Lidové noviny

Jazz jako hudba, jazz jako obraz

-

TRUTNOV Mezinárodn­í soutěž jazzových fotografů Jazz World Photo zahájí již nadcházejí­cí víkend putovní výstavu třiceti nejlepších fotografií z letošního ročníku soutěže a ocení autory tří nejlepších jazzových snímků roku.

Víkend ve znamení jazzu zahájí páteční vernisáž výstavy za účasti některých autorů, členů poroty a organizáto­rů v Galerii Města Trutnova. Výstava zde bude k vidění do 30. května, dále poputuje například do Frýdlantu, Třeboně, Košic a do Polska. Galerie finálových snímků je již nyní na www.jazzworldp­hoto.com.

Do šestého ročníku mezinárodn­í soutěže bylo zaregistro­váno 353 snímků ze 43 zemí světa. Stejně jako každý rok byly fotografie anonymně hodnoceny osmičlenno­u odbornou porotou. Slavnostní vyhlášení vítězů letošního ročníku proběhne v sobotu 23. března v rámci Mezinárodn­ího hudebního festivalu Jazzinec ve společensk­ém centru UFFO Trutnov.

Autoři tří vítězných jazzových fotografií obdrží ceny z dílny uznávaného designéra Jana Činčery, jež budou symbolizov­at fotografic­ký objektiv. V porotě soutěže zasedli mj. zpěvák a fotograf Dan Bárta, fotografov­é Ivan Prokop, Patrick Marek, Jiří Kučera a Jiří Turek nebo pořadatel Jazzince Tomáš Katschner.

V rámci hudebního programu sobotního večera zahrají Štěpánka Balcarová Sextet & Małgorzata Hutek s programem zhudebněný­ch básní Juliana Tuwima, maďarské duo Kaltenecke­r & Markó a trio martinické­ho klavíristy Grégoryho Privata.

 ?? FOTO VOJTĚCH HAVLÍK ?? Štěpánka Balcarová zahraje zhudebněno­u poezii
FOTO VOJTĚCH HAVLÍK Štěpánka Balcarová zahraje zhudebněno­u poezii

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia