Lidové noviny

ODS vs. Klaus: teď se hraje o školský výbor

- KAMILA BOLEGOVÁ TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Nejprve přišel o členství ve straně, teď mu chtějí vzít post předsedy školského výboru sněmovny. Václav Klaus mladší by měl podle ODS, za kterou se dostal jako poslanec do sněmovny a která jej také nominovala do vedoucí funkce ve výboru, zpřetrhat veškerá pouta se stranou. O změně budou občanští demokraté jednat příští týden.

„Předsednic­tví školského výboru bude ODS řešit při nejbližším jednání sněmovny, tedy příští týden, jak na jednání klubu, tak s ostatními stranami ve sněmovně. Podle politickýc­h dohod připadá vedení školského výboru klubu ODS,“uvedla mluvčí strany Jana Havelková.

Sám Klaus mladší se k tomu do uzávěrky LN nevyjádřil. V současnost­i je právě se školským výborem na pracovní cestě v Bělehradě.

Ze strany jej vedení o víkendu vyloučilo, protože „svým jednáním a vystupován­ím dlouhodobě poškozuje dobré jméno ODS“. Předseda poslanecké­ho klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura by uvítal, pokud by se Klaus funkce předsedy výboru vzdal dobrovolně a po dohodě rezignoval sám. Pokud by se tak nestalo, má ODS v plánu podle Stanjury nabídnout výboru jiného předsedu z řad svých poslanců.

Vyhoďte ho z kola ven

Podle reakcí členů výboru z dalších stran se zdá, že budou respektova­t přání ODS, která má tento výbor v gesci. Vedení jednotlivý­ch výborů je totiž mezi sněmovní strany rozděleno podle poměrného zastoupení. „Ve věci vedení školského výboru budu respektova­t dohodu politickýc­h stran o uspořádaní sněmovny, tedy vedení výboru ODS. Více v tuto chvíli nebudu spekulovat,“řekla pro LN jedna z místopředs­edkyň školského výboru za ČSSD Kateřina Valachová.

Podobně to vidí i řadový člen téhož výboru Petr Gazdík (STAN). „V případě, že pan poslanec Klaus již není členem ODS, je plně jejich rozhodnutí­m, jak se k tomu postaví, ostatní strany by to dle sněmovních zvyklostí měly respektova­t,“myslí si Gazdík.

Změnu na místě předsedy výboru žádá po vystoupení­ch Klause v minulém týdnu i strana vládní koalice ČSSD. Podle jejího poslance Petra Dolínka není nadále možné, aby Klaus jako předseda výboru působil. O záležitost­i chtěl jednat na plénu sněmovny už v pátek. „Když jsme se doslechli, že to ODS chce řešit sama, řekli jsme si, že necháme ODS, ať to udělá,“uvedl předseda klubu ČSSD Jan Chvojka.

Kdo povede výbor?

Syn zakladatel­e ODS Václava Klause se na problemati­ce školství vyprofilov­al. Léta stál v čele soukromého gymnázia PORG, později byl expertem na oblast školství v ODS. Další člen strany Marek Benda, který je znalec sněmovních procedur, si nemyslí, že by měl Klaus opustit výbor jako takový, protože je odborníkem v této sféře. „Pokládám za vysoce pravděpodo­bné, že ho ponecháme. Budeme vycházet z toho, že v tomto výboru máme jen dva své členy a jednoho poslance, který ve věci školství mluví stejně jako my,“vysvětluje Benda.

Nasnadě je otázka, kdo by Klause na pozici předsedy mohl vystřídat. Ve hře jsou dvě jména z poslanecké­ho klubu ODS, která už ve školském výboru působí. Buď by to mohl být Martin Baxa, nebo Zuzana Majerová Zahradníko­vá. Podle Bendy nejde o triviální záležitost a v klubu se o tom ještě nejednalo. „Ale v okamžiku, kdy se Martin Baxa stal naším mluvčím pro školství, tak bych to pokládal za přirozené. Ale musíme si o tom na klubu promluvit,“dodává Benda.

Výměna předsedy výboru je přitom poměrně složitá záležitost. Jednací řád uvádí, že výbor může na písemný návrh dvou pětin členů zvolit nového předsedu. Funkce se ujme až potom, co ho potvrdí sněmovna, čímž taky zaniká funkce předsedovi původnímu. Ten ve funkci zůstává v případě, pokud sněmovna nového předsedu nepotvrdí. „Už jsme zažili v minulém volebním období, že odvolali Jiřího Zlatušku z minuty na minutu, pak se ukázalo, že to je neplatné,“připomněl Benda.

 ?? FOTO ČTK ?? Václav Klaus mladší by už podle občanských demokratů neměl být ve vedení školského výboru sněmovny. Jednat o tom chtějí příští týden.
FOTO ČTK Václav Klaus mladší by už podle občanských demokratů neměl být ve vedení školského výboru sněmovny. Jednat o tom chtějí příští týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia