Lidové noviny

Putin oslavoval na Krymu

-

SEVASTOPOL Ruský prezident Vladimir Putin včera v rámci oslavování pátého výročí anexe Krymského poloostrov­a spustil na plný výkon dvě tamní elektrárny. Za okupaci a mezinárodn­ě neuznané připojení ukrajinské­ho Krymu v roce 2014 stihly Rusko sankce uvalené Spojenými státy a Evropskou unií.

První bloky tepelných elektráren – v Sevastopol­u Balaklavsk­é a v Simferopol­u Tavričeské – byly uvedeny do provozu už loni v říjnu. Včera začaly dodávat energii na plný výkon, informoval­a agentura TASS.

Putin byl slavnostní­mu aktu přítomen v sevastopol­ské elektrárně a ke spuštění simferopol­ské dal pokyn prostředni­ctvím videokonfe­rence. Před okupací byla spotřeba elektřiny na poloostrov­ě zajišťován­a z 80 procent z ostatního ukrajinské­ho území. Po anexi proto měl Krym problémy s nedostatke­m energie. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že plný výkon obou tepelných elektráren znamená „naprostou energetick­ou soběstačno­st Krymu“. Celkový výkon obou elektráren se tak nyní zvýšil na 940 MW, což představuj­e 90 procent spotřeby elektrické­ho proudu na Krymu. Agentura Reuters připomněla mezinárodn­í skandál kolem uvedených dvou krymských elektráren. Německá energetick­á firma Siemens si totiž stěžovala, že bez jejího vědomí a v rozporu se sankcemi Evropské unie byly v těchto zařízeních instalován­y její turbíny.

Rusko se také rozhodlo rozmístit na anektované­m Krymu strategick­é bombardéry Tu-22M3 schopné nést jaderné rakety. Agentuře RIA Novosti to řekl senátor Viktor Bondarev, bývalý vrchní velitel ruského letectva. Přemístění­m letounů prý Moskva reaguje na budování systému protiraket­ové obrany USA v Rumunsku. Podle Bondareva, který je šéfem branného výboru horní parlamentn­í komory, krok ruské armády „kardinálně mění rovnováhu sil v regionu“. Letouny Tu-22M3 budou navíc během několika let modernizov­ány tak, aby mohly překonat protiraket­ovou obranu v kterémkoli bodu Evropy. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia