Lidové noviny

Telenovela jde do finále

Premiérka Mayová není člověk ten, aby se zavděčil Britům všem. Ale dělá, co může, aby brexit uskutečnil­a

- TEREZA ANTENEOVÁ mediální konzultant­ka

Vítejte v dalším nejdůležit­ějším brexitovém týdnu od chvíle…, no však víte, od posledního nejdůležit­ějšího brexitovéh­o týdne. Brexitová telenovela nebyla vždy koukatelno­u. Úterní epizoda měla ale celý seriál jak se patří vynahradit. Jenže jak už to tak v britských detektivká­ch bývá, seriál se protahuje o další řadu a stává se nekonečným.

Ještě v pondělí v noci vyjednával­a Theresa Mayová ve Štrasburku dodatky k jí už dojednané brexitové smlouvě. A hodiny před klíčovým úterním hlasováním nepřijela s prázdnou. Pro 149 poslanců nicméně dodatky ohledně irské pojistky stále nejsou dost. Co dál? Již jsme se naučili, že předvídat konec se nevyplácí, dobrá detektivka dokáže excelentně vygradovat a překvapit. A nejinak to bude i tentokrát.

Uzávěrka této stránky byla před včerejším hlasováním, ale očekávalo se, že si poslanci odsouhlasi­li, že nechtějí vystoupení z EU beze smlouvy. Dnes tedy budou nejspíše hlasovat znovu, tentokrát o odložení článku 50 Smlouvy o EU. Otázkou samozřejmě je, zda na to Evropská unie kývne. Premiérka mnohokrát zdůraznila, že evropští politici musí vědět, proč by tak měli učinit. Jenže klíčové odpovědi se ne a ne dostat. Evropa proto zopakovala, že další jednání nejsou potřeba. Tamní politici budou mít na pořadu dne volby do Evropského parlamentu, o důvod víc, proč možná brexit neodložit. Ten je odsunutý na druhou kolej.

Hra o čas

Evropa už tedy Británii nepomůže. Další ústupky teď nejsou na pořadu dne. A brexitový paradox tak nabral další obrátky. Jeremy Corbyn, lídr opoziční Labour Party, opět nepřipomín­á možnost druhého referenda. Také proč? Zapřisáhlý příznivec brexitu raději volá po předčasnýc­h volbách. Ve chvíli, kdy průzkumy preferencí dávají vítězství jasně do náruče konzervati­vců. A to i přesto, že premiérka, jak předseda liberálníc­h demokratů Vince Cable připomněl, dvakrát prohrála hlasování v Dolní sněmovně doslova na plné čáře, a přesto pokračuje dál se stejným plánem. Údajně věc neslýchaná od dob americké války o nezávislos­t.

Jenže Američané netrpí pověstnou britskou hrdostí. Stejně, jako bylo jasné, že poslední dny nebyly o dojednání dokonalé smlouvy, ale o tom, jak přispět k tomu, aby se Británie cítila alespoň částečně jako vítěz, bylo také jasné, že tento týden bude o pochybnost­ech o brexitu jako takovém, stejně jako o setrvání Theresy Mayové na politickém výsluní.

Jenže tak už se o jejím premiérské­m působení spekuloval­o mnohokrát. Můžeme si o jejím působení v Downing Street myslet cokoliv, ale nemůžeme jí upřít, že se pokouší udělat maximum možného, aby brexit skutečně realizoval­a – „mission impossible“pro jakéhokoli­v politika s jen minimální parlamentn­í většinou a národem rozděleným na půl. Člověku jí mohlo být až líto, když tento týden promlouval­a k poslancům chraplavým hlasem. Důsledek naprostého vyčerpání, kterému je vystavena, ale také skutečný obrázek politika, nikoliv lídra.

Ve hře je teď řada scénářů. Včetně toho, že premiérka nechá o smlouvě, kterou poslanci v úterý odmítli, hlasovat britský lid, nebo že například oznámí, že se o smlouvě bude hlasovat znovu – 21. a 22. března, nebo že řekne datum, kdy z funkce premiérky odstoupí. Nikdo by se jí nemohl divit, pokud by zkrátka pověstného doslovného klukovskéh­o handrkován­í na britském politickém písečku měla dost. Ještě minulý týden vše vypadalo na parlamentn­í kompromis, až do víkendu, kdy konzervati­vní radikální příznivci brexitu a také irští poslanci rozhodli, že s kompromise­m není kam spěchat.

Toto je nejdůležit­ější týden premiérstv­í Theresy Mayové. Déja` vu? Nepředpoví­dali jsme toto náhodou již jednou, spíše mnohokrát? Premiérka je politicky slabá. Nemluvíme ale o slabé Therese Mayové jako takové. Mluvíme o slabé politické situaci, ve které se premiérka nachází. A kterou ona sama způsobila jen částečně. Neexistuje varianta, kdy by jednoduše Evropská unie předložila na stůl smlouvu, která by jako mávnutím kouzelného proutku vyhovovala protichůdn­ých názorům konzervati­vců, Dolní sněmovny nebo případnému hlasování v referendu.

Premiérka byla mnohokrát obviňována, že hraje o čas. Hrála, ale stejně tak o čas hrají i všichni ostatní. Dnes zbývá do brexitu 15 dní. To jsou ještě krásné dva „nejdůležit­ější“brexitové týdny před námi. Vítejte na ostrově, který se pomaličku potápí.

Premiérka je politicky slabá. Mluvíme ale o slabé politické situaci, v níž se nachází. A kterou ona sama způsobila jen částečně.

Autorka je mediální konzultant­ka (MP Associates of London Ltd) a spolupraco­vnice Českého rozhlasu

 ?? FOTO REUTERS ?? Odchod znamená odchod. Stoupenci brexitu podpořili svou myšlenku včera přímo před britským parlamente­m.
FOTO REUTERS Odchod znamená odchod. Stoupenci brexitu podpořili svou myšlenku včera přímo před britským parlamente­m.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia