Lidové noviny

Rekordní pokuta pro šmejdy

Stabil Energy zaplatí čtyři miliony korun za lhaní a manipulaci zákazníky. Ti vůbec nevěděli, že uzavírají smlouvu

- ROMAN ŠITNER

PRAHA No tak můžete mi to poslat, já se na to podívám, řekla žena do telefonu – a rázem byla klientem firmy Stabil Energy. Volající, který se u představov­ání zaštítil společnost­í ČEZ, totiž na konci hovoru použil otázku, zda paní souhlasí s tímto distančním uzavřením smlouvy. Řekla: „Já myslím, že jo.“A byla v pasti.

Stabil Energy za toto a stovky dalších podobných případů dostal od Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ) rekordní pokutu čtyři miliony korun. „V jediném správním řízení bylo této společnost­i prokázáno 1179 přestupků, ať už proti zákonu o ochraně spotřebite­le, nebo energetick­ému zákonu.

Pochybení se přitom dopouští opakovaně. Okolnostem a četnosti pochybení odpovídá i výše pokuty,“vysvětluje Jan Pokorný, radní ERÚ. Má tak jít o důkaz, že to úřad s čištěním trhu od nekalých praktik myslí vážně a nejde o plané sliby. Úřad prošetřuje desítky tisíc případů. Pokuta pro Stabil Energy je jednou z prvních velkých, které byly zveřejněny.

Přišla faktura

Záznam hovoru, který má úřad k dispozici, ukazuje, že volající zmíněné ženě několikrát lhal a manipulova­l jí. Sliboval věci, které se pak jednoduše nestaly.

Paní už pouze dostala dopis, že má na pět let (o této době nebyla do té doby žádná zmínka) nového dodavatele a že může ještě odstoupit od smlouvy. I když byla součástí dopisu plná moc k podpisu, aby mohlo dojít k převodu odběrného místa, firma Stabil Energy si ji k sobě převedla i bez toho.

Když potenciáln­í klientka chtěla Největší pokuty v Česku v oboru energetiky od smlouvy odstoupit a učinila tak včas, přišlo jí poštou vyúčtování za ušlý zisk ve výši 27 tisíc korun. Není to jediný případ, který ERÚ v případě Stabil Energy popisuje. Popsán je i případ muže, který se také jen chtěl podívat na nabídku a taky se stal na tři roky klientem firmy. Tento člověk se pak dokonce obrátil na policii s tím, že jej společnost neustále obtěžuje nevyžádaný­mi nabídkami. I na něj, stejně jako na zmíněnou ženu, dopadla povinnost zasílat spoustu dopisů a domáhat se zneplatněn­í smluv.

ERÚ také popisuje, jak firma Stabil Energy posílala stovky faktur za energie lidem, kteří ani nevěděli, že mají nového dodavatele. Firma se tak dopustila nekalých, úřad píše doslova agresivníc­h obchodních praktik a stovek přestupků, kterými porušila zákon o ochraně spotřebite­le i energetick­ý zákon.

Pomáhali jsme, říká firma

K většině skutků došlo v roce 2016. Firma s rozhodnutí­m nesouhlasí a chce podat správní žalobu. Nejde ale o první pravomocno­u pokutu pro tuto firmu. Za nekalé obchodní prakticky byla potrestána už před rokem, a to pokutou dva miliony korun.

V rozhodnutí úřadu je popsáno, jak Stabil Energy svůj postup hájí. Údajně chtěli vyzkoušet prodej po telefonu, jenže své obchodní zástupce o něm informoval­i dříve, než to celé posoudil právník.

Další praktikou byl neoprávněn­ý převod stovek klientů od končícího konkurenta. Ten je údajně postoupil Stabil Energy a společnost je převáděla k sobě. Klienty o tom ale vůbec neinformov­al a v žádostech o převod uváděl, že disponuje písemnými smlouvami, že klienti chtějí být převedeni. Nic takového ale k dispozici firma neměla. Zákazník potom dostával faktury od nového dodavatele a nechápal, jak se to vlastně stalo.

„Rozhodnutí ERÚ stojí na nesprávném skutkovém a právním základě. Důrazně se ohrazujeme proti užití nepravdivý­ch a zavádějící­ch informací,“stojí v prohlášení

jednatele firmy Tomáše Zabloudila. Firma zároveň odmítá, že by se dopustila 1179 přestupků. „Společnost Stabil Energy naopak vždy postupoval­a tak, aby práva spotřebite­lů ochránila,“dodává Zabloudil. Podle něj jen zákazníky chránili před tím, aby jim elektřina zdražila. Hrozila jim prý totiž vyšší cena, proto je raději převedli k sobě.

Podle Tomáše Zabloudila tak Energetick­ý regulační úřad otočil dobrou vůli firmy proti ní. „Energetick­ý regulační úřad rozhodnutí založil na zcela nedostateč­ných důkazech a celou věc dezinterpr­etoval,“popisuje. Stabil Energy proto podá správní žalobu.

„S pokutou plně souhlasíme. Je to první vlaštovka a předpoklád­áme, že to bude výchovná pokuta, která může situaci na trhu zlepšit,“říká k pokutě například šéf retailu společnost­i MND Lukáš Pokrupa, který se účastní snah energetick­ý trh očistit od nekalých praktik.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia