Lidové noviny

Edvard Beneš se vrací na scénu

-

Po mnichovské­m diktátu na podzim roku 1938 se frustrace většiny zdrceného národa obrátila proti odstupujíc­ímu prezidento­vi Benešovi. Druhá republika vedla svou politiku s hesly „odbenešení“. Zkušený politik a znalec Evropy Edvard Beneš však dobře věděl, kam se vývoj bude ubírat, a měl svůj plán, i když se mu doma malověrní smáli, že jeho plánem byl „aeroplán“, kterým odletěl 22. října 1938 do exilu.

Okupace zbytku českých zemí jej zastihla na americkém středozápa­dě v Chicagu, kde na tamní univerzitě přednášel sociologii. Již 16. března 1939, den po vpádu německých okupantů do českých zemí, zaslal protestní telegramy proti zřízení protektorá­tu představit­elům USA, Velké Británie, Francie, SSSR a generálním­u sekretáři Společnost­i národů. Poukazoval v nich na Mnichovsko­u dohodu, uzavřenou prý „v zájmu evropského míru“, po níž nacistické Německo i Francie s Velkou Británií dávaly tehdy slib integrity a bezpečnost­i zmrzačenéh­o českoslove­nského státu. V Chicagu zahájila již 18. března činnost Kancelář Edvarda Beneše, jejíž možnosti na americkém kontinentu byly posíleny trvajícím fungováním českoslove­nské ambasády ve Washington­u, kterou vyslanec Hurban (viz. S hlavou vztyčenou) odmítl vydat Němcům a dal ji Benešovi plně k dispozici. Stejně se zachovaly také konzuláty v jiných městech USA.

„Ujměte se vedení“

Následujíc­ího dne Beneš za pomoci chicagské univerzity pronesl rozhlasový projev, přenášený i na evropský kontinent, kde mimo jiné prorokoval: „Po dvacet let jsem pracoval pro mír, pro skutečný mír. Avšak dnes není míru v Evropě. Co se považuje za mírový stav, je pouze strašná iluze, jež jednoho dne přinutí k obětem všechny národy světa, poněvadž již vlastně je válka. Ano, v Evropě je dnes válka.“O dva dny později Národní V říjnu 1938 jej vojáci zatracoval­i, ale za války se stali oporou Edvarda Beneše FOTO VHÚ rada českoslove­nských krajanů v USA vyzvala bývalého prezidenta, aby se „ujal vedení zápasu za obnovu českoslove­nské nezávislos­ti“. Dne 26. dubna 1939 plukovník František Moravec oznámil Benešovi v dopise, že je svými muži připraven ke spolupráci.

Nastal čas návratu do Evropy, kam Beneš s manželkou Hanou odplul 12. července 1939. Již 27. července jeden z největších britských politiků Winston Churchill uspořádal na jeho počest za účasti čtyř desítek britských osobností slavnostní oběd. Tento tvrdý muž, který v premiérské­m křesle Spojeného království brzy vystřídá „mnichovans­kého“Nevilla Chamberlai­na, ocenil Benešovy dvacetilet­é zásluhy o mír a slušnou politiku v Evropě a s těžko zadržovaný­mi slzami prohlásil: „Nevím, jak se nyní věci vyvinou, a nemohu říci, že Velká Británie půjde nyní do války za Českoslove­nsko. Vím jen, že mír, který teprve bude dělán, nebude dělán bez Českoslove­nska...“mj

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia