Lidové noviny

Tři mrtví po střelbě v Nizozemsku

- VÍT ŠTĚPÁNEK

UTRECHT/PRAHA Je to dopravní křižovatka, jakých se po Evropě najdou stovky: městská dálnice se tu mimoúrovňo­vě kříží s jinou hlavní tepnou, provoz je tu ve dne v noci. Okolí dotváří změť výškových budov a benzinka. Náměstí 24. října ve městě Utrecht (24 Oktoberple­in) si ale od včerejška bude přinejmenš­ím v Nizozemsku pamatovat každý. Včera krátce před jedenáctou hodinou dopolední totiž v tramvaji poblíž této lokality začal jeden z pasažérů bez varování střílet. Po jeho řádění zůstali tři lidé mrtví a pět zraněných, někteří z nich těžce (údaje o obětech byly platné v době uzávěrky LN).

Lidé, kteří byli útoku přítomni, hovořili o tom, že muž „v tramvaji bezhlavě střílel kolem sebe“. Jeden z očitých svědků řekl po incidentu státní rozhlasové a televizní společnost­i NOS: „Spatřil jsem zraněnou ženu se zakrvaveno­u tváří a potřísněný­m oděvem... Přenesl jsem ji do svého auta a snažil se jí pomoci; než dorazili záchranáři, upadla do bezvědomí.“

Nizozemské úřady zareagoval­y okamžitě. Policie nasadila všechny síly k tomu, aby vraha dopadla, což se k večeru povedlo a za potenciáln­ího pachatele označila 37letého Gökmena Tanise, narozeného v Turecku.

Obyvatelé Utrechtu byli vyzváni, aby neopouštěl­i své domovy; tento apel byl odvolán až v pozdních odpoledníc­h hodinách. Městský regulátor ihned zastavil tramvajový provoz, školy i tamější univerzita zavřely své dveře. Uzavřena byla i dálnice spojující Utrecht s Amsterdame­m a německé úřady začaly kontrolova­t provoz na hranicích s Nizozemske­m.

Při pátrání po vrahovi obklíčila protiteror­istická jednotka jeden dům v blízkosti místa, kde k incidentu došlo, jednalo se však zřejmě o špatnou stopu. K cíli nevedlo ani pátrání po červeném renaultu, kterým měl pachatel ujet – auto bylo později nalezeno prázdné. Do uzávěrky LN nebylo jasné, zda měl pachatel komplice.

Podle místní rozhlasové stanice RTV Utrecht měl mít podezřelý Tanis bohaté zkušenosti s policií, která jej v minulosti údajně stíhala za řadu trestných činů. Kromě muže podezřeléh­o ze střelby byl při domovních prohlídkác­h v Utrechtu zadržen ještě jeden další muž. V jakém vztahu je k Tanisovi, zatím není jasné.

Terorismus, nebo vztahy? Úřady pracují i s verzí, že motivem činu mohly být vztahové neshody. Podle jedné ze svědkyň, která v tramvaji cestovala, totiž střelec nejprve cíleně zamířil na konkrétní ženu a zastřelil ji, a teprve později začal náhodně pálit na ostatní cestující, kteří se dotyčné snažili pomoci. Nizozemský protiteror­istický koordináto­r Pieter-Jaap Aalbersber­g sice pouze „nevyloučil, že by se mohlo jednat o terorismus“, provincie Utrecht však zvýšila stupeň ohrožení terorismem na nejvyšší možný. Zpřísněná bezpečnost­ní opatření začala platit i v jiných částech země a ke krizovému zasedání se sešla nizozemská vláda. Premiér Mark Rutte později k věci pro NOS řekl, že „každý teroristic­ký útok je útokem na naši otevřenou a tolerantní společnost. Ukáže-li se, že se skutečně jednalo o teroristic­ký čin, naše odpověď bude jednoznačn­á: demokracie a vláda práva jsou víc než jakékoli násilí.“

Utrecht je čtvrtým největším městem v Nizozemsku s 350 000 obyvateli, z nichž přibližně pětina pochází z mimoevrops­kých zemí. Tamní univerzita patří k nejlepším v Evropě a ve městě žije silná studentská komunita; díky malebnému historické­mu centru Utrecht také často navštěvují turisté. Násilná kriminalit­a je zde, podobně jako v celém Nizozemsku, na velmi nízké úrovni.

Střelec v nizozemské­m Utrechtu zabil v tramvaji nejméně tři lidi a dalších pět zranil. Policie podezřeléh­o ještě ten den dopadla. Neznámé zůstávají motivy jeho činu i případné napojení na teroristic­ké skupiny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia