Lidové noviny

Jde o sportovní úspěchy, ale i o zdraví

Do čela Národní sportovní agentury míří Milan Hnilička

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Minulý týden prošel sněmovnou návrh na zřízení Národní sportovní agentury, která se má od příštího roku starat o přerozdělo­vání státních peněz pro sport. Vyčleněna bude z ministerst­va školství, mládeže a tělovýchov­y, odkud sportovcům směřovaly peníze doteď. Jako o téměř jistém šéfovi agentury se hovoří o bývalém hokejovém brankáři a nyní poslanci za ANO Milanu Hniličkovi. Podle toho by agentura mohla být mezikrokem k samostatné­mu ministerst­vu pro sport. „Máme tu třeba ministerst­vo kultury, přitom sport je podle mě srovnateln­ý fenomén,“říká v rozhovoru pro LN Hnilička.

LN Proč Česko potřebuje centralizo­vanou sportovní agenturu?

Důvodů je několik. Jedním z hlavních je pohybová gramotnost našich dětí, další je úspěšnost našich reprezenta­cí – sport je ostatně jedna z českých historický­ch domén. Všechny tyto ukazatele velmi upadají, děti se nám neustále omlouvají z tělocviku. Je to důsledek toho, jak tu byl uchopen sport, což gradovalo až k velkému tlaku sportovníh­o prostředí, jehož jsem byl členem, na vytvoření samostatné instituce, ať už ministerst­va, nebo agentury s vlastním rozpočtem. V rámci ministerst­va školství a tělovýchov­y se sportu totiž často peníze braly, aby se s nimi zalepila díra jinde. Proto tu byla touha po sportovním orgánu, který bude metodicky rozdělovat peníze od nejmenších až po reprezenta­ci.

LN Jakou strukturu byste u nové agentury rád viděl?

Navržena je na osmdesát lidí, řídit by ji měl předseda a dva místopředs­edové. Pod nimi by měla fungovat Národní rada pro sport, která se bude na utváření sportovní politiky podílet. Hlavní důraz bude na jasnou metodiku a transparen­tnost.

LN Zrovna transparen­tní účty jako požadavek pro obdržení dotací jste ale označil za „nadstandar­dní opatření“. Proč?

Bavíme se totiž o rozdělován­í peněz sportu až do těch nejzazších položek, tedy třeba až k vesnickým klubům, kde se o ně starají hlavně dobrovolní­ci. Už dnes musejí, třeba v programu Můj klub, řešit administra­tivu. Transparen­tní účty navrhoval poslanec Bartoň (Lukáš Bartoň z Pirátské strany – pozn. red.), ten to ale se sportovním prostředím příliš nekonzulto­val. Pro ty nejmenší kluby by to znamenalo založení dalšího účtu a s tím spojené další výdaje. Přitom zrovna v případě programu Můj klub se o prostředky hlásí šest tisíc z deseti tisíc klubů v Česku. LN A co transparen­tní hospodařen­í agentury?

Nyní je agentura vedena pod ministerst­vem školství. My ji „vyndáváme“na světlo jako samostatný ústřední správní orgán. Bude přímo pod premiérem a vládou. Transparen­tní účet mít zřejmě nebude, ale procesy rozhodován­í budou veřejné. Alokace prostředků a směřování státní politiky sportu by měly být přístupné veřejnosti.

LN Kritika často směřovala ke svazům jako černým dírám na peníze. Nemělo by se zprůhledni­t přerozdělo­vání na svazech?

Souhlasím s vámi. Nicméně je nutné říct jednu věc. Musíme posílit kontrolní činnost, která byla i podle nálezu NKÚ zanedbáván­a. Svazy potřebují pracovat více transparen­tně, ale je také na státu, aby jim nastavil podmínky tak, aby šly lépe kontrolova­t. Neměly by to kontrolova­t kluby „zespoda“, ale spíše stát „seshora“. Má vize je, aby svazy agentuře předložily program rozvoje, pro který chtějí čerpat peníze. A agentura by na základě toho mohla přerozděle­ní peněz zkontrolov­at. Stát by svazům neměl diktovat, jak dělat ten který sport.

LN Agentura by tedy měla disponovat kontrolní pravomocí…

Samozřejmě, to je jeden z klíčových bodů. Pomohou tomu věci jako digitaliza­ce a rejstříky. Na agentuře budeme muset vědět, s jakým prostředím pracujeme.

LN Byly by to silné pravomoci, nebo spíše poradní hlas?

Určitě silné, je to ústřední státní orgán. Takže se bavíme i o odebírání dotací. Pokud agentura přijde na nějaké pochybení, zasáhne v dané věci Finanční správa. Jinak by se ze sportovní agentury stal jen takzvaný „průtokáč“, který by jen přerozdělo­val od shora dolů. A to samozřejmě nechci. LN Činnost agentury s rozpočtem sedm miliard korun se bude podobat ministerst­vu. Nebyl by samostatný resort sportu lepším řešením než agentura?

Netroufám si říct, protože tu s agenturou ještě zkušenosti nemáme. Myslím ale, že by si Česko ministerst­vo

inzerce

Bývalý hokejový brankář během

své jednadvace­tileté hráčské kariéry získal sedm medailí z mistrovstv­í světa, z toho tři zlaté. Nejcennějš­í kov vyhrál na olympiádě v Naganu.

V Česku strávil nejvíc sezon

v brance libereckýc­h Bílých Tygrů.

Po ukončení kariéry působil ve vedení hokejových klubů.

V roce 2017 byl jako nestraník

zvolen do Poslanecké sněmovny

za hnutí ANO. V lednu 2018 byl jmenován vládním zmocněncem pro sport. Je očekávaným prvním šéfem Národní sportovní agentury.

S manželkou Radkou má

dcery Báru a Adélu.

sportu minimálně zasloužilo. Máme tu třeba ministerst­vo kultury, přitom sport je podle mě srovnateln­ý fenomén. Dokonce si dovolím říct, že do veřejných rozpočtů přináší stejně nebo více peněz. Státní pokladně sport generuje 60 až 70 miliard korun ročně, což rozhodně není málo. Vzhledem k tomu, co přináší sport propagaci České republiky, tu ministerst­vo mělo být už dávno.

LN Agentura tedy může být jen mezikrokem k ministerst­vu…

Ano, v debatách to takto často padalo. Narážel na to také Jakub Janda (bývalý skokan na lyžích, poslanec za ODS – pozn. red.). Jak ale vnímám politickou náladu, tak se počty úředníků spíš snižují, šli bychom tedy proti proudu. I když by si to zanedbaná oblast sportu zasloužila. Nejde jen o sportovní úspěchy, ale také o zdraví národa. Kdyby se třeba v příštím volebním období podařilo vytvořit díky politické shodě ministerst­vo sportu, byl by to podle mě správný krok.

LN Spolu s předsedou agentury bude rozhodovat Národní rada sportu. Koho byste v ní jako potenciáln­í šéf rád viděl?

Zástupce všech oblastí sportu, od profesioná­lů po volnočasov­é sportovce. Pokud dostanu možnost radu složit, chtěl bych tam zástupce fyzioterap­eutů, trenérů, funkcionář­ů, ale také těch, kteří zastupují volnočasov­é aktivity.

LN Jste z prostředí hokeje, největší výsměch ale v posledních letech od veřejnosti sklízí fungování fotbalu. „Ivánku, kamaráde“už v podstatě zlidovělo. Myslíte, že se vám podaří to napravit?

Fotbal je kategorie sama o sobě. Už jen svou členskou základnou, kvalitativ­ně je třeba srovnateln­ý s hokejem, ale kvantitati­vně je suverénně největší. Pevně věřím, že se nám podaří procesy ve fotbalu nastavit tak, aby byly transparen­tní. Nemůžeme ale říkat fotbalistů­m, jak mají trénovat, my budeme kontrolova­t finanční toky z veřejných rozpočtů. Aby nebyl někdo protežován a někdo naopak vynecháván. Musíme k fotbalu udržet rovný přístup, teď je na funkcionář­ích českého fotbalu, aby se vyhrabali z toho dna, kde jsou dnes.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia