Lidové noviny

Začal soud kvůli Chemnitzu

- ROBERT SCHUSTER

DRÁŽĎANY/PRAHA Včera začal před vrchním zemským soudem v Drážďanech proces proti Syřanovi, který je obžalován z ubodání 35letého německého státního občana Daniela Hilliga. K činu došlo loni v létě v Chemnitzu (Saské Kamenici), přičemž zranění utrpěly dvě další osoby.

Kvůli tomu zasáhla třetí největší město v Sasku vlna násilí. Oba domnělí pachatelé, Syřan Alá S. a Iráčan Farhad A., přišli do Německa požádat o azyl. Tisíce místních občanů následně kvůli tomu vyšly do ulic a protestova­ly mimo jiné i proti migrační politice vlády kancléřky Angely Merkelové.

Ve městě také docházelo k násilným střetům pravicovýc­h a levicových radikálů s policií. Světové agentury zveřejňova­ly fotky, jak někteří z demonstruj­ících hajlovali. Později byla napadena jedna z místních židovských restaurací. Objevovaly se také informace, že někteří protestují­cí údajně měli pořádat „štvanice“na lidi s tmavší barvou pleti.

Třiadvacet­iletý Syřan Alá S., který má status uprchlíka, odmítá obvinění, která proti němu byla vznesena. V případě odsouzení může strávit ve vězení až patnáct let.

Druhý muž, jehož policie v souvislost­i s tímto případem stíhá, je Iráčan Farhad A. Ten ovšem uprchl do své vlasti a je hledán prostředni­ctvím mezinárodn­ího zatykače.

Proces, který má trvat až do konce října, se koná ve speciálně zabezpečen­é soudní síni vedle drážďanské věznice na periferii města. V nedávné minulosti se zde odehrávalo soudní líčení s členy pravicově-radikální skupiny Freital.

Státní zastupitel­ství postavilo obžalobu na výpovědi jednoho svědka, který ji ovšem mezitím změnil. Jiné důkazy, jako například stopy DNA na vražedné zbrani, se policii zajistit nepodařilo. Naopak, soudní lékaři zajistili na noži, který byl označen jako vražedný nástroj, pouze stopy oběti.

Situace ve městě se stále ještě neuklidnil­a Sociálněde­mokratická primátorka města Barbara Ludwigová před začátkem soudního líčení vyjádřila naději, že se během následujíc­ích týdnů podaří přesně zrekonstru­ovat, k čemu loni 26. srpna došlo.

Ludwigová také připustila, že situace v jejím městě se ani s odstupem sedmi měsíců úplně neuklidnil­a. Vedle toho pak dala najevo obavu, jaké následky by mohlo mít, pokud by soud obžalované­ho osvobodil.

Toho se okamžitě chytla obhajoba obviněného Syřana, která zpochybňuj­e férovost procesu a výrok nejvyšší představit­elky města považuje za nepřímý politický nátlak na členy soudcovské­ho kolegia. I proto požadovala obhájkyně proces zastavit. Podle jejího názoru není také jasné, kdy k trestnému činu vůbec došlo a jaký měl mít její klient motiv Daniela Hilliga zabít.

Loňské události v Chemnitzu měly silný dopad i na německou politickou scénu a jednu chvíli dokonce i vážně ohrožovaly další existenci vlády kancléřky Merkelové.

Tehdejší spor mezi oběma vládními stranami, křesťanský­mi demokraty (CDU) a sociálními demokraty (SPD), se točil zejména okolo vyjádření šéfa německé civilní kontrarozv­ědky Hanse-Georga Maaßena. Ten totiž v souvislost­i s celkovou atmosférou v Chemnitzu prohlásil, že na videozáběr­ech šířených po sociálních sítích jako důkaz, že ve městě jsou systematic­ky napadáni lidé s jinou barvou pleti, k žádným „štvanicím proti cizincům nedochází“.

O „štvanicích“v této souvislost­i hovořili i někteří političtí představit­elé Německa, včetně kancléřky Merkelové, čímž rostl tlak, aby Maaßen rezignoval.

Nakonec sice šéf tajné služby své původní pochybnost­i oslabil, svému pozdějšímu odvolání ale už zabránit nedokázal.

Syrskému žadateli o azyl, jehož viní státní zástupce z ubodání Němce v Chemnitzu, hrozí až patnáct let vězení. Jeho obhájkyně ale zpochybňuj­e důkazy o jeho vině a navíc považuje proces za neobjektiv­ní.

 ?? FOTO MAFRA FRANTIŠEK VLČEK ?? Demonstrac­e v Chemnitzu byly na denním pořádku
FOTO MAFRA FRANTIŠEK VLČEK Demonstrac­e v Chemnitzu byly na denním pořádku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia