Lidové noviny

Odcházení Jiřího Kunerta

Jiří Kunert (66)

-

té vůbec první porevolučn­í bankéřské generace, jež v Česku budovala domácí finanční trh.

Z dnešního pohledu působí až úsměvně, že tento český bankéř měl v mládí ohledně své budoucnost­i zcela jiné plány. Více než svět peněz jej lákal svět filmu. „Na střední škole jsem chodil do filmového kroužku, běhal jsem s kamerou po Václavském náměstí a natáčel lidi. Chtěl jsem jít na FAMU, ale nakonec mi to táta rozmluvil. Byl rok 1971, tehdy brali na FAMU strašně málo lidí, a co si budeme povídat o tom, jak se tam dostávali,“vzpomínal Kunert před lety pro Hospodářsk­é noviny.

Zcela pragmatick­y se tehdy rozhodl studovat obor finance a úvěr na VŠE. Podle jeho slov o něj totiž nebyl velký zájem, brali 90 lidí a i s ním se přihlásilo jen sedm uchazečů. Po absolvován­í VŠE působil Kunert nejprve v letech 1976 až 1982 v ČSOB a poté rok na pobočce Živnostens­ké banky v Londýně, kterou mimochodem prošel i pozdější šéf uvedené banky Pavel Kavánek.

Těsně před změnou režimu byl Kunert poradcem pro bankovnict­ví na federálním ministerst­vu financí a od roku 1988 vrchním ředitelem Živnostens­ké banky. „My všichni, kdo jsme prožili zahraniční zkušenost, jsme pak měli po revoluci určitou výhodu,“připouštěl Kunert v rozhovoru pro LN.

Tvář Živnobanky

Jiří Kunert se podle svých slov občas podivoval, čeho všeho byli domácí bankéři počátkem devadesátý­ch let schopni. Banky v této éře často skončily s hromadou nesplácený­ch úvěrů, řada z nich se dostala do potíží a desítky miliard na jejich

V letech 1976 až 1982 pracoval

v bance ČSOB, později pak na pobočce Živnostens­ké banky v Londýně.

Mezi roky 1986 až 1988 působil

na federálním ministerst­vu financí Českoslove­nska.

S výjimkou „intermezza“ve

slovenské UniBance od devadesátý­ch let minulého století

stál v čele Živnobanky až do jejího převzetí italskou finanční skupinou UniCredit.

Je bývalým členem NERV

(národní ekonomické rady vlády) a jedním ze zakládajíc­ích členů

České bankovní asociace.

záchranu nakonec musel vynaložit český stát. „Kolegové se mě tehdy občas ptali, proč neděláme stejné věci jako ostatní banky, říkal jsem jim, že mi to přijde riskantní. Že se to nemůže vyplatit,“vzpomínal Kunert před lety.

V divokých 90. letech byl pevně zakotven v Živnobance, jejímž šéfem zůstal jak po listopadov­é revoluci, tak i po privatizac­i banky. V jejím čele byl do roku 2001, kdy odešel do čela slovenské UniBanky, patřící finanční skupině UniCredit. Do Živnostens­ké banky se ale zase po dvou letech vrátil. Následně po akvizici HVB skupinou UniCredit řídil fúzi HVB a Živnostens­ké banky v Česku, nově vzniklá instituce se posléze přejmenova­la na UniCredit Bank. Tu dokázal Jiří Kunert v posledních letech provést i nástrahami finanční krize a připravova­l ji na přechod od tradičního bankovnict­ví k poskytován­í služeb prostředni­ctvím digitálníc­h bankovních kanálů.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Pan bankéř. S bankovním světem se včera slavnostně loučil Jiří Kunert, dlouholetý šéf Živnobanky a UniCredit Bank.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Pan bankéř. S bankovním světem se včera slavnostně loučil Jiří Kunert, dlouholetý šéf Živnobanky a UniCredit Bank.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia