Lidové noviny

Brexit, tvrdý brexit, nebo odklad

- MARTIN HAMPEJS

Britské poslance čeká týden plný hlasování o brexitu. V nadcházejí­cích dnech padne finální rozhodnutí, zda Londýn opustí EU 29. března s dohodou, bez ní, nebo odejde později.

LONDÝN/PRAHA Jednání kolem brexitu zůstávají na „mrtvém bodě“. Alespoň tak popisují vyjednáván­í s Evropskou komisí zdroje ze sídla britské premiérky Theresy Mayové. Přestože během víkendu probíhaly vydatné rozhovory, ani jedna ze stran neustoupil­a v otázce takzvané irské pojistky. odchodu Spojeného království z EU zůstává právě výše zmíněná irská pojistka. Řadě britských zákonodárc­ů totiž vadí, že by její aktivace v případě odchodu bez dohody znamenala dlouhodobé připoutání Británie k unijním strukturám.

„Komise navrhla několik možných řešení pojistky, které pokud by byly aplikovány, byly by dočasné. Záleží teď na rozhodnutí Dolní sněmovny, která proběhnou tento týden,“dodal mluvčí Komise.

„Výběr mezi špatnou pánví a ohněm“

Na vyjednáván­í přitom není mnoho času – do brexitu zbývá už jen 17 dní. Britští zákonodárc­i musí do té doby rozhodnout, jak se k odchodu z Unie postavit. Na konci tohoto týdne by snad mělo být ve Spojeném království jasno. Již dnes totiž čeká poslance Dolní sněmovny první ze série důležitých hlasování. Tentokrát budou opět rozhodovat o tom, zda jsou ochotni přijmout dohodu premiérky Theresy Mayové s vyjednavač­i Bruselu.

V případě, že dohoda premiérky Mayové dnes večer ve sněmovně uspěje, Londýn opustí Evropskou unii 29. března a začne dvouleté přechodné období, kdy budou vyjednány detaily ohledně obchodu, pohybu osob a podobně.

Pokud však premiérka dostatečno­u podporu nezíská, proběhne zítra další hlasování, tentokrát o tom, zda má Spojené království odejít z EU bez dohody. Zvolí-li zákonodárc­i tuto možnost, dojde na brexit také 29. března, ale Británie přijde o veškeré výsady. Státy Unie pak budou k jejím občanům přistupova­t jako k občanům zemí, které nemají s EU žádné smlouvy – například budou požadovat cestovní víza.

Nesetká-li se ani tento návrh s pozitivním přijetím, zasednou poslanci do lavic ve čtvrtek k hlasování o odkladu brexitu. Pokud dojde až na tuto variantu, dá se očekávat, že premiérka bude zákonodárc­i pověřená, aby na zasedání Evropské rady 21. března zažádala předsedy sedmadvace­ti evropských vlád o svolení s odkladem, a brexit bude odložen.

Může však dojít k několika zvratům, které nelze předvídat a jež by naprosto zablokoval­y veškerá řešení. Zaprvé mohou odklad brexitu odmítnout sami britští poslanci. Zadruhé jej mohou odmítnout představit­elé evropských vlád. Zatřetí mohou členové EU27 souhlasit jen s dlouhodobý­m odkladem, což by nemuseli schválit britští zákonodárc­i.

Ze všech těchto variant se podle odborníků jeví jako nejpravděp­odobnější, že sněmovna odmítne dohodu Mayové i brexit bez dohody a prodlouží lhůtu na odchod z Evropské unie. Ani jeden ze scénářů však není „správná volba“, jak tvrdí bývalý britský ministr Sam Gyimah. „Poslancům je návrh předkládán jako dohoda nebo chaos a odchod z EU, který bude mít tvrdý dopad na naše komunity. Mají si vybrat mezi špatnou pánví a ohněm v naději, že první jmenované budeme moci prohlásit za vítězství,“sdělil Gyimah.

 ?? FOTO REUTERS ?? Je to chaos. Proti brexitu protestova­li v Londýně i pejskaři. „Dog’s dinner“, tedy psí večeře, již mazlíčkům podávali, je idiom znamenajíc­í chaos.
FOTO REUTERS Je to chaos. Proti brexitu protestova­li v Londýně i pejskaři. „Dog’s dinner“, tedy psí večeře, již mazlíčkům podávali, je idiom znamenajíc­í chaos.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia