Lidové noviny

Dva muži v komíně

Byl by problém Krymu, kdyby nebylo Kosova?

- Zbyněk Petráček

Pamětníci si někdy oživují staré vtipy. Třeba ty o dialektice. „Dva muži propadnou komínem, jeden zůstane čistý, druhý je špinavý. Který se umyje?“– „Přece ten špinavý.“– „Špinavý vidí toho čistého a myslí si, že je taky čistý.“– „Aha, už vím, co je dialektika.“– „Houby víš, jen trouba si může myslet, že když dva muži propadnou komínem, jeden je špinavý a druhý zůstane čistý.“

Podobnou zápletku oživí tento týden. Uplynulo pět let od referenda, jímž se Rusko na Krymu pokusilo zlegalizov­at svou předchozí okupaci. A v neděli uplyne 20 let od začátku náletů NATO na Srbsko: měly donutit Bělehrad, aby přistoupil na rezoluci Rady bezpečnost­i OSN a zastavil násilí v Kosovu.

Obě události jsou už historické a nemohou se odestát. Včetně toho, že Rusko neobsadilo Krym v sebeobraně, ale proto, že mohlo. Včetně toho, že zásah NATO v Kosovu poté vedl k jeho osamostatn­ění, tedy k porušení daného slibu.

Ale i zde přichází ke slovu kosovsko-krymská dialektika. Na webu je překvapivě živá i s odstupem dlouhých let od náletů na Srbsko a od anexe Krymu. Jsou lidé, kteří jasně souhlasí s nálety NATO na Srbsko, ale zásadně odmítají ruskou anexi Krymu. Pak jsou lidé, kteří naopak dvacet let dehonestuj­í „humanitárn­í bombardová­ní“, považují je za zradu Západu na Srbsku, za vstřícnou ruku podanou šíření islámu do Evropy, ale ruská okupace a anexe Krymu jim nevadí. A pak jsou lidé, kteří argumentuj­í spíše takto: Jak chcete kritizovat ruskou anexi Krymu, když Západ vyrval kus území Srbsku? To přece byl precedens, od kterého se odvíjí vše ostatní.

Dialektika se z vtipů vrací do běžné politiky. V ní už přestává být důležité, co se přesně stalo, kdo chtěl krizi řešit skrze Radu bezpečnost­i OSN a kdo naopak vyslal „zelené mužíky“, aby cíleně obsadili území. A vše míří k úvodnímu vtipu: „Jen trouba si může myslet, že když dva muži propadnou komínem, jeden je špinavý a druhý zůstane čistý.“Ale to už není vtip. To je obraz dnešní světové politiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia