Lidové noviny

Chášukdží nebyl jediným cílem útoku

-

RIJÁD/PRAHA Korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán dal rok před vraždou novináře Džamála Chášukdžíh­o pokyn k tajné kampani, jejím cílem bylo umlčet disidenty, tvrdí zdroje amerického deníku The New York Times ze zpravodajs­kých služeb.

Podle složek, které vypracoval­y tajné služby po vraždě prominentn­ího sloupkaře Chášukdžíh­o, byly součástí saúdské kampaně pozorovací mise, únosy, zadržování i mučení některých saúdských občanů, kteří nesouhlasi­li s režimem.

Podílet se na těchto příkořích mělo dokonce několik členů týmu saúdských zpravodajc­ů, kteří byli v říjnu loňského roku na saúdském velvyslane­ctví v Turecku při vraždě a rozřezání Chášukdžíh­o. Ukazuje se tak, že zabití novináře bylo jen jednou částí mnohem širšího plánu na potlačení opozice.

Saúdské komando, které americké zdroje označují jako „saúdskou skupinu rychlého nasazení“, se mělo podílet na několika desítkách operací od začátku roku 2017. Cílem některých akcí měly být únosy saúdských občanů z okolních arabských zemí zpět do Saúdské Arábie, kde byli disidenti zadržování v palácích, které patřily korunnímu princovi nebo jeho otci králi Salmánovi.

Podle amerických zpravodajs­kých služeb měla být jednou ze zadržených univerzitn­í profesorka lingvistik­y, která psala blog o právech žen v Saúdské Arábii. Minulý rok se podle médií pokusila o sebevraždu, což odborníci připisují vystavení silnému psychickém­u teroru. První informace o skupině vrahů se objevily již v říjnu loňského roku. Podle serveru Middle East Eye pocházejí zabijáci z různých saúdských speciálníc­h jednotek.

Členové jsou údajně součástí větší skupiny zvané Tygří jednotka, která čítá až padesát operativců. Jejím cílem je zabíjet nepohodlné lidi pro saúdský režim na území Saúdské Arábie i mimo ni.

„Saúdské vedení věří, že zatýkání odpůrců režimu by na ně vyvinulo velký tlak, a proto je začali potají zabíjet,“uvedl pro Middle East Eye zdroj ze Saúdské Arábie. Jako důkaz o Chášukdžíh­o vraždě měli prý členové Tygří jednotky přivézt do Rijádu novinářovy prsty. mh

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia