtvrtfinál­e. Pražany dokázali ve své aréně porazit šestkrát za sebou, vždy ale v základní části.

„Oba soupeři se znají, ale rozhodně z toho nelze vyvozovat závěry směrem k play off. Už proto, že současná Sparta je jiná, než kterou jsme po většinu sezony potkávali,“řekl kouč Jakub Petr.

„Není to jen o Hlinkovi, ale víme, že s jeho návratem jde morálka týmu nahoru a také z pohledu herních situací například přesilovka se stává s ním větším nebezpečím. Obecně čekáme velice dobře připravené­ho soupeře s propracova­ným systémem. Na naší straně musí být odhodlání stejné, ale vedle toho i pokora, je to play off a v něm nic nepůjde samo,“doplnil Petr.

Spartě se po odvrácení blamáže, jíž by byl pád do fáze play out, hodně ulevilo. A už spřádá plány, jak přetlačit Ostravany.

„Vítkovice se dlouho držely v první pětce a mají svou kvalitu. Jde o silný tým, který je výborný především doma. Bude to skvělá série a my se na ni moc těšíme,“uvedl trenér hostů Uwe Krupp.

„Měli bychom hrát to, co jsme předvedli v pátek s Libercem. A pak se nemáme za co stydět. Čeká nás těžký soupeř. Nečeká nás nic snadného,“přidal Jaroslav Hlinka.

Boleslav se Zlínem poprvé Mladoboles­lavští očekávají od souboje se Zlínem tuhou bitvu. „Budou rozhodovat detaily, malé chyby. Ale to je klišé play off. Každý detail může rozhodnout a myslím si, že všechny zápasy budou vyrovnané,“předpovědě­l zkušený útočník Michal Vondrka.

Na straně Středočech­ů je v úvodu série výhoda domácího prostředí. „Budeme se ho snažit využít stejně, jako jsme je porazili před pár dny tady. Zlín je urputné mužstvo, mají spoustu šikovných a rychlých hráčů. A nedostávaj­í moc gólů,“doplnil Vondrka.

Zlín definitivn­ě proklouzl do play off až na třetí pokus, když v pátek zdolal obhájce titulu Kometu. „Pro zlínský hokej je to úspěch. V předchozíc­h letech nám odcházeli hráči, teď převzali vůdčí roli jiní jako Ondráček či Fořt, na tom budeme stavět,“řekl kouč Robert Svoboda.

Berani si víceméně pochvalují, že na ně v předkole vyšla Mladá Boleslav, kterou v základní část třikrát porazili. „Boleslav hraje fyzicky silný hokej, dobře bruslí, bude to válka,“počítal Svoboda.

S týmem vyrazí do středních Čech až v pondělí po rozbruslen­í. „Nejsem příznivcem delších cest, pokud to není nutné. Hráč se nejlíp vyspí ve své posteli,“přidal zlínský trenér.

Ve své posteli pro úvodní duely série určitě zůstanou zranění kapitán Žižka a Řezníček, poraněná třísla vyřadila ze hry také útočníka Fryšaru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia