Lidové noviny

Faraoni z Egypta míří do Česka

České objevy z Abúsíru prvně vystaví Národní muzeum

- MARTIN RYCHLÍK

KÁHIRA/PRAHA Češi, kteří obdivují úspěchy „svých“egyptologů v archeologi­cké lokalitě Abúsír, jsou blízko splněnému snu. Po více než dekádě vyjednáván­í mezi Českou republikou a Egyptem se rýsuje nevídaná výstava desítek staroegypt­ských artefaktů v Praze. Má se jmenovat Sluneční králové a zamíří do opravené hlavní budovy Národního muzea.

„Výstava proběhne v sálech pro dočasné výstavy v přízemí, jež jsou vybaveny špičkovým bezpečnost­ním zařízením. Zahájena by měla být v červenci 2020 a trvat bude nejméně čtyři měsíce. Přesný termín a délka bude záviset na jednání s egyptskou stranou, ale takto zní předběžná dohoda,“řekl LN Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Česká vláda se počátkem března usnesla na podpoře akce, o jejíž zajištění se mají podělit ministerst­va kultury a financí. Potřebných je 49,3 milionu korun.

„Výstavní projekt Sluneční králové je ve fázi příprav,“potvrzuje mluvčí resortu kultury Martha Häckl s tím, že akce zažádá o státní záruky. Ty jsou totiž nezbytné, neboť Egypt do ciziny starověké památky téměř nepůjčuje. Češi si k zápůjčce vyžádají třeba sochu panovníka Raneferefa (na snímku), takzvané kanopy s ostatky, papyry i další klenoty.

K jedinečném­u kroku přispělo renomé českých egyptologů i nedávné setkání premiéra Andreje Babiše s prezidente­m Egypta.

„O výstavu našich objevů z Abúsíru jsme usilovali od devadesátý­ch let. Tehdy jsme byli blízko, ale vláda odmítla poskytnout na pojištění věcí státní záruku. (...) Na podobě výstavy pracujeme pět let. Je v tom opravdu hodně práce, úsilí spousty lidí a nespočet jednání doma i v zahraničí,“řekl LN Miroslav Bárta, šéf egyptologů z Univerzity Karlovy.

Pražskou výstavu hodlá muzeum propagovat v cizině – ve Vídni či Berlíně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia