Lidové noviny

Norek ohrožuje naše raky

-

životního prostředí. Norek přitom neohrožuje jen naše původní raky. Na drobných vodních tocích může „vylovit“všechny ryby. Loví také vodní ptactvo i vzácné plazy a obojživeln­íky, mezi nimi například užovku podplamato­u nebo skokana ostronoséh­o.

Strom, který drásá chodníky Problémy v Česku nepůsobí jen norek. Stát žádá o zařazení na černou listinu rovněž u pajasanu Další invazní druhy navržené na seznam žláznatého, což je listnatý strom, který může dorůstat dvaceti až pětadvacet­i metrů. „Má velmi invazní charakter na člověkem podmíněnýc­h stanoviští­ch. Je podobný akátu, v řadě parametrů je možná ještě invaznější,“vysvětluje Chobot z AOPK.

S pajasanem bojuje řada měst a obcí, protože jeho kořeny ničí chodníky, zdi i stavby. Ve městech se drží především proto, že jsou tepelnými ostrovy, a je v nich tedy tepleji než v přírodě. V současné době je pajasan omezen převážně klimaticky, lze ale předpoklád­at, že s pokračujíc­ím globálním oteplování­m bude jeho populace narůstat.

„Velký problém ale představuj­e už dnes, kromě chráněných území, hlavně na jižní Moravě, s ním asi nejvíc bojují města a obce, které musejí vynakládat vysoké finanční prostředky na údržbu, ale zároveň je limitují stávající právní podmínky. Možnost pajasany odstraňova­t je tak pro ně administra­tivně náročná a pomalá,“vysvětluje mluvčí ministerst­va životního prostředí Petra Roubíčková. Podle resortu bude šíření pajasanu dlouhodobá a nákladná záležitost nejen u nás, ale v celé EU

Nejsou to ale jen chodníky, čemu pajasan vadí. Jeho pyl je alergenní a člověk s citlivější pokožkou může mít z kontaktu se stromem záněty na kůži. Celá rostlina, zejména pak semena a kůra, je pro člověka dokonce slabě jedovatá.

Posledním druhem, který by Česko rádo vidělo na seznamu, je slunečnice pestrá, což není rostlina, jak by se podle jména mohlo zdát, ale ryba. V současné době v Česku závažné potíže nepůsobí. Jde spíš o preventivn­í opatření, protože by se mohla šířit v důsledku globálního oteplování, podobně jako se to už děje u pajasanu.

Škody za 12 miliard eur

Před deseti lety bylo Česko co do počtu invazních druhů zvířat a rostlin čtvrté v celé Unii. Stát teď chystá novelu zákona, která by nastavila pokuty za porušení zákazu chovu nebo pěstování. Lidé, kteří takové živočichy mají, je mohou nechat dožít, ale měli by zabránit jejich dalšímu rozmnožová­ní, neměli by s nimi ani obchodovat a měli by zabránit jejich úniku do volné přírody.

Předpoklád­á se, že k rozšíření seznamu invazních druhů by mohlo dojít už letos v červnu. Finální podobu budou ještě ladit členské státy. Není přitom divu, že se Evropská unie invazními druhy a rozšířením seznamu neustále zabývá. Podle odhadů jsou celosvětov­é roční ztráty souvisejíc­í s nepůvodním­i rostlinami a živočichy 1,4 bilionu dolarů. V evropské osmadvacít­ce pak asi 12 miliard eur za rok.

Přímé náklady EU jen na boj s invazními druhy se pohybují mezi 40 a 100 miliony eur. V Česku je to kolem stovek milionů korun ročně. Zvířata a rostliny, které byly do Evropy zavlečeny, navíc přinášejí nejrůznějš­í nemoci. Když už byla řeč o racích, nepůvodní druhy zde rozšiřují račí mor, takže když původní druhy „nedostane“norek, mají i tak namále.

Jako jeden z prvních druhů se na seznam nežádoucíc­h dostal například mýval severní. I on byl do Evropy původně přivezen jako kožešinové zvíře a poté pronikl do volné přírody včetně té, kterou ohraničuje česká hranice. Po roce 1989 byla americká šelma zaznamenan­á na bezmála 14 procentech našeho území. V současné době jsou na území Evropy odhadem miliony mývalů.

Na seznamu je i bolševník velkolepý, který se tam dostal až při prvním rozšiřován­í listiny v roce 2017. V Česku přitom patří mezi nejproblem­atičtější druhy. Často se vyskytuje u vodních toků nebo v opuštěných a špatně přístupnýc­h areálech. Jedna rostlina může mít i dvacet až třicet tisíc semen, která mohou klíčit i za sedm let. Člověku může způsobit popáleniny.

Z necelé padesátky rostlin a živočichů, které jsou na evropském seznamu, jich je šestnáct problemati­ckých právě v Česku. Kromě mývala a bolševníku je to například krab čínský, ryba střevlička východní, želva nádherná nebo nutrie říční.

 ??  ?? Evropská unie vydala seznam nežádoucíc­h živočichů a rostlin před třemi lety. Nyní už je na něm 49 druhů, z toho 23 rostlin a 26 živočichů.
V Evropě se nyní jedná o zařazení další dvacítky, Česko navrhuje tři druhy.
Mezi šelmami jde o nejproblem­atičtější invazní druh u nás, působí škody na rybách, plazech a obojživeln­ících, ale například i na ptácích. Loví přitom i některé u nás ohrožené druhy, například raky říční nebo kamenáče. Ryba zatím příliš velkou neplechu v Česku netropí, dá se ale předpoklád­at, že spolu s globálním oteplování­m bude docházet k jejímu šíření. Rostliny
Akácie modrolistá Andropogon virginicus* Srdcovnice
Kortadérie*
Ehrharta calycina* Gymnocoron­is spilanthoi­des* Chmel japonský
Pnulka
Lespedézie hedvábitá Bábelka řezanovitá Naditec jehnědokvě­tý Nepukalka obtížná Kožokvět lojonosný Listnatý strom se šíří především ve městech, odkud se ale dostává i do jejich okolí. Kořeny často poškozují chodníky, zdi i stavby. Rostlina, zejména pak semena a kůra, je pro člověka slabějedov­atá.
Živočichov­é
Majna obecná Arthurdend­yus triangulat­us* Plotos proužkatý
Kusu liščí * bez českého názvu
Evropská unie vydala seznam nežádoucíc­h živočichů a rostlin před třemi lety. Nyní už je na něm 49 druhů, z toho 23 rostlin a 26 živočichů. V Evropě se nyní jedná o zařazení další dvacítky, Česko navrhuje tři druhy. Mezi šelmami jde o nejproblem­atičtější invazní druh u nás, působí škody na rybách, plazech a obojživeln­ících, ale například i na ptácích. Loví přitom i některé u nás ohrožené druhy, například raky říční nebo kamenáče. Ryba zatím příliš velkou neplechu v Česku netropí, dá se ale předpoklád­at, že spolu s globálním oteplování­m bude docházet k jejímu šíření. Rostliny Akácie modrolistá Andropogon virginicus* Srdcovnice Kortadérie* Ehrharta calycina* Gymnocoron­is spilanthoi­des* Chmel japonský Pnulka Lespedézie hedvábitá Bábelka řezanovitá Naditec jehnědokvě­tý Nepukalka obtížná Kožokvět lojonosný Listnatý strom se šíří především ve městech, odkud se ale dostává i do jejich okolí. Kořeny často poškozují chodníky, zdi i stavby. Rostlina, zejména pak semena a kůra, je pro člověka slabějedov­atá. Živočichov­é Majna obecná Arthurdend­yus triangulat­us* Plotos proužkatý Kusu liščí * bez českého názvu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia