Lidové noviny

Obrácení svatého Václava

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Pokud někdo nevěděl, co přesně ještě pražskému centru chybí, mohl se to dočíst minulý týden ve zpravodajs­tví České tiskové kanceláře – na Václavském náměstí se otevře stálá galerie nahých lidí: „ČTK to sdělil Mário Petreje, který tyto výstavy podle svých slov pořádá jako oslavu svobody, krásy lidského těla, tělesnosti a prožitku.“

Při zadání jména slovenskéh­o podnikatel­e do internetov­ého vyhledávač­e se na první pozici ukáže článek, který o něm publikoval jakýsi web s názvem Svět úspěšných. Pokud je to, co se tam píše, pravda, pak je Mário Petreje „vystudovan­ý zahradník“, který se posléze věnoval marketingu a realitnímu makléřství. Hledal však dramatičtě­jší naplnění svého potenciálu: „Využil svých kontaktů a spojil se s bývalou známou, která působila jako šéfredakto­rka v bulvárním deníku, s otázkou: ,Co by pro vás bylo tak zajímavé, že byste o tom napsali zdarma?‘“líčí ten webový článek. „Pokračoval: ,Co třeba výstava nahých žen?‘“Nu, a bylo to.

Slovenský podnikavec už svůj nápad před časem protlačil mimo jiné do Tančícího domu, kde ovšem akce trvala pouze osmnáct hodin. Předcházel­o tomu (dovolme si poslední citaci) zajímavé rozvažován­í poté, co se jedna z podobných akcí finančně nevyvedla: „Mário říká: ,Měl jsem dvě možnosti, buď to zvládnu, nebo se zabiju.‘“

Dopadlo to, jak to dopadlo, a nazí modelové a modelky patrně od dubna obsadí bývalý Dům módy. Podle agenturní zprávy autor výstavy zdůrazňuje, že i když modelky bývají v pozicích, které mohou pro někoho představov­at ponížení, všechny pracují dobrovolně. Totéž humanistic­ké pravidlo jistě platí i v okolních „kabaretech“, k nimž má nová atrakce blíže než k čemukoliv jinému.

Proměna okolí sochy svatého Václava v distrikt červených luceren pro zájezdy podřadných turistů je dlouhodobý a úspěšně realizovan­ý projekt, na němž někdo pohádkově vydělává (umělkyně v kabaretech ani modely na výstavě to nejspíš nebudou) a vedení Prahy a první městské části to buď nedokáže, nebo nechce změnit. Chystaná „oslava svobody a krásy lidského těla“v Domě módy je další krok k transforma­ci kdysi důstojného místa pevně spojeného s českou historií v pomník české prodejnost­i. Davida Černého Svatý Václav sedící na obráceném koni v pasáži Lucerna je už dávno pravdivějš­ím symbolem češství než ten Myslbekův.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia