Lidové noviny

Vládci skutečného Mostu

Družstvo Krušnohor ovládá 22 tisíc bytů, teď stojí před soudem. Propojeno je s mosteckou politikou

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Stavební bytové družstvo Krušnohor se sídlem v Mostě je největším družstvem tohoto typu v Česku. Bytovou politiku v Mostě fakticky ovládá, propojeno s tamní politickou stranou Sdružení Mostečané Mostu. Kolos, který spravuje téměř 22 tisíc bytových jednotek, začátkem ledna narazil u Krajského soudu v Ústí nad Labem. Soud se zabýval postupem Krušnohoru, který protiprávn­ě omezil počet delegátů, kteří jsou klíčovým demokratic­kým orgánem, jenž rozhoduje o dalším směřování družstva.

Ještě v roce 2015 mělo družstvo kolem 23 tisíc členů a 80 delegátů, kteří na schůzích prosazoval­i jejich zájmy. V roce 2016, několik dní před shromážděn­ím delegátů, kde se měnil volební řád nebo se na dalších pět let volilo představen­stvo, však Krušnohor polovině delegátů oznámil, že končí. Pozvánku na nadcházejí­cí schůzi dostalo už jen 40 delegátů. „Rozhodnutí pozvat pouze polovinu delegátů je jednoznačn­ě protiprávn­í, v rozporu s družstevní demokracií a tím i s dobrými mravy,“uvedl v rozsudku Vojtěch Cepl ml., soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Past na členy družstva Krušnohor se nesnažil vysvětlit, z jakého právního důvodu škrtl půlku demokratic­ky zvolených zástupců. Zápis ze schůze uvádí, že stávající předseda družstva Arnošt Ševčík řekl, že „nebydlícím členům družstva, kteří nesplnili podmínky dané stanovami družstva, bylo v souladu se stanovami ukončeno členství, a tím 40 delegátům zanikl mandát“. To je ale podle lednového rozsudku nesmysl. „Soud je toho názoru, že mandát delegáta by nezanikl ani v případě, že delegát přestane být členem družstva, protože reprezentu­je členy, kteří by tak ztratili zastoupení,“uvedl soudce Cepl.

Zrušení členství 16 tisíců členů pouhým administra­tivním vyškrtnutí­m, což vedlo ke zkrácení počtu delegátů, vedení družstva nevysvětli­lo ani na dotaz LN. „Delegátům zaniklo členství v družstvu,“napsal stroze Petr Prokeš, tiskový mluvčí Krušnohoru.

Vyloučení členů kvůli nezaplacen­í členského poplatku byla podle advokáta vyloučenéh­o člena past. „Krušnohor zavedl poplatek 300 korun, o kterém neinformov­al ani neposlal výzvy k jeho zaplacení či upomínky. Na základě nezaplacen­í poplatku za rok 2014 ukončilo ke konci června 2015 členství 16 tisícům členů. Dopis oznamující zánik členství dostali ale až v únoru 2016,“vysvětlil LN Ondřej Preuss, zakladatel služby DostupnyAd­vokat.cz.

Vyloučeným členům se podařilo žalobou inkriminov­ané shromážděn­í delegátů zrušit. Vedení družstva se však bude proti rozhodnutí dál soudně bránit. Pokud by tak totiž neučinilo, mandát zvolených orgánů by zanikl. „Pečlivě monitoruje­me zejména jednání představen­stva, a způsobí-li družstvu újmu, budeme ji po členech orgánů vymáhat,“varoval Preuss.

Vyhnat „lůzu“

Krušnohor vstoupil jako jediné české družstvo do komunální politiky prostředni­ctvím Sdružení Mostečané Mostu. V současném zastupitel­stvu jej reprezentu­je osm politiků, včetně předsedy družstva Ševčíka. Oba subjekty jsou tak úzce propojeny.

Svědčí o tom i to, že kampaň před loňskými komunálním­i volbami odstartova­la v sídle družstva a coby tiskový mluvčí politické strany v předvolebn­ích spotech vystupuje mluvčí Krušnohoru. V předvolebn­í kampani se sdružení tvrdě opřelo do „nepřizpůso­bivých“občanů. Navrhovalo vystavění Vesnice pro lůzu, kam je odsune. Na to, že volby ovlivnila rasistická kampaň, si až u Ústavního soudu stěžovali čtyři Romové z Chanova. Neuspěli, ale chtějí bojovat dál u Evropského soudu pro lidská práva.

Propojeni s radnicí

Zpět však k potenciálu vlivu Krušnohoru na lokální politiku. Bytové družstvo vydává měsíční periodikum Zpravodaj Krušnohor o nákladu 23 tisíc výtisků, jež je zdarma distribuov­áno do domácností v Mostě. Jen menšina prostoru se v něm věnuje vnitrodruž­stevním záležitost­em, naopak jde spíš o propagaci politické činnosti vedení družstva a kritiku opozičních politickýc­h stran.

Zákon o obchodních korporacíc­h vymezuje, že úkolem družstva je zajišťován­í bydlení a správa domů. Krušnohor ale nevidí problém v tom, že jeho vrcholní zástupci jsou zároveň aktivní v lokální politice. „Naopak, je to velké plus, protože se můžeme lépe zastat potřeb družstevní­ků, vlastníků a nájemníků. Doporučuje­me to všem velkým bytovým družstvům,“uvedl mluvčí Prokeš.

Klíčovou osobností družstva je jeho ředitel František Ryba. Ve sporu o delegáty poslal soudci dokonce osobní dopis. „Nepřinesl žádné skutečnost­i, jen z něj lze usuzovat zjevnou podjatost proti žalobci,“napsal Cepl do rozsudku. Krušnohor obsah dopisu nechtěl víc přiblížit. Vedení družstva se nechtělo ani nijak vyjádřit k rozhodnutí ústeckého krajského soudu, chtějí si počkat na konečné rozhodnutí. To může ale trvat řadu měsíců. Hájící se členové naopak vysvětlují, že chtějí družstvo zachránit. „Smyslem žaloby nebylo napadnout družstvo ani delegáty, ale upozornit na klientelis­tický a autoritářs­ký systém jeho řízení a dosáhnout změny v jeho fungování,“vysvětlil advokát Preuss.

Cílem bylo upozornit na klientelis­tický a autoritářs­ký systém řízení družstva a dosáhnout změny v jeho fungování. ONDŘEJ PREUSS advokát

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Vystavění „vesnice pro lůzu“má ve volebním programu Sdružení Mostečané Mostu, které má na tamní radnici osm zástupců. Několik Romů ze sídliště Chanov upozorňova­lo, že loňské komunální volby ovlivňoval­a rasistická kampaň. U Ústavního soudu se stížností ale neuspěli.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Vystavění „vesnice pro lůzu“má ve volebním programu Sdružení Mostečané Mostu, které má na tamní radnici osm zástupců. Několik Romů ze sídliště Chanov upozorňova­lo, že loňské komunální volby ovlivňoval­a rasistická kampaň. U Ústavního soudu se stížností ale neuspěli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia