Lidové noviny

„Boj“s operátory

Spíše než úspěch vidíme snahu o minimaliza­ci škod

- Petr Kain

Jsou to dva roky zpátky, co Andrej Babiš prohlašova­l, že drahé služby operátorů budou jedním z témat, kterým se chce v tehdejším volebním roce věnovat. Loni český premiér absolvoval se zástupci domácích operátorů několik schůzek. Teď míří na další, kde chce projednat konkrétní nápady, „jak zlevnit jejich služby pro lidi“. Po tolika letech to nevypadá zrovna jako hmatatelný úspěch. Ze strany Andreje Babiše jde mnohem více o snahu minimalizo­vat škody, které svými výroky napáchala ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Její zmatené prohlášení, že data jsou drahá kvůli tomu, že lidé se raději připojují k bezdrátový­m wi-fi, místo aby využívali data v mobilních sítích, pobouřila veřejnost. Andrej Babiš ví, že když se stane nějaký průšvih, je zapotřebí okamžitě převzít iniciativu, a tak zahájil frontální útok na české operátory. Nejprve v podstatě okopíroval myšlenku Pirátů zkrátit výpovědní lhůtu smlouvy u mobilního operátora a předložil ji jako vlastní návrh, který vláda obratem schválila. Teď je na řadě osobní schůzka se zástupci operátorů.

Ironii stranou, pokud se Andreji Babišovi podaří český trh rozhýbat, zasloužila by si Marta Nováková za svou prostořeko­st pomník. Pro mobilní operátory je totiž naše země Eldorádem. Základy současného stavu byly položeny již počátkem tisíciletí, když se vláda rozhodla, že (na rozdíl od jiných evropských zemí) rozdělí volné kmitočty pro sítě třetí generace třem stávajícím operátorům, místo aby umožnila vznik čtvrtého hráče na trhu. Situaci nezměnil ani příchod virtuálníc­h operátorů, kteří fungují jako velkoobcho­dní překupníci mezi trojicí velkých hráčů a koncovými zákazníky. Těžko ale mohou nabízet klientům konkurence­schopné tarify, když jim velká trojka nasadila velkoobcho­dní ceny leckdy vyšší, než jaké má maloobchod­ní pro spotřebite­le. Mnozí virtuálové jsou navíc buď plně, nebo částečně ve vlastnictv­í někoho z velké trojky. Český trh je zabetonova­ný a není ani jisté, že jej rozhýbe plánovaný příchod čtvrtého operátora. Natož jedna schůzka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia