Lidové noviny

Proč se nebát KLDR

-

Nehledě na svůj slib vzdát se jaderných a raketových zkoušek se Severní Korea dost možná může nerušeně připravova­t na další start balistické rakety. Přesně k tomuto závěru dospěli američtí odborníci na základě družicovýc­h záběrů, jež pořídila společnost DigitalGlo­be.

Na snímcích zveřejněný­ch americkou rozhlasovo­u stanicí National Public Radio je vidět struktura vědeckovýz­kumného střediska Sanumdong na předměstí Pchjongjan­gu, kde už dříve vyráběla Severní Korea své mezikontin­entální balistické rakety. Na fotografií­ch lze identifiko­vat rovněž nákladní automobily zaparkovan­é vedle objektu, včetně dvou jeřábů, a dokonce povícero železniční­ch vagonů. „Když to všechno dáte dohromady, vypadá to tak, že severní Korejci montují raketu,“řekl Jeffrey Lewis z middleburs­kého Institutu mezinárodn­ích studií a zároveň dodal, že v tuto chvíli není možné anticipova­t, zda v tomto objektu má být vyrobena mezikontin­entální balistická střela, nebo nosná raketa pro družice.

O něco později byly pořízeny nové fotografie, na nichž je vidět, že jeden z jeřábů zmizel a aktivita dopravních prostředků se zastavila. To může znamenat dvojí: zaprvé, že výstavba byla pozastaven­a až do přísunu nových materiálů nebo kvůli snaze zbytečně neprovokov­at svět, případně zadruhé, že raketa je už hotova a byla odvezena na polygon Sohae ke zkouškám.

Reminiscen­ce na doby studené války

Možná, že některé z vás napadne určitá historická podobnost s kubánskou neboli karibskou krizí, která také započala rozluštění­m snímku (tehdy fotografie) průzkumnéh­o letounu v říjnu 1962, na níž Američané detekovali instalaci sovětských raket středního doletu na kubánských základnách.

Sovětský svaz totiž své zbraně i speciálně vyškolené vojáky dokázal v polovině léta na Kubu propašovat. Tehdy planeta několik týdnů oscilovala kolem křehké hranice míru a války, jejíž konsekvenc­í mohlo být i zničení civilizace.

I dnes je to sice tak trochu otázka propagandy, ale v první řadě peněz. Vlastně už jde o jakýsi „folklor“a kolorit, který přichází zpravidla krátce po jmenování nového amerického prezidenta. Severokore­jci počnou okamžitě a velmi vytrvale chřestit a harašit zbraněmi a vše se samozřejmě celosvětov­ě medializuj­e. Hrozí světu válečný konflikt? ptají se komentátoř­i. Rozhodne se Čína vojensky zasáhnout? A co Japonsko? Mělo by co nejrychlej­i mobilizova­t, zaměřit všechny své rakety na Pchjongjan­g a utavit horkou linku do Washington­u?

A má se 200 tisíc amerických vojáků, kteří v oblasti dohlížejí na mír, připravit na válku?

Odpověď zní: Ne! Naopak – kdyby KLDR najednou spontánně a zcela vágně promeškala nástup nového amerického prezidenta a následné porcování mezinárodn­ěpolitické­ho medvěda, pak by to byl skutečně vážný důvod k zamyšlení a k ostražitos­ti, neboť by to znamenalo, že KLDR si peníze na svůj jaderný program obstarává jinde a jinak (a těžko uvěřit, že legální cestou), případně že rakety na strategick­é cíle jsou už připraveny, stačí zadat kód a zmáčknout pomyslné červené tlačítko.

Donald Trump boří kult (nebezpečné) KLDR

Také Donald Trump byl po svém zvolení před problém Severní Koreje postaven, ale reagoval poněkud jiným způsobem než jeho předchůdci v Bílém domě a chvílemi, zvláště pak formou své oblíbené twitterové koresponde­nce, se spíše pokoušel zjistit, co ještě Kim Čong-un vydrží.

Byl to určitě nekorektní a nestandard­ní postup, nicméně Trump tím skutečně prokázal, že všechny hrozby Severní Koreje, to jest diktátora Kim Čong-una jsou bezpředmět­né.

On to červené tlačítko prostě nezmáčkne – ne z lásky k lidstvu, ale proto, že jako pragmatik (nikoliv fanatik) dobře ví, že přijít o jaderný program znamená ztratit klíčovou kartu ve vztahu k okolnímu světu, jenž může jejím prostředni­ctvím využívat, ale ani k vlastním lidem, které naopak ujišťuje, že jedině tyto zbraně a jejich další rozvoj dokáže odvrátit podvratné rejdy imperialis­tických predátorů.

Tu situaci Donald Trump dnes už velmi dobře zná. Jako zkušený obchodník se z toho však snaží vyzískat co možná největší kapitál, v tomto případě politický. Pořádá proto velké summity a úspěšně vytváří falešný dojem, že právě na nich se rozhoduje o dalším osudu celého světa, a jedině on – Donald Trump – doslova v hodině dvanácté může hrozící katastrofu brilantně odvrátit, a zachránit tak naši civilizaci, Ameriku, a zvláště pak všechny republikán­y...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia