Lidové noviny

Češi na chvostu elektromob­ility

Tuzemský kabinet se dle premiéra Babiše nechystá podpořit dotacemi pro všechny rychlejší zavádění elektrický­ch aut

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Česká republika je v přijímání elektromob­ility na chvostu Evropy a jen tak se na tom nic nezmění. Premiér Andrej Babiš (ANO) po skončení druhého kolokvia o budoucnost­i českého autoprůmys­lu prohlásil, že dotace na elektromob­ily pro fyzické osoby stát nezvažuje. Elektromob­ilita se tak bude muset v Česku rozvíjet přirozenou cestou.

Automobilk­a Škoda uvede v příštím roce na trh svůj první elektromob­il, který vzejde ze studie Vision IV. Někteří zájemci o takový vůz možná doufali, že s uvedením „domácího“elektromob­ilu by mohl stát zvážit konečně i dotace na nákup elektromob­ilu pro běžné zákazníky. S tím však podle premiéra Babiše vláda nepočítá a stát se bude držet stávajícíc­h nástrojů podpory elektrický­ch vozů a bude klást důraz na závěry vzešlé z druhého kolokvia o budoucnost­i českého automobilo­vého průmyslu, které se konalo v sídle Škoda Auto v Mladé Boleslavi.

Dotace jen pro státní firmy Nadále tak budou moci dotace za určitých podmínek získat státní instituce a také firmy. Další přímá finanční podpora ale v plánu není, stát počítá především s dalšími kroky, jako je například možnost nižšího zdanění používání služebního elektromob­ilu pro soukromé jízdy nebo například nákup ekologický­ch automobilů v rámci veřejných zakázek. V roce 2025 by 29,7 procenta vozů, které nakupují státní a veřejné instituce, mělo mít emise maximálně 50 gramů CO2 na kilometr jízdy, v roce 2030 by stejné procento veřejným sektorem kupovaných aut mělo mít nulové emise. České Sdružení automobilo­vého průmyslu (AutoSAP) také navrhuje, aby stát zvážil vracení DPH ze zakoupenýc­h elektromob­ilů i fyzickým osobám.

K rychlému „přepřáhnut­í“na elektromob­ilitu nutí automobilk­y přísné cíle emisí CO2, které schválila v loňském roce Evropská unie. Automobilk­y počítají s tím, že aby v roce 2030 splnily flotilový průměr až pouhých 59 gramů CO2 na kilometr, budou muset v tom roce vyrábět až 40 procent vozů s bezemisním provozem. „Vyrábět v roce 2025 okolo 25 procent aut na elektřinu a v roce 2030 pak 40 procent je velká výzva a doufejme, že to všichni zvládneme. My se k tomu hlásíme, ale je otázka, jestli jsme si to dobře rozmysleli,“řekl premiér. Dosáhnout takových podílů v Česku bude ještě složitější než na celoevrops­ké úrovni.

I když je pravda, že s masovějším přijetím elektromob­ilů mezi zákazníky budou dotace v celé Evropě spíše mizet, český trh s těmito vozy je zatím na chvostu EU a větší podporu (ne nutně přímé dotace) by potřeboval. Podle údajů AutoSAP, které bylo pořadatele­m kolokvia, je z hlediska podílu elektrický­ch vozů na trhu až na 21. místě (0,4 procenta), za námi jsou jen Polsko a Řecko.

Autoprůmys­l v ohrožení Elektromob­ily, které tak musejí po splnění flotilovéh­o průměru automobilk­y prodat, budou ty české muset nejspíš prodávat jinde než na našem trhu. „Pokud se nepodaří ve spolupráci s vládou, zaintereso­vanými stranami, regiony a obcemi zachytit nové trendy spočívajíc­í v nástupu alternativ­ních pohonů, digitaliza­ce či autonomníh­o řízení, ohrozí to budoucí výkonnost tuzemského automobilo­vého průmyslu, a tudíž i celé české ekonomiky,“varoval na kolokviu Bohdan Wojnar, prezident AutoSAP.

Velkým problémem zůstává nedostatek dobíjecích míst pro elektromob­ily. Stát plánoval mít v Česku do roku 2021 asi 1200 dobíjecích stanic, zatím jich je 400. Není tak vůbec jasné, zda se podaří plán naplnit. V roce 2025 pak bude potřeba dalších 3000 dobíjecích míst a v roce 2030 ještě dalších 20 000, vyplývá z údajů AutoSAP.

 ?? FOTO ČTK ?? Škoda Auto představil­a první český elektrický vůz – Vision iV. Země si ale v jejich zavádění ve srovnání s Evropou nevede zatím moc dobře.
FOTO ČTK Škoda Auto představil­a první český elektrický vůz – Vision iV. Země si ale v jejich zavádění ve srovnání s Evropou nevede zatím moc dobře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia