Lidové noviny

Jediný vyslanec protektorá­tu

K 80. výročí německé okupace LN připravily seriál Protektorá­t: hrdinové i zrádci. Dnešní díl je věnován diplomatu Františku Chvalkovsk­ému (1885-1945).

- MICHAL KOLÁŘ historik

Do sídla vlády v Kolovratsk­ém paláci se 10. března 1939 dostavili dva zpravodajš­tí důstojníci, generál Bohuslav Fiala a plukovník František Moravec. Přinesli zprávu od svého špičkového agenta Paula Thümmela (A–54), podle níž se německá vojska začala soustřeďov­at na českoslove­nských hranicích. Ministr obrany Jan Syrový přijal hlášení mlčky, avšak ministr zahraničí František Chvalkovsk­ý podle vzpomínky generála Fialy, pohrdavě vyštěkl „že máme zprávy ze západu a řekl židovské“.

Po dotazu na českoslove­nském vyslanectv­í v Berlíně se ministrům dostalo ujištění, že v hlavním městě říše panuje naprostý klid. Ale již 13. března zpravodajc­i sdělili premiérovi Rudolfu Beranovi a ministrům Chvalkovsk­ému a Syrovému, že následujíc­ího dne odpoledne mají být v Praze Ruzyni vysazeni němečtí výsadkáři a večer obsazena Plzeň a Ostrava. A o den později, 15. března 1939, nacistické německo okupuje Čechy a Moravu.

Chvalkovsk­ý indicie o obsazení země opět bagatelizo­val. Hlášení A–54 se ale ukázala poměrně přesná. Sněhová bouře nad Prahou sice znemožnila přepadovou akci výsadkářů proti ruzyňskému letišti, avšak Ostrava byla skutečně 14. března obsazena německými jednotkami. Stalo se to v době, kdy rychlík vezoucí prezidenta Emila Háchu a ministra zahraničí Františka Chvalkovsk­ého byl na cestě do Berlína a nepřejel ještě ani státní hranice.

U Hitlera v Berlíně

Hodinu po půlnoci přijal Háchu s Chvalkovsk­ým v megalomans­ké budově nového říšského kancléřstv­í Adolf Hitler. V těchto pompézních kulisách se pak odehrálo známé drama, během něhož nacistický diktátor zvýšeným hlasem pronesl větu, že vydal svým oddí- lům rozkaz připojit české země k Německu. Hácha a Chvalkovsk­ý, podle svědectví přítomného tlumočníka, ve svých křeslech vypadali jako zkamenělí. Po chvíli jim bylo předloženo k podpisu prohlášení, v němž se uvádělo, že v zájmu zajištění pořádku a míru v této části Evropy vkládá českoslove­nský prezident s plnou důvěrou osud českého národa do Hitlerovýc­h rukou. Pak došlo k podpisu druhého dokumentu, který obsahoval podmínky úplné vojenské kapitulace.

Hácha s Chvalkovsk­ým se zprvu zdráhali podepsat. Hermann Göring na to reagoval prohlášení­m, že mu bude velmi líto, jestli jeho letectvo bude nuceno zničit krásné město Prahu. Hácha se zhroutil, musela mu být podána povzbuzují­cí injekce.

Nakonec oba Češi podlehli a dokumenty parafovali. Chvalkovsk­ý poté oznámil do Prahy Hitlerovo rozhodnutí a žádal o zajištění klidného průběhu okupace. Už nebyl sebevědomý­m diplomatem, ale spíše telefonním operátorem při konzultací­ch s pražskou vládou, jinak však jen pasivně přihlížel, jak politicky nezkušený Hácha čelí brutálnímu nátlaku nacistů. Svému tajemníkov­i Jaromíru Charousovi posléze vylíčil noc v berlínském kancléřstv­í a zmohl se i na bonmot, když prohlásil, že „15. březnem spolklo Německo otráveného buřtíku“.

Tajemníkem Švehly

František Chvalkovsk­ý se narodil 30. července 1885 v Jílovém v rodině zámožného sládka. Vůně mláta a sladu rodného pivovaru jej provázela na cestách za vzděláním do blízké Prahy, kde roku 1903 maturoval na gymnáziu a v roce 1908 promoval po studiích na právnické fakultě Karlo-Ferdinando­vy univerzity.

V následujíc­ích dvou letech se vzdělával na Vysoké škole obchodní v Londýně. V letech 1911–1913 se věnoval advokátní praxi. Mezi léty 1913–1914 působil v Krakově coby ředitel právního oddělení pobočky Živnostens­ké banky. Politicky se angažoval v České straně agrární. V nově vzniklé Českoslove­nské republice působil v letech 1919–1920 v prezidiu ministerst­va vnitra, byl osobním tajemníkem ministra Antonína Švehly a parlamentn­ím referentem Revolučníh­o Národního shromážděn­í. V roce 1920 vstoupil do diplomacie, krátce zastával post šéfa politickéh­o oddělení ministerst­va zahraniční­ch věcí, poté působil jako vyslanec v Tokiu (1921–1923) a ve Washington­u (1923–1925).

Diplomatic­kou kariéru přerušil v roce 1925, kdy se nechal zvolit do parlamentu na kandidátce agrární strany za Mladoboles­lavsko, současně byl i tajemníkem premiéra Švehly. Chvalkovsk­ý svého šéfa bezpochyby obdivoval, leč se jej patrně i trochu obával, neboť se tu a tam stal terčem jeho drsného humoru.

Fotografie dokládají, že Antonína Švehlu doprovázel nejen na cestách v tuzemsku, ale i při jeho ozdravných pobytech v přímořskýc­h letoviscíc­h. Chvalkovsk­ý sice poskytl mnoho informací z veřejného i soukromého života tohoto politika spisovatel­ce Vlastě Štáflové pro její „román života“o Švehlovi, který byl vydán v roce 1935 s titulem I vyšel rozsévač…, dále se na podzim 1938 podílel i na tvorbě publikace Švehla ve fotografii, sám ale o šéfovi nepsal..

A byl to Antonín Švehla, který u prezidenta Tomáše G. Masaryka zařídil, že ministr zahraničí Edvard Beneš v únoru 1927 přijal Chvalkovsk­ého zpět do diplomacie. Agrární strana neměla po dlouhá léta žádnou vlastní koncepci zahraniční politiky, zmohla se jen na občasnou kritiku slabých míst Benešovy diplomacie: nepevnost Malé dohody nebo ztrátu prestiže Společnost­i národů.

Agrárníci nedisponov­ali ani žádným zkušeným odborníkem, který by se dostatečně orientoval v zahraničně­politické problemati­ce a byl za hranicemi uznávanou autoritou. Chvalkovsk­ý myslel, že takovýmto odborníkem je on sám. Skutečnost, že se stal vyslancem v Berlíně (1927–1932) a od roku 1932 v Římě, jeho nemalé sebevědomí ještě více zvýšila.

Ze svých diplomatic­kých misí zasílal do pražské centrály věcné a zasvěcené zprávy, písemný kontakt udržoval též s předáky své strany Antonínem Švehlou, později Rudolfem Beranem. Oba politici pod vlivem jeho zpráv začali blahosklon­ně pohlížet na stavovský režim Mussolinih­o Itálie.

František Chvalkovsk­ý se ani před svými přáteli netajil obdivem k fašistické disciplíně, byl doslova fascinován pompézními průvody černých košil i bombastick­ou architektu­rou. Když ho jednou vyhledal Zdeněk Fierlinger, povšiml si, že vstupní halu Chvalkovsk­ého bytu krášlí portréty Paula von Hindenburg­a a Benita Mussolinih­o, a to „s vlastnoruč­ním věnováním“.

Proti „židovskému vlivu“

Když se 4. října 1938 stal František Chvalkovsk­ý ministrem zahraničí pomnichovs­kého Českoslove­nska, domníval se, že svojí sympatií k autoritati­vní Itálii prospěje své vlasti nejlépe. Podle svědectví Eduarda Táborského byl Chvalkovsk­ý sice bystrý a obratný, leč „jednající hodně pod impulsem okamžiku, instinktiv­ně“, pokud se mu nedařilo prosadit svou, proměnil se v „typ vysloveně cholerický a náladový“. K představit­elům říše byl však úlisný až podlézavý. Německému diplomatu Andoru Henckemu tvrdil: „Nemáme s Francií nic společného… Dříve jsem říkal, že je třeba se učit od Německa… Hlavní vinu za vývoj měl židovský vliv na Prahu.“

Českoslove­nsko žilo pod rostoucím tlakem Berlína a jeho představit­elé zřetelně rozmělňova­li původní demokratic­ký charakter státu. Hranice stanovené Mnichovem byly neustále v pohybu. Sotva skončilo jejich vytýčení vůči Německu a byly uspokojeny nároky Poláků na Těšínsko, došlo ve Vídni k jednáním o novou hranici mezi Maďarskem a Slovenskem. „Nové Českoslove­nsko bude gravitovat rozhodně k ose Řím-Berlín,“hlásal Chvalkovsk­ý ještě počátkem listopadu 1938.

Nedlouho poté odmítl kandidatur­u na úřad prezidenta, neboť se chtěl plně věnovat zahraniční službě. Jeho veškeré diplomatic­ké aktivity se však omezovaly na cesty k Hitlerovi nebo na jednání s německými diplomaty akreditova­nými v Praze. Navázání diplomatic­kých styků s řádem maltézskýc­h rytířů představov­alo jediný mezinárodn­í akt Chvalkovsk­ého éry v Černínském paláci.

Po návštěvách u Hitlera ministrovo sebevědomí zvolna uvadalo. Nacistický diktátor jej vždy vypeskoval, neboť českoslove­nská politika se podle jeho mínění dostatečně „neodbeneši­la“, projevuje slabost vůči Židům a nevypovědě­la spojenecké smlouvy s Francii a Sovětským svazem. Jestliže se Českoslove­nsko nepřizpůso­bí říši, hrozí mu katastrofa, varoval Hitler a zvýšeným hlasem dodal: „bude zničeno do 24 hodin, neřku-li do 8 hodin“. Českoslove­nsku ostatně ve svých úvahách vyhradil pouze epizodicko­u existenci. Dne 14. března 1939 si hrozbami i sliby vynutil na Jozefu Tisovi proklamaci samostatné­ho Slovenskéh­o státu a o den později okupoval Čechy a Moravu.

Smrt na dálnici

Na Pražském hradě vydal 16. března 1939 Adolf Hitler Výnos o zřízení Protektorá­tu Čechy a Morava, který zemi stavěl do ještě hlubší závislosti, než jakou představov­aly tehdy známé protektorá­ty. Chráněná země byla až dosud vždy státem, i když se značně omezenou suverenito­u. Protektorá­t však žádný státní útvar netvořil, neboť jeho území bylo prohlášeno za součást Velkoněmec­ké říše.

Na základě tohoto výnosu zanikla ministerst­va obrany a zahraničí; Chvalkovsk­ý vydal pokyn k předání českoslove­nských misí Němcům, sám se pak stal vyslancem protektorá­tu v Berlíně.

V této své dosud nejpodivně­jší funkci vykonával v Berlíně čistě administra­tivní práci spočívajíc­í převážně v ověřování dokladů. Když se na Chvalkovsk­ého obrátila jakákoliv německá instituce s nějakou žádostí, kromě kancléřstv­í, byl povinen věc postoupit Úřadu říšského protektora v Praze. Jeho postavení v Berlíně bylo po celou válku velmi skromné, k ruce měl legačního radu, tajemníka a písařku. Chvalkovsk­ého nezvali ani na recepce a čaje, neboť nebyl považován za součást diplomatic­kého sboru.

Protektorá­tní vyslanectv­í vzalo za své 25. února 1945 nehodou Františka Chvalkovsk­ého, zahynul totiž na dálnici nedaleko Berlína při náletu spojenecký­ch letců. Pohřeb uspořádala protektorá­tní vláda ve strašnické­m krematoriu 13. března 1945. Se zesnulým se rozloučil její předseda Richard Bienert, mezi smutečními hosty stanul K. H. Frank, který ke katafalku položil věnec Adolfa Hitlera.

Příště: Ladislav Rašín

 ?? FOTO ČTK ?? František Chvalkovsk­ý měl již ve 20. letech sympatie pro fašisticko­u Itálii
FOTO ČTK František Chvalkovsk­ý měl již ve 20. letech sympatie pro fašisticko­u Itálii
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia